Obavijesti

News

Komentari 30

Vremena više nema: 'Predugo smo imali dovoljno strpljenja'

Vremena više nema: 'Predugo smo imali dovoljno strpljenja'
1

Dok roditelji djece s invaliditetom zajedno s 24sata kroz akciju pozivaju državu da hitno mijenja zakone, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić poziva na strpljenje

VIDEO

Dok roditelji djece s invaliditetom zajedno s 24sata kroz akciju pozivaju državu da hitno mijenja zakone, ministrica Bernardica Juretić poziva na strpljenje. No roditelji s pravom pitaju koliko se još moraju strpjeti nakon toliko godina nepravdi.

- Više od četiri godine je prošlo otkad su roditelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom prvi put u povijesti izašli na prosvjed kako bi upozorili na sve nepravde koje nas jednako tište i danas. Bili smo strpljivi na snijegu, kiši i hladnoći zajedno sa svojom djecom i osobama s invaliditetom.

Strpljivi smo već više od dvije godine otkad je trebao stupiti na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku. Strpljivo čekamo rješenja Vašeg ministarstva i više od godinu dana, rješenja kojima odbijate pomoć našoj djeci, osobama s invaliditetom, našim obiteljima. Strpljivo podnosimo to što nas tretirate kao socijalne slučajeve samo zato što brinemo o bolesnom članu.
Godinama smo strpljivi na svaku izjavu dosadašnjih vlada da za našu djecu i osobe s invaliditetom novca nema. Hoćemo li od saborskih zastupnika doživjeti, ako budemo još strpljivi, da se jednakim žarom u Saboru bore za našu djecu kao što se bore za svoje plaće i naknade?

Zar zaista mislite da nismo bili dovoljno strpljivi? Koliko još?”.

Ovako glasi reakcija građanske inicijative roditelja djece s invaliditetom na ministričin poziv na strpljenje. Drugim riječima, roditelji poručuju ministrici i čitavoj Vladi da strpljenja nemaju. A zašto bi ga i imali dok država na sve moguće načine krši Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom te dok na svojoj koži svakodnevno osjećaju kako je to kad loša situacija progresivno postaje sve gora? Ministrica Juretić možda je strpljiva osoba i lijepo je imati takvu osobinu. No u ovom slučaju vremena više nema. Hitno treba sazvati radnu skupinu za izmjene zakona u kojoj će sjediti i predstavnici ovih istih roditelja s prve crte fronta te povući poteze da se donese Zakon o inkluzivnom dodatku koji bi detaljno regulirao prava te omogućio svakome da dobije ono što mu treba i koliko mu treba, kao i da se sve odredbe o statusu roditelja njegovatelja stave u Zakon o radu.

U ovom trenutku status je socijalna naknada, no iza svega stoji predan rad i zahtjevna briga o djetetu s invaliditetom koja traje 24 sata na dan te često uključuje i kompleksnu medicinsku skrb koju roditelji sami pružaju jer stručne podrške nema.

Zajedno smo izborili i Zakon o statusu roditelja njegovatelja

Dijana Aničić je na čelu splitske Udruge Anđeli koja je, zajedno s 24sata, izborila donošenje Zakona o statusu roditelja njegovatelja. I sad je u prvim redovima borbe te traži od Vlade i ministrice hitno ispravljanje nepravde.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Tražili su pravdu na Markovu trgu, a spremni su i opet

U siječnju 2014. godine roditelji su zajedno s djecom otišli na Markov trg tražeći da se isprave nepravde. Prvi takav prosvjed u povijesti održan je dvije godine prije. Nažalost, situacija se nije nimalo promijenila nabolje. Baš suprotno.

Spremna je ući u Banske dvore

Sabina Lončar vodi Udrugu Sjena i kaže da je, poput roditelja u Češkoj, spremna ući u zgradu Vlade RH i ostati tamo do ispunjenja zahtjeva roditelja.

Apsurdni slučaj s kojim je krenula naša akcija

U akciju smo krenuli s objavom slučaja Branke Rajačić koja brine o bolesnoj unuci Viktoriji, ali joj ne daju status njegovatelja jer je kao udomitelj u rodu s curicom.

udomitelji
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH