News

Komentari 27

Vrhovni sud odbacio Trumpove tužbe o 'prijevari' na izborima

Američki vrhovni sud u ponedjeljak je službeno prestao razmatrati tužbe i žalbe bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kojima je tvrdio da je pokraden na izborima 3. studenoga.

Suci su odbacili žalbe republikanaca iz Pennsylvanije na presudu najvišeg suda te savezne države da se broje dopisni glasovi poslani na dan izbora, a koji su stigli tri dana kasnije, prenosi Reuters.

Troje od šestero konzervativnih sudaca u deveteročlanom Vrhovnom sudu – Clarence Thomas, Samuel Alito i Neil Gorsuch – nisu glasali za odbacivanje žalbi republikanaca.

Trump je na izborima u studenom izgubio od demokrata Joea Bidena, a u Pennsylvaniji ga je demokrat porazio s 80 tisuća glasova razlike. Tužba republikanaca odnosila se na manje od 10 tisuća glasova, piše Reuters.

Vrhovni sud je, očekivano, odbacio i Trumpove žalbe kojima su se osporavale Bidenove pobjede u Pennsylvaniji i Wisconsinu na temelju tvrdnji da su pravila za slanje dopisnih glasova u te dvije savezne države bila nevažeća.

Najviši američki sud odbacio je i odvojene slučajeve u Michiganu, Georgiji i Arizoni, saveznim državama u kojima je pobjedu odnio Biden.

Da to tijelo nema namjeru intervenirati u tim slučajevima postalo je jasno već 6. siječnja, uoči potvrde Bidenove pobjede u Kongresu. Službena potvrda tada je odgođena za nekoliko sati jer su Trumpovi pobornici upali u Kapitol, pri čemu je živote izgubilo petero ljudi.

Vrhovni sud odbacio Trumpove tužbe o 'prijevari' na izborima