Obavijesti

News

Komentari 5

Vrhovni sud odbio Smiljaninu žalbu, sad je na potezu sudac

Vrhovni sud odbio Smiljaninu žalbu, sad je na potezu sudac

Obrana Smiljane Srnec, kojoj sude zbog ubojstva sestre, tražila je da se neki dokazi izdvoje kao nezakoniti. Varaždinski sud je to odbio, a obrana se žalila. Sad se suđenje može nastaviti

VIDEO

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim je odbio žalbu Smiljane Srnec, kojoj sude zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić iz 2000. godine, i potvrdio odluku Županijskog suda u Varaždinu. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitih dokaza zapisnika o očevidu i dokaza koji su uslijedili nakon tog očevida.

Podsjetimo, Smiljanu terete da je s pet-šest udaraca neutvrđenim tvrdim predmetom po glavi usmrtila sestru, a potom njezino tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu gdje je ostalo dugih 19 godina.

Suđenje je ušlo u završnu fazu, a Smiljana, koja tvrdi da nije kriva, trebala je na posljednjem ročištu u siječnju ove godine iznijeti obranu. No, rasprava je odgođena zbog zahtjeva njezina branitelja Krešimira Golubića da se kao nezakoniti dokazi iz spisa izdvoje zapisnici o očevidu od 16. i 17 veljače 2019., službene zabilješke o prisustvovanju obdukciji od 19. veljače 2019., nalaz i mišljenje vještakinje obducentice dr. Andrine Kopjar i nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine dr. Josipa Škavića.

Prema podacima u spisu, obrazlaže Vrhovni sud, policiji je dojavljeno da se u škrinji u obiteljskoj kući nalazi mrtvo tijelo. Postupajući po dojavi ukućana policijski je službenik došao do obiteljske kuće te uz dopuštenje ukućana ušao u kuću. Ukućani su mu pokazali škrinju i njen sadržaj. Mjesto događaja je odmah osigurano. Potom je državno odvjetništvo zajedno s policijom, a uz sudjelovanje vještaka za sudsku medicinu i patologiju obavilo očevid škrinje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da je riječ o očevidu koji je proveden zakonito kao hitna dokazna radnja koju provodi državno odvjetništvo ili policija na mjestu pronalaska tijela žrtve. Naknadno provođenje pretrage nije bilo potrebno jer je očevid pravilno proveden kao hitna istražna radnja. Očevid je trebalo provesti žurno jer bi u suprotnome odmrzavanjem sadržaja škrinje nepovratno moglo doći do gubitka podataka o tragovima i zatečenom stanju dokaza. To je i učinjeno.

Ostali dokazi čije je izdvajanje traženo pribavljeni su po ovlaštenim tijelima i u propisanom postupku pa zato nisu nezakoniti dokazi. 

Nakon što Županijski sud u Varaždinu primi rješenje Vrhovnog suda, predsjednik sudskog vijeća koje vodi postupak Tomislav Brđanović trebao bi odrediti datum nove rasprave. Budući da je riječ o pritvorskom predmetu u kojima je postupanje žurno, ročište bi trebao zakazati što skorije.

No, kako je epidemija Covid-19 virusa gotovo "paralizirala" sudove, osobito one prvostupanjske, Vrhovni sud je prije nekoliko dana od predsjednika sudova zatražio da se pripreme ukoliko odlukom Stožera civilne zaštite dođe do popuštanja nekih od mjera koje su sada na snazi. 

Tako je predsjednik Vrhovnog suda zatražio od predsjednika svih sudova da na sudovima provjere:

- koje su sudnica dovoljne veličine da se u njima može održati rasprava uz mjere poštivanja fizičkog razmaka,

- mogućnost izrade rasporeda korištenja tih sudnica po danima i sucima kako bi se maksimalno iskoristili uvjeti za održavanje rasprava, te

- mogućnost povezivanje više prostorija u sudu video vezom kako bi se održale rasprave s većim brojem sudionika, a ujedno poštivale mjere fizičkog razmaka.

Predsjednici sudova trebaju utvrditi mjere kojima će moći postepeno povećavati obujam rada na svakom pojedinom sudu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke