Obavijesti

News

Komentari 1

Vrhovni sud odlučuje: Je li bila legalna suspenzija parlamenta?

Vrhovni sud odlučuje: Je li bila legalna suspenzija parlamenta?
1

Johnsonovi kritičari smatraju da, ako Vrhovni sud prihvati argumente protivnika britanskog premijera, Johnson mora podnijeti ostavku zbog toga što je kraljicu doveo u zabludu

Britanski vrhovni sud u utorak će saslušati pravne argumente protiv odluke britanskog premijera Borisa Johnsona da suspendira rad parlamenta kako bi onemogućio preispitivanje planova vlade za izlazak Britanije iz Europske unije.

U sličnom ustavnom sporu 2017. Vrhovni je sud presudio protiv tadašnje vlade zaključivši da ministri nisu mogli početi dvogodišnji proces izlaska iz EU-a bez odobrenja parlamenta.

Pokretanje videa ...

01:52

Taj je tada slučaj pokrenula poslovna žena Gina Miller, koja je stranka i u sadašnjem ustavnom sporu a koju je podržao i bivši konzervativni premijer John Major pridruživši se njezinoj tužbi.

Vrhovni sud planira saslušati sve argumente tijekom sljedeća tri dana, a odluka suda ne očekuje se prije petka.

Argumente će iznositi timovi koji su pokrenuli odvojene tužbe u Engleskoj i Škotskoj.

Vrhovni škotski sud prošlog je tjedna presudio da je odluka britanskog premijera Borisa Johsona o suspenziji rada parlamenta u većem dijelu vremena do izlaska Britanije iz EU-a 31. listopada bila nezakonita i predstavljala je "zapanjujući" pokušaj podrivanja parlamenta, dok je drugi sud - Visoki sud Engleske i Walesa odbacio predmet kao politički.

Mark Ruffalo Borisu Johnsonu: 'Hulk se bori za dobro svih...'
Mark Ruffalo Borisu Johnsonu: 'Hulk se bori za dobro svih...'

Johnson je odbio pozive da ponovno sazove parlament ustrajavši na tome da nije prevario britansku kraljicu Elizabetu kad je od nje zatražio odobrenje za suspenziju rada parlamenta. 

Johnson je 28. kolovoza zatražio od kraljice da suspendira rad parlamenta na pet tjedana do 14. listopada, odnosno dva tjedna prije izlaska zemlje iz EU-a.

On tvrdi da je prekid rada parlamenta zatražio kako bi mogao iznijeti svoje planove poboljšanja zdravstvene zaštite, policije i drugih #prioriteta za narod" u novom zasjedanju parlamenta.

Aktivistica Gina Miller koja se bori protiv izlaska Britanije iz Europske unije kaže da je ono o čemu Vrhovni sud treba odlučiiti "važnije i od samog brexita".

- Radi se o tome kako se upravlja zemljom, radi se o očuvanju naših drevnih demokratskih sloboda i pokušaju da se pod svaku cijenu zaustavi stvaranje opasnog presedana koji prijeti time da nas sve osiromaši i ustavno i politički i ekonomski - napisala je Miller u ponedjeljak za list Independent.

Juncker i Johnson: Razgovore o Brexitu treba intenzivirati
Juncker i Johnson: Razgovore o Brexitu treba intenzivirati

Ako 11 sudaca presudi da je suspenzija nezakonita Johnson bi trebao ponovno sazvati parlament i bio bi izložen snažnom političkom pritisku da objasni "savjet" koji je dao kraljici kad je tražio suspenziju parlamenta.

Johnson je u video snimci koja je objavljena u ponedjeljak na Twitteru kazao da neki zastupnici "misle da je suspenzija antidemokratska iako smo im dva puta ponudili izbore koje su odbili pokazujući da nemaju kralježnicu".

- Ti ljudi su imali tri godine da razmisle o Brexitu - rekao je Johnson.

Johnsonovi kritičari smatraju da, ako Vrhovni sud prihvati argumente protivnika britanskog premijera, Johnson mora podnijeti ostavku zbog toga što je kraljicu doveo u zabludu.

Pokretanje videa ...

00:31