News

Komentari 3

Vrhovni sud povukao odluku: Assangea ipak moraju izručiti

Vrhovni sud povukao odluku: Assangea ipak moraju izručiti

Julian Assange približava se izručenju u SAD, sud isključio rizik od samoubojstva

Assange, urednik, aktivist i osnivač WikiLeaksa, približava se izručenju iz Velike Britanije u SAD, nakon što je američka vlada pobijedila u posljednjoj fazi ponude za izručenje. SAD se žalio na prethodnu odluku suda da ne mogu izručiti Assangea zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje, prenosi BBC.

No, Amerikanci su uspjeli uvjetiti suce da rizik od samoubojstva trebaju isključiti.

Podsjetimo, tijekom boravka u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, Assange je osobno primao pošiljke za koje se sumnja da su hakirani materijali vezani za američke predsjedničke izbore 2016. Izvješća o nadzoru također opisuju kako je Assange pretvorio veleposlanstvo u privatno zapovjedno središte i organizirao objavljivanje niza štetnih otkrića koja su potresla predsjedničku kampanju 2016. u Sjedinjenim Državama. Unatoč tome što je mu je bilo ograničeno kretanje čak i unutar zgrade veleposlanstva, Assange se sastajao s Rusima i hakerima iz cijelog svijeta i s njima provodio sate i sate.

SAD su još 2019. godine podignule kaznenu prijavu protiv Assangea zbog njegove uloge u curenju tajnih diplomatskih veza i ratnih dnevnika Pentagona, koje je WikiLeaks dobio od tadašnjeg američkog vojnog obavještajnog analitičara Chelsea Manninga. 

Assange u zatvoru na sjeveroistoku Londona čeka izručenje SAD-u u društvu nekih od najopasnijih zločinaca. Zloglasni zatvor postao je poznat nakon terorističkih napada 11.9. Anti teroristički zakoni koji su napravljeni ubrzo nakon napada, omogući su da osumnjičenici za takve terorističke napade mogu biti zadržani u britanskom zatvoru. U njemu se nalaze i teroristi osumnjičeni za napad u Londonu 2005. godine. 

 

 

Najčitaniji članci