News

Komentari 0

Vrhovni sud smanjio kazne bivšim čelnicima VSOA-e Grdiću i Preostu. I to za dva mjeseca

Vrhovni sud smanjio kazne bivšim čelnicima VSOA-e Grdiću i Preostu. I to za dva mjeseca

Vrhovni sud je za dva mjeseca umanjio kaznu bivšim čelnicima VSOA-e Draganu Grdiću i Ognjenu Preostu na dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Osuđeni su za zlouporabu položaja i ovlasti

Odlučujući o žalbama na presudu zagrebačkog Županijskog suda Vrhovni sud je potvrdio kazne tajniku kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslavu Ivankoviću i operativnom dočasniku u kabinetu ravnatelja Denisu Lukiniću koji su osuđeni uvjetno.

Najviši sud je, ne navodeći identitete optuženika, podsjetio da su bivši ravnatelj VSOA-e Grdić i njegov zamjenik Preost raspolagali, protivno propisima, novcem za posebne namjene i neosnovano odobravali isplate jedan drugome. Pritom su, dodaje sud, znali da novac neće biti utrošen za obavljanje poslova iz nadležnosti agencije nego da će ih koristiti za osobne interese.

Vrhovni sud je nadodao da su Grdić i Preost odobravali isplate i Ivankoviću i Lukiniću te načelniku Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tiboru Miji Kuljaniću.

Sud je precizirao da je Ivanković veći dio primljenog novca zadržao za sebe, a ostatak predao Grdiću i po njegovom nalogu drugim osobama. Na taj način je Grdić zadržao za sebe najmanje 1,5 milijuna kuna, Preost najmanje 3 milijuna kuna, Ivanković najmanje 182.000 kuna, a Lukinić 199.000 kuna, čime je RH oštećena za ukupno 4,9 milijuna kuna.

Vrhovni sud je izvijestio da je potvrdio oslobađajući dio prvostupanjske presude koja se odnosi na optužbu da je Kuljanić preuzeo 1,5 milijuna kuna koje su mu odobrili Grdić i Preost. Kuljanić je, prema optužnici, zadržao za sebe 42.500 kuna, dok je ostatak predao Grdiću.

Najviši sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio kako nije dokazano da je Kuljanić novac zadržao za sebe i trošio protivno njegovoj svrsi. Sud ističe da je Kuljaniću doista bila odobrena isplata novca za posebne namjene kojeg je preuzimao i potom ga predavao Grdiću koji je za sebe zadržao 1,2 milijuna kuna, a Kuljaniću vratio ostatak.

Međutim, prema podacima u spisu postoje dokazi da je Kuljanić novac trošio za potrebe operativnog rada te da nema jasnih dokaza da je 42.500 kuna zadržao za sebe pa je pravilno oslobođen optužbe, naglasio je Vrhovni sud.

Pojašnjavajući odluku za Grdića i Preosta, najviši sud je pojasnio da je presuda preinačena u pravnoj oznaci i u odluci o kazni koja se odnosi na osudu da su 2012. naložili protupropisno uništavanje operativne dokumentacije za posebne namjene kako bi prikrili protuzakonito prisvojeni novac koji im je isplaćen.

Vrhovni sud je zaključio da je u odnosu na ovo kazneno djelo prvostupanjski sud postupanje Grdića i Preosta pogrešno pravno označio prema važećem Kaznenom zakonu koji je u primjeni od 2013. dok je zlouporaba položaja i ovlasti predviđena i u Kaznenom zakonu koji je prije bio na snazi. Sud je pojasnio da postoji pravni kontinuitet između tih djela, ali je prijašnji Kazneni zakon blaži pa ga zato treba primijeniti te je stoga preinačena prvostupanjska presuda u pravnoj oznaci za to kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Grdić mora vratiti milijun i pol, a Preost tri milijuna kuna

Najviši sud smatra da je Grdiću i Preostu pravilno olakotnim cijenjena dosadašnja neosuđivanost te sudioništvo u Domovinskom ratu, za što su i odlikovani. Otegotnim je cijenjeno što su kaznena djela počinili kao najviše rangirane službene osobe u VSOA-i te da je nastala značajna šteta.

Ivankoviću je olakotnim cijenjeno iskreno priznanje i prijašnja neosuđivanost te činjenice da je otac maloljetnog djeteta kao i da je vratio protupravno pribavljeni novac. Lukiniću je olakotnim cijenjena prijašnja neosuđivanost, činjenica da je otac maloljetnog djeteta, sudioništvo i ranjavanje u Domovinskom ratu te činjenice kako je šest puta odlikovan i da je sudjelovao u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Sud je pojasnio da su za Ivankovića i Lukinića primijenjene posebne olakotne okolnosti koje opravdavaju primjenu ublažavanja zakonom propisane kazne.

Vrhovni sud je izvijestio da je zbog preinake prvostupanjske presude u pravnoj oznaci jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti za Grdića i Preosta utvrđena kazna zatvora od šest mjeseci, dok je za prvo kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti prihvaćena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci iz prvostupanjske presude.

Vrhovni sud je naglasio da su odlukom najvišeg suda Grdić i Preost osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci dok je Ivanković uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora uz rok provjeravanja u trajanju od tri godine, a Lukinić na 11 mjeseci zatvora uvjetno uz rok provjeravanja u trajanju od četiri godine. Uz to, Grdić mora vratiti RH 1,5 milijuna kuna, Preost 3 milijuna kuna, a Ivanković 199.000 kuna.

Najviši sud smatra da su jedinstvene kazne zatvora Grdiću i Preostu te uvjetne kazne Ivankoviću i Lukiniću primjerene težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i njihovim osobnostima.

Sud je ukazao da u prilogu priopćenja nema poveznice na sudsku odluku jer je javnost bila isključena za raspravu na prvostupanjskom sudu i na sjednici Vrhovnog suda radi zaštite i sigurnosti i obrane RH, a što se nije odnosilo na objavu presude u prvostupanjskom sudu kada je pročitan činjenični opis i izrečene kazne.

Optužnica protiv vrha VSOA-e je podignuta u rujnu 2013., suđenje je počelo u ožujku 2014., a nepravomoćna presuda je donesena u siječnju 2018., dok je Vrhovni sud spis zaprimio sredinom travnja 2019., a sudac izvjestitelj ga je u rad dobio krajem travnja 2019. godine.

Najčitaniji članci