News

Komentari 8

Vrhovni sud ukinuo dio presude Vinki i Mirku Cetinskom: Opet će im suditi za krivotvorenje

Vrhovni sud ukinuo dio presude Vinki i Mirku Cetinskom: Opet će im suditi za krivotvorenje

Smatraju da nije do kraja utvrđeno jesu li oporuke, odnosno darovnice roditelja Vinke i Mirka Cetinski bile lažne i krivotvorene. Stoga su predmet u tom dijelu vratili na novo suđenje

Bivša doministrica turizma Vinka Cetinski i njezin suprug, poznati pjevač Mirko Cetinski, te dvoje riječkih poreznika Marijana Griljak i Silvo Jelenčić su u veljači 2017. godine na riječkom Županijskom sudu oslobođeni optužbi da su u dogovoru, na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije, zakonitima utvrdili imovinu Cetinskih od gotovo 25 milijuna kuna.

Vrhovni sud sad je ukinuo dio presude kojim se supružnici oslobađaju optužbi za kazneno djelo krivotvorenje isprave dok je presudu potvrdio u preostalom dijelu.

- To se odnosi na optužbu da su dvoje optuženika, inače supružnici, tijekom poreznog nadzora predali dvije nevjerodostojne pismene oporuke i darovnicu, a na kojim oporukama da se nalaze neistiniti potpisi. Prema optužnici time su takve lažne isprave uporabili kao prave - navodi u priopćenju Vrhovni sud ne navodeći identitete optuženika.

Smatraju da su pogrešni zaključci o rezultatima provedenog grafološkog vještačenja te da je nejasno zašto je uopće bilo potrebno sačinjavati takve dokumente s obzirom na odnos oporučitelja i nasljednika i narav dara. Dali su i uputu prvostupanjskom sudu što treba razjasniti.

- Prvostupanjski će sud iznova provesti raspravu te više pozornosti posvetiti nalazu i mišljenju grafološkog vještaka, povezujući ga s dokumentacijom koja je priložena u spisu, a potom utvrditi odlučno činjenično stanje na kojem će zasnovati svoju novu presudu - priopćio je Vrhovni sud.

Što se tiče ostatka presude Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da niti jedan izvedeni dokaz ne govori s izvjesnošću o sastancima i dogovorima kako to navodi optužba, niti da je postojao dogovor radi prikrivanja stvarnih izvora imovine. 

- Stoga nije utvrđeno da su optuženi porezni inspektori počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na koje djelo da su ih potaknuli optuženi supružnici. Indicije koje postoje nisu dostatne za zaključivanje izvan svake razumne sumnje o postojanju dogovora - pojašnjavaju.

Podsjetimo, optužnica je poreznike Marijanu Griljak i Silva Jelenčića teretila da su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje supružnika Cetinski, tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im Cetinski predavali.

Uskok je tvrdio i da su, sukladno prethodnom dogovoru te ne provjeravajući vjerodostojnosti izjava i isprava, poreznici prihvatili nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju kako bi prikazali da su izvori za imovinu Cetinskih dokazani, te da ne postoji nesrazmjer između imovine i zakonitih prihoda. U optužnici im se na teret stavljalo i da su na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode Mirka i Vinke Cetinski prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 američkih dolara i 460.000 njemačkih maraka.
 

Najčitaniji članci