Obavijesti

News

Komentari 6

Morales najavio svoj odlazak, a vojska traži mir i stabilnost

Morales najavio svoj odlazak, a vojska traži mir i stabilnost
1

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara

VIDEO

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Boliviji zatražio je u nedjelju od predsjednika Eva Moralesa da odstupi kako bi se osigurala stabilnost u zemlji, javljaju agencije. RT je nakon toga objavio kako je i sam Morales najavio svoj odlazak u televizijskom obraćanju. 

"Naša velika želja je povratak društvenog mira", kazao je Morales. Ostavku će dati i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera. 

Morales odlazi s funkcije nakon što su ga na to pozvali policija, vojska i oporba. Otkrio je kako je poslao parlamentu svoje pismo ostavke. 

Ranije u nedjelju je pozvao na nove izbore, nakon što su oni održani prije tri tjedna pokrenuli masovne prosvjede. 

U nijma je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi. 

"Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije", rekao je novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je bolivijski predsjednik Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je promatrala izbore, utvrdila "jasnu manipulaciju".

Morales je ipak pristao na nove predsjedničke izbore u Boliviji!
Morales je ipak pristao na nove predsjedničke izbore u Boliviji!

Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji" dodavši da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat. 

U međuvremenu ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Victor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra.

Pobjeda Moralesa na izborima prošlog mjeseca potaknula je prosvjede diljem zemlje. 

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara.  

Na odstupanje Moralesa je pozvao i njegov izborni protivnik Carlos Mesa. "Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti", rekao je Mesa. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.