Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Morales najavio svoj odlazak, a vojska traži mir i stabilnost

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara

Bolivia's President Evo Morales addresses the media at the presidential hangar in the Bolivian Air Force terminal in El Alto
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
6 komentara

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Boliviji zatražio je u nedjelju od predsjednika Eva Moralesa da odstupi kako bi se osigurala stabilnost u zemlji, javljaju agencije. RT je nakon toga objavio kako je i sam Morales najavio svoj odlazak u televizijskom obraćanju. 

"Naša velika želja je povratak društvenog mira", kazao je Morales. Ostavku će dati i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera. 

Morales odlazi s funkcije nakon što su ga na to pozvali policija, vojska i oporba. Otkrio je kako je poslao parlamentu svoje pismo ostavke. 

Ranije u nedjelju je pozvao na nove izbore, nakon što su oni održani prije tri tjedna pokrenuli masovne prosvjede. 

U nijma je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi. 

"Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije", rekao je novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je bolivijski predsjednik Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je promatrala izbore, utvrdila "jasnu manipulaciju".

REUTERS/PIXSELL 'JASNA MANIPULACIJA' Morales je ipak pristao na nove predsjedničke izbore u Boliviji!

Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji" dodavši da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat. 

U međuvremenu ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Victor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra.

Pobjeda Moralesa na izborima prošlog mjeseca potaknula je prosvjede diljem zemlje. 

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara.  

Na odstupanje Moralesa je pozvao i njegov izborni protivnik Carlos Mesa. "Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti", rekao je Mesa. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message