News

Komentari 39

'Vučemilovića znam 30 godina, no naša snaga je u zajedništvu'

'Vučemilovića znam 30 godina, no naša snaga je u zajedništvu'

Pozvao je sve udruge Domovinskog rata na zajedništvo i međusobno povjerenje, dijalog i partnerski odnos te naglasio da su vrata ministarstva otvorena i dostupna i za kritiku, za inicijativu te ideje

Ministar branitelja Tomo Medved na konferenciji za medije je komentirao istupe predsjednika Udruge veterana Tigrova Ilije Vučemilovića koji ga je optužio za veleizdaju, piše N1.

- Nekoliko stvari želim kazati, koje govorim već 5 godina. Mi smo u ministarstvu učinili ogromne napore u smislu uspostavljanja odgovarajućih partnerskih odnosa s udrugama Domovinskog rata i na tome smo uspjeli i na tome sam neizmjerno zahvalan predsjednicima i predsjednicama udruga branitelja i stradalnika. Na tom tragu smo 2016. godine usuglasili jedan koncept rješavanja nagomilanih problema - rekao je.

- Prvi je bio Zakon o hrvatskim braniteljima – napravili smo jedinstveni zakonski okvir koji je stupio na snagu s 1. siječnja 2018. godine. Nakon toga prepoznali smo važnost donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Donijeli smo zakon o nestalima i uslijedio je vrlo važan formativni akt – jedan zakon koji smo bili dužni donijeti 30 godina od početka velikosrpske agresije, Zakon o civilnim stradalnicima domovinskog rata - dodao je.

- Na tragu svih onih težnji koje su bile od strane samih stradalnika, odnosno obitelji stradalnika usmjerenih prema ministarstvu i na tom tragu smo vrlo intenzivno od 2018. radili na izradi zakona, omogućili dva savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, dva čitanja u Saboru i on je velikom većinom glasova zastupnika donesen. Iznimno sam sretan da smo u suradnji s udrugama, donijeli i taj zakon i na taj način zaokružili taj normativ, odnosno cjeloviti normativni spektar - objasnio je Medved.

Medved je dodao je da su jasno komunicirali sve što taj zakon definira, a jednako tako i elemente koje onemogućava.

- Stoga, ovaj istup kolege u ministarstvu smatram neprimjerenim, ali to nije znak da mi u ministarstvu nismo otvoreni za svaki dijalog, za svaki pristup koji je usmjeren ka nalažejnu uvijek boljeg i kvalitetnijeg rješenja. Poziv je da te rasprave uvijek budu argumentirane, da se temelje na činjenicama i da tako svi zajedno doprinosimo donošenju najkvalitetnijih akata - rekao je.

Istaknuo je da nije znao da ga je Vučemilović tajno snimao.

- Što se tiče istupa i sadržaja istupa, moj poziv prema svima koji sudjeluju u raspravi je da te rasprave zaista budu konkretne naravi, da se konkretno usmjerimo na sadržaj teme o kojoj se raspravlja i da na taj način doprinesemo konkretnim rješenjima - rekao je.

Pozvao je sve udruge Domovinskog rata na zajedništvo i međusobno povjerenje, dijalog i partnerski odnos te naglasio da su vrata ministarstva otvorena i dostupna i za kritiku, za inicijativu te ideje.

Od svojih stavova, kaže, nikada ne odstupa, 'poglavito ako su oni koncipirani na osnovu jasnog uvida glede jasnog pitanja'.

- Ako mislite konkretno na stav, a vezano za tadašnje najave o donošenju zakona, koji se nikako ne može dovoditi u vezu sa zakonom koji je donesen, odbijamo bilo kakav pokušaj povezivanja zakona koji je donesen s nekim najavama nečeg što je bilo u nekim radnim verzijama, koje ja nikad nisam vidio. Ja sam tada bio protiv koncepta koji je jasno komuniciran - objasnio je.

Dodao je i da se čuo s Vučemilovićem.

- Mi se poznajemo 30 godina, mi možemo imati drugačije stavove o pojedinim temama, ali odnos nas hrvatskih branitelja među sobom, odnos branitelja prema stradalnicima, prema narodu je uvijek snažna poveznica. Može doći do prijepora, ali naša snaga jest u našem zajedništvu, na to smo ponosni i izgradili smo ga u najtežim danima novije hrvatske povijesti i očuvat ćemo ga - rekao je.

Najčitaniji članci