Obavijesti

News

Komentari 39

'Vučemilovića znam 30 godina, no naša snaga je u zajedništvu'

'Vučemilovića znam 30 godina, no naša snaga je u zajedništvu'

Pozvao je sve udruge Domovinskog rata na zajedništvo i međusobno povjerenje, dijalog i partnerski odnos te naglasio da su vrata ministarstva otvorena i dostupna i za kritiku, za inicijativu te ideje

VIDEO

Ministar branitelja Tomo Medved na konferenciji za medije je komentirao istupe predsjednika Udruge veterana Tigrova Ilije Vučemilovića koji ga je optužio za veleizdaju, piše N1.

- Nekoliko stvari želim kazati, koje govorim već 5 godina. Mi smo u ministarstvu učinili ogromne napore u smislu uspostavljanja odgovarajućih partnerskih odnosa s udrugama Domovinskog rata i na tome smo uspjeli i na tome sam neizmjerno zahvalan predsjednicima i predsjednicama udruga branitelja i stradalnika. Na tom tragu smo 2016. godine usuglasili jedan koncept rješavanja nagomilanih problema - rekao je.

Procurila snimka: Vučemilović proziva Medveda za veleizdaju, reagirali su iz Ministarstva
Procurila snimka: Vučemilović proziva Medveda za veleizdaju, reagirali su iz Ministarstva

- Prvi je bio Zakon o hrvatskim braniteljima – napravili smo jedinstveni zakonski okvir koji je stupio na snagu s 1. siječnja 2018. godine. Nakon toga prepoznali smo važnost donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Donijeli smo zakon o nestalima i uslijedio je vrlo važan formativni akt – jedan zakon koji smo bili dužni donijeti 30 godina od početka velikosrpske agresije, Zakon o civilnim stradalnicima domovinskog rata - dodao je.

- Na tragu svih onih težnji koje su bile od strane samih stradalnika, odnosno obitelji stradalnika usmjerenih prema ministarstvu i na tom tragu smo vrlo intenzivno od 2018. radili na izradi zakona, omogućili dva savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, dva čitanja u Saboru i on je velikom većinom glasova zastupnika donesen. Iznimno sam sretan da smo u suradnji s udrugama, donijeli i taj zakon i na taj način zaokružili taj normativ, odnosno cjeloviti normativni spektar - objasnio je Medved.

Braniteljske udruge osudile Vučemilovićev istup: Medveda optužio za veleizdaju Hrvatske
Braniteljske udruge osudile Vučemilovićev istup: Medveda optužio za veleizdaju Hrvatske

Medved je dodao je da su jasno komunicirali sve što taj zakon definira, a jednako tako i elemente koje onemogućava.

- Stoga, ovaj istup kolege u ministarstvu smatram neprimjerenim, ali to nije znak da mi u ministarstvu nismo otvoreni za svaki dijalog, za svaki pristup koji je usmjeren ka nalažejnu uvijek boljeg i kvalitetnijeg rješenja. Poziv je da te rasprave uvijek budu argumentirane, da se temelje na činjenicama i da tako svi zajedno doprinosimo donošenju najkvalitetnijih akata - rekao je.

Istaknuo je da nije znao da ga je Vučemilović tajno snimao.

- Što se tiče istupa i sadržaja istupa, moj poziv prema svima koji sudjeluju u raspravi je da te rasprave zaista budu konkretne naravi, da se konkretno usmjerimo na sadržaj teme o kojoj se raspravlja i da na taj način doprinesemo konkretnim rješenjima - rekao je.

Pozvao je sve udruge Domovinskog rata na zajedništvo i međusobno povjerenje, dijalog i partnerski odnos te naglasio da su vrata ministarstva otvorena i dostupna i za kritiku, za inicijativu te ideje.

'Vučemilović je prozivkom Medveda razotkrio za čije političke interese djeluje'
'Vučemilović je prozivkom Medveda razotkrio za čije političke interese djeluje'

Od svojih stavova, kaže, nikada ne odstupa, 'poglavito ako su oni koncipirani na osnovu jasnog uvida glede jasnog pitanja'.

- Ako mislite konkretno na stav, a vezano za tadašnje najave o donošenju zakona, koji se nikako ne može dovoditi u vezu sa zakonom koji je donesen, odbijamo bilo kakav pokušaj povezivanja zakona koji je donesen s nekim najavama nečeg što je bilo u nekim radnim verzijama, koje ja nikad nisam vidio. Ja sam tada bio protiv koncepta koji je jasno komuniciran - objasnio je.

Dodao je i da se čuo s Vučemilovićem.

- Mi se poznajemo 30 godina, mi možemo imati drugačije stavove o pojedinim temama, ali odnos nas hrvatskih branitelja među sobom, odnos branitelja prema stradalnicima, prema narodu je uvijek snažna poveznica. Može doći do prijepora, ali naša snaga jest u našem zajedništvu, na to smo ponosni i izgradili smo ga u najtežim danima novije hrvatske povijesti i očuvat ćemo ga - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.