Obavijesti

News

Komentari 20

Vučić o visokom predstavniku: Opasno je igrati se bonskim ovlastima nametanjem zakona

Vučić o visokom predstavniku: Opasno je igrati se bonskim ovlastima nametanjem zakona

Opasno je igrati se bonskim ovlastima, nametanjem zakona i ustavnih rješenja bez suglasnosti sva tri naroda, bez poštivanja Daytonskog sporazuma i bez suglasnosti Republike Srpske, izjavio je Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u srijedu kako je u BiH opasno igrati se tzv. bonskim ovlastima visokog predstavnika i nametanjem zakona i ustavnih rješenja bez suglasnosti sva tri naroda i mimo Daytonskog sporazuma.

Vijeće za implementaciju mira u BiH je na sastanku u Bonu u prosincu 1997. visokom predstavniku u BiH dalo mogućnost korištenja tzv. bonskih ovlasti, omogućujući mu da smijeni dužnosnike koji krše zakon i Daytonski sporazum. Ovlasti omogućuju visokom predstavniku i da nametne ključne zakone ako ih ne usvoje zakonodavna tijela u BiH.

Vučić je u Beogradu razgovarao s političkim čelnicima i vođama parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske i najavio da će se Srbija "odsad ponašati" sukladno Aneksu 10. Daytonskog sporazuma i od visokog predstavnika tražiti izvješća o stanju u BiH.

"Opasno je igrati se bonskim ovlastima, nametanjem zakona i ustavnih rješenja bez suglasnosti sva tri naroda, bez poštivanja Daytonskog sporazuma i bez suglasnosti Republike Srpske", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.

Čović: BiH nikada neće biti unitarna država, nadam se da će izborni zakon biti izmijenjen
Čović: BiH nikada neće biti unitarna država, nadam se da će izborni zakon biti izmijenjen

Ocijenivši kako je Srbija "mala da bi mogla utjecati na bjelosvjetske moćnike",dodao je da će se Beograd "ponašati koliko može, sukladno međunarodnim-pravnim normama", a kao strana u postizanju Daytonskog sporazuma ima pravo zahtijevati izvješća o funkcioniranju BiH.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je kako "nije spreman pratiti iluzije" koje ne funkcioniraju 20 godina, ocijenivši da bi se trebalo vratiti "realnom odnosu snaga na terenu i vraćanju Daytonskog sporazuma".

"Ne mogu razumjeti zašto je Amerika, koja je kreirala Daytonski sporazum, pa i Aneks 10, odustaje od tog sporazuma, a druge optužuje da ga krše", rekao je Dodik koji trenutno predsjeda kolektivnim državnim vrhom.

Ponovio je svoja ranija stajališta kako "Bosna ne može biti funkcionalna ako to znači unitarna", ali da "Bosna može biti dogovorena". 

On drži da se, poslije povlačenja donedavnog visokog predstavnika Valentina Inzka, sada "na spekulativan način" pokušava doći do imenovanja novog "protivno rezoluciji Vijeća sigurnosti".

Inzka će zamijeniti Bavarac Christian Schmitd, čemu se u Upravnom odboru Vijeća za primjenu mira (PIC), međunarodnog tijela koje vodi bosanski mirovni proces, usprotivila Rusija.

"On (Schmitd) neće imati legitimitet što se RS-a tiče", istaknuo je Dodik.