Obavijesti

News

Komentari 35

Vučici stiže dečko iz Švedske: 'Oboje su djevci, bit će vučića'

Vučici stiže dečko iz Švedske: 'Oboje su djevci, bit će vučića'
2

Mužjak koji dolazi je iz Stockholmskog zoološkog vrta, a zove se Voldemort. Ona još nema ime, ali smislit ćemo nešto slično kako bi oboje imali ekscentrična imena, rekao nam je rukovoditelj ZOO-a Osijek

VIDEO

U utorak je nakon četiri dana intenzivne potjere, uhvaćena vučica koja je pobjegla iz osječkog zoološkog vrta. 

- Bilo je jako naporno uloviti ju, ali je uspješno završilo. Našli smo ju u selu Torjanci, na samoj granici s Mađarskom. Građani su zvali policiju, koja je onda nazvala nas. Imali smo sreću jer su nam pomogli lovci Lovačkog društva Fazan. Oni dobro poznaju teren i bili su nam od velike pomoći, bez njih ne znam kako bi završilo - rekao nam je Denis Vedlin, rukovoditelj Zoološkog vrta u Osijeku.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:07

Vučicu su natjeravali puna tri sata.

- Da nije bilo žive žice koju su Mađari postavili na granici koja ju je zaustavila, pobjegla bi nam. Za uspavljivanje smo koristili običnu pušku i sredstvo za uspavljivanje. Bila je blizu mene i ispalio sam sredstvo, a kroz 5 minuta zaspala je kao beba - kaže.

Vučica je inače pridošlica u osječki zoološki vrt, a tamo je došla iz zagrebačkog Maksimira. Na pitanje jeli se možda htjela vratiti kući, odgovorio nam je ravnatelj ZOO Maksimir, Damir Skok:

- Vukovi su specifične životinje. Kod bilo koje veće promjene, primjerice promjene nastambi, uvođenja novog vuka u stanište ili spajanja u čopore, treba mu vremena da se prilagodi. Uđe mu u glavu da mora bježati i maknuti se s tog mjesta. Ne mogu reći jeli se vučica htjela vratiti nama u Maksimir, ali nije neobično da je pobjegla, jer ju je ipak zadesila velika promjena - kaže.

Vučica se rodila u zoološkom vrtu Maksimir, a tamo ima mamu, tatu i dva brata.

Tata Wotan stigao iz Berlina i mama Romana stigla iz Rumunjske, prošle su godine dobili dva mužjaka i jednu ženku. 

Budući da su vukovi zaštićene i ugrožene životinje, njihovim uzgajanjem u zoološkim vrtovima nastoji ih se napraviti dovoljan broj kako ne bi izumrijeti.

- Zbog situacije ugroženosti radimo menadžment populacije. Još kad se vučica tek rodila krenuli smo u pregovore s osječkim zoološkim vrtom. Njihovi su vukovi tada uginuli, a budući da je naša vučica bila ženka, odlučili smo da će ona otići tamo kako bi obnovila populaciju i nastavila lozu - kaže Skok.

Vučica je još beba, ima 1,5 godinu i nije se još tjerala ni parila. U Osijek će joj dovesti vuka iz Švedske s kojim će se pariti.

- Bili smo zapravo jako sretni kad smo saznali da vučica ide u Osijek, što nam je relativno blizu pa ćemo ju moći vidjeti i posjećivati.
Kada je bila u bijegu, stalno smo se čuli i razgovarali s kolegama u Osijeku i pratili gdje je i što radi. Drago nam je da je uhvaćena i da je ishod pozitivan, a ona dobro - zaključuje ravnatelj Skok.

Vučica je iznimno pametna i svojeglava

- Nastamba u koju smo ju stavili velika je 6000 metara kvadratnih, i tu bez problema može živjeti do 10 vukova. Prije no što je došla naš stručnjak provjerio je žicu i nastambu i zaključili smo da je dovoljno sigurna, a da vučica neće moći pobjeći - ispričao nam je rukovoditelj Vedlin.

Ali vučica je istraživala i našla malu rupu u žici, veliku niti 20 centimetara i uspjela se izvući.

- Doslovno je u 13.00 sati ručala, i tako punog želudca oko 15.00 sati pobjegla. Prvo je lutala po zoološkom vrtu, a onda je pronašla tragove lisica koje nam znaju zalutati u zoološki iz obližnje šume i slijedila tragove kako bi pobjegla - kaže.

Trenutno se nalazi u izolaciji, a kasnije će ju pustiti u nastambu, koja je sad dodatno osigurana.  Još uvijek u sebi ima nagon za bježanjem jer joj je sve novo, ali uspjet će se pomalo prilagoditi.

Njen novi dečko iz Švedske zove se Voldemort

- Mužjak koji dolazi je iz Švedske, iz Stockholmskog zoološkog vrta, a zove se Voldemort. Ona još nema ime, ali smislit ćemo nešto slično kako bi oboje imali ekscentrična imena - kaže Vedlin.

Iz švedskog zoološkog vrta rekli su nam kako je Voldemort dobio ime jer su sve iz njegovog legla željeli nazvati na slovo V.

- Voldemort je jako dobre ćudi i uopće ne liči na zlog čarobnjaka iz serijala Harry Potter. Mislimo da će biti odličan dečko hrvatskoj vučici i jako dobar tata njihovim mladima- kažu.

Pronašli vučicu: 'Tri sata smo je lovili kod mađarske granice'
Pronašli vučicu: 'Tri sata smo je lovili kod mađarske granice'

Star je 1,5 godinu kao i hrvatska vučica, pa će jedno drugom biti prvi partneri.

- Vučice se tjeraju jednom godišnje, za razliku od pasa koji se tjeraju po nekoliko puta u godini. Obično se tjeraju pred sam kraj zime, u siječnju ili veljači, a mlade nose oko 60 do 62 dana, pa mlade vukove dobijemo na proljeće, oko travnja - ispričao nam je Skok.

- Budući da je došlo do promjene njenog okoline, mislim da se ona uopće neće tjerati ove zime, a pogotovo se neće pariti jer joj dolazi novi vuk kojeg nikad nije upoznala. Također, ovisi hoće li se njih dvoje složiti. Kod nekih to bude ljubav na prvi pogled, a kod nekih nikad ne dođe do parenja. Teško je predvidjeti odnos, ali ako si ne sjednu na prvu, teško da će se pariti i tjerati - kaže.

Ako si ipak kliknu, najvjerojatnije će se pariti pred sljedeći kraj zime, a imati mlade na proljeće 2021.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi