Obavijesti

News

Komentari 1

Vučković najavila pomoći proizvođačima mandarina

Vučković najavila pomoći proizvođačima mandarina

Proizvođači mandarina su izvijestili kako se ove godine bilježi izdašan urod, no istaknuta je nedostatna cijena otkupa te problem sitne mandarine i izostanka primjene SIT tehnike

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede će nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku održanom s predstavnicima tog sektora, izvijestili su u petak iz Ministarstva.

Vučković je, kako se navodi u priopćenju,  s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem održala sastanak o aktualnom stanju u proizvodnji mandarina s predstavnicima tog sektora okupljenim u Hrvatsku voćarsku zajednicu i udrugu Neretvanska mladež te predstavnicima Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Putem video-veze na sastanku su sudjelovali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i gradonačelnik Opuzena Neven Mataga te predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić, pomoćnik glavnog državnog inspektora Davor Zec i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović.

Proizvođači mandarina su izvijestili kako se ove godine bilježi izdašan urod, no istaknuta je nedostatna cijena otkupa te problem sitne mandarine i izostanka primjene SIT tehnike koja se provodila u cilju suzbijanja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve.

Vučković je kazala kako će Ministarstvo poljoprivrede nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina te najavila novi sastanak na ovu temu.

Ravnateljica HAPIH-a Sokolić izvijestila je kako je nakon osiguravanja svih zakonodavnih okvira HAPIH raspisao dva natječaja javne nabave za sterilizirane kukuljice koje predstavljaju specifičan i ograničeno dostupan biološki materijal, međutim, unatoč svim naporima i osiguranim sredstvima nije bilo prijavitelja.

Do kraja godine planirano je raspisivanje novog natječaja, za koji je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo dodatna sredstva kako bi povećalo interes i osiguralo provedbu u dolini Neretve sljedeće godine.

Na sastanku je rečeno i kako je HAPIH kao jedan od provoditelja Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe, uzimajući u obzir izostanak primjene SIT tehnike, pojačao aktivnosti - uspostavljena je gušća mreža lovki i povećan je broj opažačkih mjesta na 300, što čini povećanje od gotovo 100 posto u odnosu na Akcijski plan.

Dodatno, provodio se intenzivniji nadzor ličinki u plodovima biljaka domaćina, povećanjem broja malih i velikih uzoraka s 585 na 2.340, što čini povećanje od 400 posto u odnosu na Akcijski plan, a postavljeno je 40 posto lovki više u odnosu na predviđeno Akcijskim planom.

U priopćenju se navodi i kako je u 2022. izvezeno 30.308 tona mandarina ukupne vrijednosti 19,6 milijuna eura, a uvezeno je 10.714 tona u vrijednosti od 8,3 milijuna eura, pri čemu je ostvarena pozitivna vanjskotrgovinska bilanca količinski i vrijednosno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.