Obavijesti

News

Komentari 4

Vučković: 'Posljednji slučaj afričke svinjske kuge zabilježen krajem studenog prošle godine'

Vučković: 'Posljednji slučaj  afričke svinjske kuge zabilježen krajem studenog prošle godine'

Govoreći o suzbijanju ASK-a na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, Vučković je rekla da je vrijednost svih predviđenih mjera oko 40 milijuna eura

VIDEO

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak kako je posljednji slučaj afričke svinjske kuge (ASK) zabilježen još 29. studenoga prošle godine, a od onda nema novih sumnji na pojavu te bolesti.

Govoreći o suzbijanju ASK-a na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, Vučković je rekla da je vrijednost svih predviđenih mjera oko 40 milijuna eura, štete nisu ni približno tolike, a do danas je isplaćeno 16,7 milijuna eura.

Vučković s predstavnicima trgovačkih lanaca o plasmanu svježeg svinjskog mesa
Vučković s predstavnicima trgovačkih lanaca o plasmanu svježeg svinjskog mesa

Uz provedbu akcijskog plana Europske komisije, koji su podržale države članice EU-a, meso prolazi veće i značajnije kontrole, uz poštivanje biosigurnosti na farmama. To je meso potpuno zdravo i nema razloga da bude tržišno diskriminirano, poručila je Vučković.

Govoreći o ulaganjima za povećanje konkurentnosti i produktivnosti, Vučković je izvijestila da je u pet slavonskih županija ugovoreno 1040 projekata, vrijednih 308 milijuna eura, a do danas je isplaćeno 220 milijuna eura.

Vučković potvrdila za 24sata: Svinje se mogu klati, ali to je samo za vlastite potrebe
Vučković potvrdila za 24sata: Svinje se mogu klati,  ali to je samo za vlastite potrebe

Također je u pet slavonskih županija ugovoreno 12 projekata izgradnje infrastrukture za navodnjavanje, koja će omogućiti navodnjavanje 5000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 1313 ha u Osječko-baranjskoj županiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će se projekt povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir odvijati u nekoliko faza do 2026. godine.

Površina vojarne u Belom Manastiru iznosi 66.000 četvornih metara, ima 21 objekt, a s obzirom da je dio građevina zapušten trebat će ih srušiti, dok će ostale ići u cjelovitu sanaciju.

Od studenog nemamo novih slučajeva afričke svinjske kuge. Vučković: 'Mjere su potrebne...'
Od studenog nemamo novih slučajeva afričke svinjske kuge. Vučković: 'Mjere su potrebne...'

Trebat će izgraditi kompletno novu infrastrukturu, vodovod, odvodnju, električne instalacije, termoenergetsko postrojenje i telekomunikacijske veze.

Nakon obnove, tijekom 2026. godine, očekuje se povratak u vojarnu postrojbe u razini bojne, između 630 i 830 vojnika.

Povratak Oružanih snaga RH u Beli Manastir iznimno je važan u obrambenom i sigurnosnom smislu, jer na području Baranje trenutno ne postoji niti jedan aktivni vojni objekt, istaknuo je Anušić.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...