Vujčić: 'Došlo je do krađe tajnih podataka', Vuković: 'Priznajte grešku, rušite si kredibilitet' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 13

Vujčić: 'Došlo je do krađe tajnih podataka', Vuković: 'Priznajte grešku, rušite si kredibilitet'

Vujčić: 'Došlo je do krađe tajnih podataka', Vuković: 'Priznajte grešku, rušite si kredibilitet'

Ne postoji zakonska zabrana držanja obveznica banaka za članove Savjeta. Ja sam bila tada vanjski član Savjeta HNB-a, nisam bila zaposlena, a obveznicu sam držala kao štednju, kaže Sandra Švaljek

VIDEO

Nakon otkrića Indexa o više od 40 zaposlenika HNB-a koji su trgovali vrijednosnim papirima banaka za čiji nadzor je zadužen upravo HNB, saborski Odbor za financije organizirao je tematsku sjednicu na tu temu. 

- Temeljem medijskih napisa i prikupljenih podataka Odbor je odlučio da imamo tematsku sjednicu i da utvrdimo činjenice koje su se događale - poručila je predsjednica Odbora, HDZ-ova Grozdana Perić.

UŽIVO: SJEDNICA ODBORA ZA FINANCIJE

'Odmah sam pozvao HANFA-u u nadzor i pokrenuo izvanredni interni nadzor u HNB-u'

Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je kako je odmah nakon medijskih otkrića reagirao, pozvao HANFU u nadzor, ali i sam pokrenuo izvanredni interni nadzor u HNB-u.

Hoće li afera HNB biti bura u čaši vode? Kako god bilo, morat će postrožiti pravila i kontrole
Hoće li afera HNB biti bura u čaši vode? Kako god bilo, morat će postrožiti pravila i kontrole

- Kao što znate, izneseni su podaci u medijima koji nisu javno dostupni, koji se tiču privatnih podataka zaposlenika HNB-a i SKDD-a, koji su upareni, za zadnje 22 godine uz tvrdnju da je 41 zaposlenik obavio otprilike 10 milijuna vrijednosnih transakcija. Budući da su se pojavile sumnje da je došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija, što je kazneno djelo, iako mi nemamo niti smo igdje vidjeli indicije da je do tako nečega došlo, ja sam odmah pozvao HANFA-u, koja je nadležno tijelo, da provjeri da li je možda u zadnje 22 godine došlo do tako nečega. HANFA je u postupku nadzora, a ja sam izdao nalog za izvanredni interni nadzor - rekao je Vujčić. 

Od 41 imena koje su dobili, a za koje se tvrdi da su trgovali vrijednosnim papirima, Vujčić ističe da ih je 10 bivših zaposlenika pa HNB nema ovlasti u provođenju nadzora nad njima, da tri nikada nisu ni bili zaposlenici HNB-a te da ima još petero zaposlenika koji su prijavili da imaju dionice, a koji ni nisu na tom popisu. 

- Naš nadzor ni približno nije onakve dubine kako to može provesti HANFA jer mi nemamo pristup podacima SKDD-a. Nisam još dobio to izvješće HANFA-e, ali se može u medijima pročitati, i koliko sam shvatio, u ovom trenutku je ustanovila da još ima 1722 vrijednosnice koje imaju zaposlenici HNB-a ili su imali u trenutku kada su napuštali HNB.  Prema našoj evidenciji, mi imamo podatke za 1000 takvih vrijednosnica, nemamo za ovih 722 - kaže Vujčić dodajući kako je moguće da još netko ima, što će vidjeti nakon što  HANFA završi svoj posao. 

Vujčić: 'Ako je netko trgovao povjerljivim informacijama iz HNB-a, taj će dobiti otkaz'
Vujčić: 'Ako je netko trgovao povjerljivim informacijama iz HNB-a, taj će dobiti otkaz'

- Ja sam imao dionice dvije banke, koje sam 2001., prije nego što smo sami predložili zakon koji nama zabranjuje da imamo kao rukovodstvo ikakve dionice banaka, prodao - poručio je. 

'Kad sam uložila u korporativnu obveznicu nisam bila zaposlena u HNB-u'

Na sjednicu je stigla i Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a. Ispričala je svoju verziju naglasivši kako je 2012., dok nije bila zaposlenica HNB-a, uložila u primarnoj emisiji u korporativnu obveznicu jedne hrvatske banke sa dospijećem od pet godina. Naglasila je kako ništa protuzakonito nije napravila.

- Tu obveznicu sam držala do dospijeća 2017. godine. Bila sam vanjski član Savjeta HNB-a u razdoblju od 2000. do lipnja 2013., što znači da sam bila vanjski član i u jednom kraćem razdoblju kada sam imala spomenutu obveznicu. Mislim da je vrlo bitno istaknuti da niti u jednom trenutku kako tada, tako ni sada, nije postojala zakonska zabrana držanja obveznica banaka za članove Savjeta - naglasila je istaknuvši kako je držanje te obveznice u svim elementima karakter štednje.

Kako je došlo do neugodne afere u HNB-u: Kratki vodič kroz praksu insiderskog trgovanja
Kako je došlo do neugodne afere u HNB-u: Kratki vodič kroz praksu insiderskog trgovanja

- Ni u jednom trenutku nisam trgovala tom obveznicom. Da uopće postoji takva obveznica saznala sam od osobnog bankara, nisam dobila informaciju na Savjetu HNB-a, niti se o tome raspravlja na Savjetu HNB-a. Vanjski članovi nemaju informaciju o proizvodima banaka, niti uvid u individualne podatke banaka, a niti podatke o dnevnoj likvidnosti banaka - kaže i ponavlja da je bila pasivni ulagatelj obveznice. 

- Ostvarila sam prinos koji je bio unaprijed definiran prospektom, koji je jednak za sve i u kojem je već u početku stajao taj fiksni prinos. Odobrila je HANFA, a upravo prospekt služi u uklanjaju asimetričnosti u pogledu informacija. Moje informacije su bile identične onima kojima je raspolagao bilo koji imatelj obveznice ili bilo tko drugi na tržištu. Uvjerena sam, iza toga stojim, da u ovom slučaju ne može biti nikakvog govora o manipulaciji tržištem vezano uz obveznice koje sam svojedobno imala, a nisam bila zaposlena u HNB-u - zaključila je u svom uvodnom obraćanju.  

SKDD: 'Podaci su tajni'

Direktorica SKDD-a, Dora Matošić, pojasnila je kako je SKDD službeni registar vrijednosnih papira u kojem se vodi evidencija o vlasnicima vrijednosnih papira, ali da su ti podaci tajni.   

- Pravo na uvid u podatke imaju imatelji, odnosno vlasnici vrijednosnih papira, izdavatelj, svaka osoba koja dokaže pravni interes, HANFA kao službeni regulator te pravosudna tijela. Podaci su tajni, no nekoliko grupacija koje sam navela imaju pravo pristupa. I vaš zahtjev za očitovanjem koji ste nam dostavili nije mogao dati egzaktne odgovore na vaša pitanja jer mi jednostavno nemamo ovlasti potvrditi bilo kakve medijske špekulacije, dati podatke da li je netko vlasnik nekog vrijednosnog papira ni da li je došlo možda do nekakvih nedozvoljenih radnji, odnosno trgovanja povlaštenim informacijama - istaknula je i naglasila kako je načelo povjerljivosti iznimno bitna, kako za Upravu, tako i za sve zaposlenike.

- I mi se toga držimo. Od samog trenutka kad se cijeli ovaj eksces, da tako kažem, počeo i medijski spekulirati i kad nam se obratio HNB, mi smo se stavili na raspolaganje svim službama i obratili našem regulatoru HANFA-i, kojem smo dali zapisnik o povjerljivosti podataka. Zato mi ne možemo ništa komentirati - naglasila je. 

HANFA: 'Očekujemo da nam svi koji će biti pozvani budu na raspolaganju kako bi se utvrdilo činjenično stanje'

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, naglasio je kako su odmah po saznanju pokrenuli postupak nadzora nad trgovanjem vrijednosnih papira kreditnih institucija od strane sadašnjih i bivših zaposlenika HNB-a. 

Vujčić o trgovini na temelju povlaštenih informacija: Ja nisam, a za druge ne znam
Vujčić o trgovini na temelju povlaštenih informacija: Ja nisam, a za druge ne znam

- HANFA utvrđuje da li je prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija. Dio koji se odnosi na etičnost ili bilo što drugo, što je interna stvar HNB-a i svake javne institucije, nije predmet nadzora HANFA-e. Na ovo postupanje se primjenjuje odredba Zakona o tržištu kapitala i članovi Upravnog vijeća, zaposlenici HANFA-e i svi koji djeluju unutar HANFA-e, dužni su čuvati kao poslovnu tajnu sve informacije koje saznaju tijekom nadzora - istaknuo je dodavši kako su, obzirom da se radi o velikom interesu javnosti, Odboru za potrebe današnje rasprave proslijedili podatke o tome što je HANFA od 12. siječnja, kad je započela s nadzorom, napravila i otkrila.

- Mi smo po službenoj dužnosti zatražili i provjerili podatke 41 osobe koje se spominju u Središnjem depozitoriju. Četiri fizičke osobe nisu zaposlenici, već moguće povezane osobe, a u 10 slučajeva se radi o bivšim zaposlenicima HNB-a. S početkom 2022., a to su zadnji podaci koje imamo, analizirane osobe drže još ukupno 1721 vrijednosni papir. U razdoblju od 1. siječnja 2000. do 2022. godine 41 osoba, koja je zaposlenik ili je bila zaposlenik ili povezana osoba, provele su 335 transakcija 12.265 dionica. To je otprilike jedan dio podataka koji je HANFA na zahtjev obavila do sada. A radimo na provjeri računa 1188 postojećih i bivših zaposlenika, što je guverner zatražio, te drugih dostupnih računa, konkretno za 725 aktivnih zaposlenika te za 463 bivša zaposlenika - naveo je Žigman. 

Pregledom računa, dodao je, utvrđeno je da je kod 58 zaposlenika od 1188 i sadašnjih i bivših, provedeno 529 preknjižbi o depozitoriju s količinom od 6940 dionica kreditnih institucija. 

- Te preknjižbe koje se nalaze u depozitoriju ne znači da su provedena trgovanja u tom obimu nego se radi o tome da se bilježe sve promjene koje se tiče pravne pozicije i pravnog statusa nekakve transakcije, primjerice preknjižbe s jednog brokera na drugog ili na izdavatelja i slično - pojasnio je dodavši kako se radi o izuzetno velikom opsegu podataka. 

Afera trese HNB, uključio se i DORH: Od Hanfe smo tražili da nam pošalju rezultate nadzora
Afera trese HNB, uključio se i DORH: Od Hanfe smo tražili da nam pošalju rezultate nadzora

- Očekujemo da svi koji će biti pozvani od HANFA-e, dakle HNB i zaposlenici, stoje na raspolaganju kako bi se ta istraga mogla utvrditi do kraja i dobiti činjenično stanje - rekao je. 

'U HNB-u veća zabrinutost što su podaci izašli u javnost nego što je možda tu bilo trgovanja s povlaštenim informacijama'

Uvidom u dokumentaciju koja im je kao članovima Odbora dostavljena, otvorila su se mnoga pitanja, kaže zastupnica Suverenista Vesna Vučemilović.

- Postoji li uopće svijest da postoji nešto što se zove moralna odgovornost? Naime, odmah na početku vidimo u očitovanju da se naglasak stavlja na nekakva možebitna kaznena i krivična djela i da se ističe kako su podaci koji su izašli u javnost, a koji su u velikom dijelu istiniti, što vidimo iz ovog od HANFA-e, tajni i da se do njih došlo vjerojatno na nelegalan način. Očigledno je da je u HNB-u veća zabrinutost što su podaci izašli u javnost nego što je možda tu bilo trgovanja s povlaštenim informacijama i možebitnih krivičnih djela od strane zaposlenika HNB-a - rekla je upitavši zašto tek sad, kad moraju po regulativi, pooštravaju pravila pa da ni obveznice neće moći imati rukovodstvo. 

Vujčić je na njeno čuđenje da se HNB više zabrinuo zbog izlaska podataka u javnost poručio kako imaju vrlo jasne indicije da je došlo do počinjenja kaznenog djela - do krađe tajnih podataka, a da za ovo drugo, da su zaposlenici trgovali, još nemaju. 

- Pitanje zašto ne prije? Već 20 godina dobivam to pitanje. Moglo je biti prije, mogli smo 1991., bilo kad kasnije, mogli smo to mi predložiti, kao i bilo koji zastupnik u Saboru, no ako gledate razvoj i usklađenost poslovanja, HNB se de facto počinje od 2015. sa smjernicama Europske središnje banke. Mi smo još 2001. sami sebi zabranili da imamo dionice. Novi etički kodeks imamo 2017., novi dolazi ove godine, sve se polako zateže, eliminirat će nemogućnost imanja vrijednosnih papira banaka za sve zaposlenike, ne samo rukovodstvo - najavio je. 

Ako je bilo tko trgovao vrijednosnim papirima, naglasio je, dobit će otkaz. 

- Ali nije moralno optuživati bez dokaza. Ja kad sam računao, kad sam vidio te podatke, to vam je 15 transakcija godišnje, to je 8300 kuna po osobi godišnje, je li to indicija o nekakvom manipuliranju tržištem? Vjerojatno ne. Možda nešto iz toga i izađe, možda je negdje bila velika koncentracija vidjet ćemo. Jedva čekam rezultate nadzora - poručio je guverner. 

'Vujčić treba dokazati treba li ga uhititi'

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto poručila je kako zaposlenici HNB-a nisu zaposlenici HNB-a nego hrvatskih građana.

- A ovdje smo jer očito dilate dionicama, odnosno obveznicama, odnosno vrijednosnicama i štite te iste banke. To što je pronađeno je tek vrh ledenog brijega. Vujčić treba dokazati je li on sporan ili ga treba uhititi. Treba dokazati može li on mirno šetati Zagrebom čistog obraza. Govori da se dogodilo kazneno djelo krađe bankarske tajne, čuli smo i Žigmana koji govori o tome da postoje tajni podaci, bankarska tajna. Tko to ima pravo na bankarsku tajnu? Vi iz HNB-a štitite banke koje neovlašteno, kršeći GDPR i bankarsku tajnu, Zakon o potrošačima, daju podatke svojih klijenata i potraživanja lihvarskim agencijama - poručila je.

Predsjednica Odbora ju je opomenula jer govori izvan okvira teme sjednice.

Socijaldemokrati o HNB: Najbolje da sami čelnici odstupe
Socijaldemokrati o HNB: Najbolje da sami čelnici odstupe

Troskot: 'Švaljek je prva koja bi trebala dobiti otkaz'

Mostov Zvonimir Troskot je istaknuo kako mu je s jedne strane drago da su ti neovlašteni podaci izašli van, ali da je s druge strane i zabrinut zbog toga, a zbog čega se postavlja pitanje kako je to moguće. 

- Ja sam radio u reviziji i trebali smo donijeti potvrde društava koje smo revidirali i nije nam palo na pamet imati dionice ili obveznice društva koje smo nadgledali - istaknuo je i naglasio kako je Švaljek prva koja bi trebala dobiti otkaz. 

- Vaša obveznica nije ništa drugo nego jedno dugoročno ulaganje bez obzira jeste li trgovali s njom ili ne jer kad imate kamatnu stopu od 5,8 posto ili koliko već, mi ne govorimo o oročenom depozitu nego ste preuzeli rizik od 5,8 posto kamatne stope u obveznici, što je dugoročno ulaganje - rekao je.

Vujčića je pozvao da transparentno pokaže sve papire ako je sve u redu kao što je tvrdi.

SKDD: 'Nismo utvrdili curenje podataka od strane naših zaposlenika ni hakerski napad'

Vezano za curenje podataka, predsjednica SKDD-a je navela kako im se HNB početkom godine obratila s novinarskim upitom i ponovila kako su odmah pokrenuli internu istragu svih zaposlenika .

- Nismo utvrdili nikakve nepravilnosti. Nikad takav eksces nismo imali u sustavu. Angažirali smo najbolju kibernetičku instituciju koja bi nam još jednom potvrdila naše navode. I ostali istražni organi su uključeni u potencijalno curenje podataka. Ja odgovorno ovdje tvrdim da nije došlo do curenja podataka. Tu govorim i o bilo kakvoj špijunaži koja je moguća bila i od naših zaposlenika i o mogućem hakerskom napadu. On nije utvrđen. Na koji način je netko došao do podataka do kojih nije smio? Mi smo se očitovali da postoji niz raznih institucija, kao što sam već navela, koja može ovlašteno doći do podataka - naglasila je. 

'Tema nije kako su izašli podaci. Nevjerojatna stvar je da su čelni ljudi i desetine službenika bili u posjedu ili trgovali vrijednosnim papirima'

Zastupnica Centra Marijana Puljak poručila je kako se ova rasprava ne smije svesti na to kako su novinari došli do podataka jer to nije tema. 

- Nevjerojatna je stvar da su čelni ljudi centralne nacionalne banke i desetine službenika, zaposlenika bili u posjedu ili trgovali vrijednosnim papirima banaka koje nadziru. Meni je to nevjerojatno i strašno. To je skandal, bez obzira koliko ga akteri krenuli umanjivati na razne načine. Po izvješću HANFA-e ne samo da su potvrđeni navodi iz medija, nego su nađeni i novi zaposlenici, a tko zna što će se izroditi kad se svih više od 1000 zaposlenika krene analizirati. Zaposlenici mogu ostvariti prednost u odnosu na sve druge građane, mogu poduzeti i radnje da bi zaštitili svoju investiciju. Pitanje je da li je bilo povrede zakona, uvjerena sam da će na kraju ispasti da nije, ali veći problem je etički problem - poručila je pa ju je HDZ-ova predsjednica Odbora prekinula. 

- Mi nismo etičko povjerenstvo nego moramo utvrđivati činjenice zakonitosti - rekla je. 

'Provjera 1.188 računa bivših i trenutnih zaposlenika HNB-a'
'Provjera 1.188 računa bivših i trenutnih zaposlenika HNB-a'

Puljak je naglasila kako nije svejedno kad članica Savjeta HNB-a uzme 2,5 milijuna kuna obveznice ili Ivo Ivić, obični, nepoznati građanin.

- Od čelnih ljudi institucija očekujemo visoke etičke standarde i da ulijevaju povjerenje - poručila je. 

SDP-ov Branko Grčić predložio je da se svi zaposlenici izuzmu iz posjedovanja i trgovanja dionicama i obveznicama pa se zastupnica Vidović Krišto obrušila i na njega. 

- Vi ste govorili o zlouporabi položaja, a vi ste kao ministar zaposlili svoju suprugu u Agrokoru. S druge strane, kada govorimo o gospodinu Vujčiću, on se vuče za kravatu s dotičnim tajkunom. Možemo vidjeti savez moćnika i međusobnu zaštitu. Taj savez moćnika je protiv zakona i protiv građana. Gospodine Vujčiću, niste mi odgovorili tko to ima pravo na bankarsku tajnu, imaju li banke tu obvezu isključivo prema bogatašima i vlasnicima dionica, a prema običnim građanima, prema obiteljima nemaju - poručila je.

Svi imaju pravo na bankarsku tajnu, u okviru zakona, rekao je Vujčić. 

Ekonomist Vuković: 'Rušite si sami kredibilitet'

Svatko tko radi u HNB-u, istaknuo je Vuk Vuković kao vanjski član Odbora, ima uvid u hrpu podataka o bankama, o likvidnosti.

- I ja sam bio kod vas kratko na praksi i vidio sam. Ljudi koji rade u nadzoru banaka imaju uvid i u kreditne mape korisnika same banke. Možda se to internim aktima određuje, ali to ne znači da netko ne može do toga doći. Veselim se izvještaju HANFA-e. Automatski zaposlenici u HNB-u, pogotovo oni na višim pozicijama, imaju pristup povlaštenim informacijama - rekao je poručivši Vujčiću da si HNB sam uništava kredibilitet. 

- Vi ste bili šef Direkcije za istraživanje kad ste imali dionice. Nitko vas ne optužuje, ali je pitanje moralne odgovornosti. Nešto što je prije bilo u redu, sad nije, izvlačite se iz toga i sami sebi smanjujete kredibilitet. Ne smanjuju vama mediji kredibilitet, nego vaše defenzivne reakcije koje su po meni neopravdane. Nitko vas ne bi ovdje napadao da ste priznali da se dogodio veliki propust na svim razinama, velika pogreška, i da ste sami sudjelovali u tome. Jasno je da nije prekršen zakon, ali nemojte se opravdati od nečega što je neopravdivo. Moj topli savjet - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.