Obavijesti

News

Komentari 7

Socijaldemokrati o HNB: Najbolje da sami čelnici odstupe

Socijaldemokrati o HNB: Najbolje da sami čelnici odstupe

Saborski Klub socijaldemokrata poručio je u srijedu kako je stanje u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) „neprihvatljivo“, kako očekuju „određene reakcije“ i kako bi najbolje bilo kada bi sami čelnici Banke odstupili

VIDEO

„Smatramo da je to što se događa, vrlo, vrlo nemoralno, a osim što je nemoralno, čak je i kazneno utemeljeno za progon i ovdje jednostavno ne može biti nikakve isprike već očekujemo konkretne reakcije“, rekla je predsjednica Kluba Ivana Posavec Krivec, referirajući se na medijske tvrdnje da je više od 40 zaposlenika HNB-a, među njima i čelnici Banke, trgovalo vrijednosnim papirima banaka koje HNB nadzire.

Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Borisa Vujčića
Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Borisa Vujčića

„Ako se događalo kako mediji prenose, smatramo da je to velika moralna odgovornost“, kazala je Posavec Krivec i poručila kako "ne može biti u skladu ni s moralom, ali ni s Kaznenim zakonom, da u trenutku kad građani nemaju novca za preživljavanje, neke strukture zahvaljujući povlaštenim informacijama gomilaju svoje bogatstvo".

„Dok članovi Savjeta HNB-a razmišljaju koji će Rolex kupiti, građani doslovno nemaju ni za kruh, a cijene energenata rastu iz dana u dan“, istaknula je Vesna Nađ koja je s kolegama upozorila i na zabrinjavajući trend rasta cijena hrane, energenata, mineralnih gnojiva...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nađ: Cijene struje rast će i do 217 posto

„Cijene struje će rasti i do 217 posto, u Zagrebu će cijena plina rasti i do 40 posto, a to znači da građani neće moći plaćati režije, a ni priuštiti si normalnu košaricu za hranu“, tvrdi Nađ.

Domagoj Hajduković upozorio je kako rast cijena mineralnih goriva i zaštitnih sredstava u poljoprivredi dovodi u pitanje rentabilnost proizvodnje, ali i cijene proizvoda, odnosno hrane, a sve će se to, dodao je, negativno odraziti na istok Hrvatske koji je okrenut poljoprivredi, a koji je demografski, sociološki gospodarski devastiran.

Zbog svega toga prstom upire u Vladu koja se, kaže, „uporno i tvrdoglavo ne želi suočiti sa činjenicom da će morati pomoći gospodarstvu koje je već krhko nakon pandemije i preživljene krize“.

'Ako sam trgovao povlaštenim informacijama, dat ću ostavku'
'Ako sam trgovao povlaštenim informacijama, dat ću ostavku'

Vladine poteze i mjere kritizira i Željko Pavić, među njima i Vladinu odluku o financiranju povratnika. Ona je za nas apsolutno neprihvatljiva, važnije je da se pomogne ljudima koji ostaju u Hrvatskoj, poručio je zastupnik.

Pupovcu nije bilo mjesto u Banjoj Luci

Socijaldemokrati drže da Miloradu Pupovcu nije bilo mjesto na proslavi u Banjoj Luci.

„Bio je na proslavi jednog neustavnog dana, mislimo da predstavniku RH, a posebno nekome tko predstavlja vladajuću većinu, po nekoj inerciji Vladu, tamo nije mjesto“, rekao je Hajduković i ironično objasnio moguće razloge Pupovčeva odlaska u Banja Luku.

„Očito su predsjednik Republike i Milorad Dodik u jako dobrim odnosima pa možda je Pupovac tamo tražio medijatora da se pomiri sa predsjednikom“, izjavio je zastupnik i opetovao kako je Dodik „najveći destabilizirajući faktor u BiH čiji potezi ne pokazuju konstruktivnu namjeru da BiH postane puna funkcionalna država“.

Socijaldemokrati nisu željeli komentirati pojedine špekulacije o pucanju koalicije SDP-a i Možemo u Zagrebu zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj.

„Nemamo potrebu komentirati odnose među drugim strankama, odnosno koalicijama“, rekla je Posavec Krivec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto