Obavijesti

News

Komentari 85

Vuljanić: Možda je vrijeme da Vlada posao preda drugima

Vuljanić: Možda je vrijeme da Vlada posao preda drugima
1

Hrvatska se ne može izvući na smanjenju plaće od tri posto, nego na politici koja će državu izvući iz krize i smanjiti nezaposlenost, kaže HDSSB-ov Zoran Vinković

VIDEO

Hrvatska se ne može izvući na smanjenju plaće od tri posto, nego na politici koja će državu izvući iz krize i smanjiti broj nezaposlenih, što očigledno ova Vlada ne zna, rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković novinarima u Hrvatskom saboru, okomivši se na vladajuće nakon najave o smanjenju plaća javnom sektoru za tri posto. 

Dodao je kako nema ništa protiv da se plaće smanje zastupnicima, ministrima, članovima Vlade, no napomenuo je kako to smanjenje ne može biti jedina mjera za izlazak iz krize.

S njime se složila i HDZ-ova Martina Dalić.

- S obzirom na to da se smanjenje plaća najavljuje u veljači za travanj, za proračun koji je donesen u studenom, to jasno pokazuje da Vlada ne vlada situacijom. Sad vidimo da na red dolaze i neke druge mjere i mislim da je to najbolji znak kako postoje problemi s izvršavanjem proračuna - rekla je Dalić. 

Smatra da hitno treba donijeti sveobuhvatni, trogodišnji plan gospodarskog rasta koji bi trebao jasno pokazati kako će se stabilizirati javne financije i pokrenuti gospodarstvo.

- Vlada je u panici, ne snalaze se i ne znaju kako si pomoći - rekao je Laburist Nikola Vuljanić i poručio vladajućima kako je možda trenutak da razmisle i prepuste to nekom drugom tko bi znao što učiniti.

Burić: Ako premijer misli da je to rješenje, ja ga žalim

Vladinu najavu smanjenja plaća za 3 posto komentirali su saborski zastupnici. Don Ivan Grubišić Vladu i narod usporedio je s gospodarom i psom.

- Vlada se ponaša kao gospodar, koji je trebao skratiti rep psu pa je razmišljao 'ako ga jednom odrežem na pravu mjeru onda će ga puno boljeti' pa je rezao malo po malo, a psa je uvijek boljelo. Tako izgleda da Vlada radi, uvodi pomalo poreze, opterećuje građane, i to nije izlazak iz krize - smatra don Grubišić. Smatra da su potrebne korijenite, a ne kozmetičke promjene pa želi doprinijeti ostvarenju trećeg puta.

- Već smo se nagledali toga kako sada vlada ova Vlada ili bi vladala sadašnja oporba. Doveli su nas do ruba propasti - kaže don Grubišić.

Damir Kajin nada se da će tri posto biti dovoljno.

- Moramo imati na umu činjenicu da je u zadnjih četiri godine u realnom sektoru bez posla ostalo 250.000 ljudi i da u te četiri godine u javnom sektoru, bilo da je riječ o općinama, gradovima ili državi ili komunalnim službama, bez posla nije ostao nitko. Bio bih sretan kad bi se ta brojka zaustavila na predloženih tri posto - kaže Kajin.

Vladine najave Dinka Burića (HDSSB) također su posjetile na mudru izreku.

- Samo najmudriji i najgluplji ne mogu se promijeniti. Jasno da ovo neće riješiti osnovni problem građana. Ako premijer misli da je to rješenje, ja njega žalim - kaže Burić te dodaje kako je pravi problem galopirajući porast broja nezaposlenih.

Blažeković: Nismo znali da je stanje tako teško

Boris Blažeković (HNS) rekao je kako je situacija izuzetno teška te da treba pronaći načine i mjere, koje bi omogućile da se zemlja izvuće iz gospodarske krize.

- Znam da nije korektno i nije fer, ali 20 godina devastacije ove zemlje nas je dovelo u ovo stanje. Očito je da ćemo svi zajedno morati još malo stegnuti kajiš - kaže Blažeković te moli za razumijevanje za ovu Vladu.

- Nisam u Vladi, ali sam dio Kukuriku koalicije. Molim za razumijevanje. Nismo znali da je stanje tako teško, stvarno nismo znali - kaže Blažeković.

Laburist Dragutin Lesar kaže kako nije na njemu da vladine najave podupire ili ne podupire već na sindikatima.

- Vidim da su šokirani - kaže Lesar te zaključuje da se, na neki način, radi o prijevari.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.