News

Komentari 10

Walesa: Moramo se bojati te silne gluposti posvuda oko nas

Walesa: Moramo se bojati te silne gluposti posvuda oko nas

Na konferenciji o slobodi medija u Gdanjsku, uz nobelovca Lecha Walesu, govorio je i novinar Deniz Yücel, koji je proveo godinu dana u turskom zatvoru: 'Erdogana bih pitao vidi li on uopće svijet oko sebe?'

U Gdanjsku, gradu koji je nakon ubojstva liberalnoga gradonačelnika Paweła Adamowicza postao oazom slobode i političkog otpora konzervativnoj vladi u Varšavi, održana je u srijedu konferencija posvećena slobodi medija - Press Freedom Conference.

Pogledajte video

Lech Wałęsa, premda u 77. godini života, odlučno je i žustro ušetao u zgradu Europskog centra Solidarnosti, impresivnog zdanja i muzeja podignutog u čast sindikatu brodogradilišta i pokretu što ga je bivši poljski predsjednik vodio osamdesetih godina i zbog kojeg je robijao u komunističkom režimu. U sivom puloveru s natpisom Konstytucja (Ustav), kojeg već godinama nosi na javnim događanjima (čak je i na pogreb Georga Busha starijeg išao u njemu), iznova je poslao jasnu poruku poljskim vlastima koje već godinama rastaču ustavne odredbe i demokraciju. Walesa je u Gdanjsku, pred novinarima i urednicima vodećih europskih medija, rekao da ekstremizam koji se hrani na populizmu možda donose i nešto dobro: 

- Tjera nas da se ne uspavamo, možda je dobro da nas plaši, da shvatimo kakva je to glupost oko nas, da se ujedinimo i odupremo.
Walesa je, govoreći o danima svoje borbe za radnike i demokraciju, za što je primio i Nobelovu nagradu za mir, poručio novinarima: 

-    Ništa od toga ne bi bilo bez vas. Da vi niste došli u Gdanjsk, iz cijeloga svijeta, ne bismo uspjeli. Walesa bi bio nitko i ništa bez medija i novinara…

Na konferenciji je govorila i udovica ubijenoga gradonačelnika, danas poljska europarlamentarka Magdalena Adamowicz, koja je upozorila na činjenicu da najmoćniji mediji poput Facebooka ne žele preuzeti odgovornost za sadržaj koji se distribuira putem njihove mreže te da se mržnja, zahvaljujući njima, danas širi poput strašnog oružja koje je odjednom dostupno svima i s kojim se ni jedna vlada ne zna nositi. 

Konferencija je obilježena izuzetno jakim mjerama osiguranja, a o svojim je zatvorskim danima u Gdanjsku govorio i turski novinar Deniz Yücel. Krajem veljače 2017. Yücel je uhapšen, godinu dana kasnije, tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv ovog njemačkog novinara, porijeklom iz Turske. Nakon toga, uz veliki pritiska njemačke vlade i Angele Merkel osobno, sud je naložio da se Yücel pusti, kako bi se mogao vratiti u Njemačku i braniti sa slobode. U Turskoj, ovom 45-godišnjaku prijeti kazna zatvora od 18 godina. Suđenje protiv njega počelo je u lipnju 2018. godine u njegovom odsustvu. Prema odluci nadležnog turskog suda, Yücel može davati izjave i braniti se iz Njemačke. Što biste prvi pitali Erdogana da s njim radite intervju, pitali su Yücel novinari u Gdanjsku:

-    Pitao bih Erdogana vidi li on išta? Vidi li kako je Tursku pretvorio u zemlju straha, odgovorio je Yücel. 

Alen Galović, zamjenik glavnog urednika 24sata, na konferenciji je sudjelovao u raspravi o polarizaciji u društvu i u medijima, istaknuvši da novinarstvo koje objektivnost doživljava kao puku neutralnost u izvještavanju više nije efikasno te da se mora učiniti pomak prema jačanju povjerenja, većoj vjerodostojnosti pa i transparentnosti. Zamoljen da komentira sličnosti poljskog i hrvatskog društva, istaknuo je snažan utjecaj Katoličke crkve u obje zemlje, te zaključio da konzervativne vrijednosti koje Crkva propagira ne mogu biti od koristi medijima i medijskim slobodama- upravo suprotno. Svoje je riječi dodatno potkrijepio naslovnicom 24sata, koja je kritički govorila o besmislicama što ih izgovaraju hrvatski svećenici, a koja je u Hrvatskoj naišla na veliko odobravanje, ali i kritike da “vrijeđa religijske osjećaje”.

Na konferenciji je o ubojstvu slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove govorio glavni urednik portala Aktuality.sk Peter Bardy, koji je izrazio uvjerenje da će svi koji su sudjelovali u ubojstvu tih mladih ljudi (četvorici je suđenje počelo prije tjedan dana, jedan je osuđen ranije) napokon završiti iza rešetaka. Ubojstvo tog mladog novinara naručio je slovački tajkun Marian Kočner. Kuciak je za spomenuti portal istraživao tajkunove porezne prevare i veze s organiziranim kriminalom. 

Dan prije konferencije, u 21. siječnja, u Europskom centru Solidarnosti održana je svečanost tokom koje su novinari, braća Tomaš i Marek Sekielski iz Poljske, dobili priznanje #AllForJan, ustanovljeno upravo u znak sjećanja na ubijenog slovačkog novinara Jána Kucijaka.
 

Najčitaniji članci