Obavijesti

News

Komentari 138

Wannabe diktator Marin Miletić prijeti čišćenjem svih onih koji djeluju 'protiv hrvatstva i vjere'

Wannabe diktator Marin Miletić prijeti čišćenjem svih onih koji djeluju 'protiv hrvatstva i vjere'

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, pisao je jučer o "čišćenju" svih onih koji su "radili protiv hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere" u bivšem režimu, uz poruku da "državu ne mogu voditi mlakonje".

VIDEO

Vladimir Putin govorio je prije nekoliko dana o "samopročišćenju".

"Svaki narod, a pogotovo ruski, uvijek je znao napraviti razliku između pravih domoljuba i gamadi i izdajničke kopiladi, koju će naprosto ispljunuti, kao što to rade s mušicom koja im slučajno uleti u usta", izjavio je ruski predsjednik nekoliko dana prije početka invazije na Ukrajinu.

Optužujući "petu kolonu Rusa izdajnika" za stvaranje građanskih nemira i najavljujući obračun s unutarnjim neprijateljima, Putin je poručio: "Uvjeren sam da će takvo prirodno i nužno samopročišćenje društva samo ojačati našu zemlju".

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, govorio je jučer o "čišćenju" svih onih koji su "radili protiv hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere" u bivšem režimu. "Kada Most preuzme odgovornost za našu Državu, počistit ćemo i ovaj dio koji je ostao nama veliki uteg i danas", objavio je Miletić na društvenim mrežama, inspirirajući se reportažom Večernjeg lista iz Poljske.

Protiv "mlakonja"

Impresionirani Miletić hvalio je Poljake koji su se "maknuli od komunizma i mentalnog sklopa socijalizma", veličajući pritom njihove gospodarske uspjehe. Pa najavio lustraciju, kao i žestoku borbu protiv korupcije, potcrtavajući to tvrdnjom kako "ne mogu državu voditi mlakonje".

Najavio je "rigorozne" zakonske kazne za korupciju. "Kradeš? Kada te ulovimo, a ulovit ćemo te, robijat ćeš godinama, ali ne samo da ćeš robijati nego ćemo ti SVE uzeti", pisao je Miletić.

I tako, diktator Putin kreće u "samopročišćenje" društva od svih onih koji se usude usprotiviti njegovoj invaziji na Ukrajinu, a nabrijani tvrdorukaš Miletić najavljuje čišćenje korumpiranih, onih koji su "prikopčani na izvore stranih interesnih skupina", te onih koji su "radili protiv hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere".

Nije, međutim, objasnio što je s onima koji rade štetu u ime "hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere".

Kao, recimo, Mostovci.

Hoće li takvima biti oprošteno?

U ime naroda

I kao što neki čiste državu od protivnika režima, rata ili samog diktatora, drugi čiste državu od onih koji ugrožavaju hrvatstvo i vjeru. I to pod krinkom ekonomskog prosperiteta i borbe protiv korupcije.

Mnogi diktatori, autokrati i populisti gradili su svoj uspon na vlast tako što su parazitirali na siromaštvu i frustraciji. Putin se dočepao vlasti u trenutku kad su Rusi bili siti korupcije, kriminala, političke nestabilnosti i siromaštva nastalog nakon ekonomskog sloma. Pa je uveo čvrstu ruku, obnovio sibirske gulage, promovirao obračun s korupcijom koja je otvorila put njegovoj korupciji, dok je zahvaljujući nafti i plinu podigao gospodarstvo Rusije.

Sada vidimo dokle je to dovelo.

Poljska je debelo koristila EU fondove dok je izravno kršila i ograničavala slobode, ljudska prava i temelje liberalne demokracije na koja se EU zaklinje. Pa je ispod tog slavljenog gospodarskog buma Poljske ostala manipulacija pravosuđem, zabrana pobačaja, udar na prava žena, progon gejeva i slično.

Gradio ceste i konc-logore

I Adolf Hitler, kojeg se mnogi danas sjećaju dok analiziraju Vladimira Putina, ekonomski je oporavio Njemačku, no dok je gradio autobahnove, paralelno je podizao i konc-logore i gradio vojnu mašineriju. Znamo i kako je to završilo.

Zato je ova Miletićeva retorika zastrašujuća i opasna, koliko god bila privlačna i zavodljiva dobrom dijelu ljudi u državi ogrezloj u korupciju, kriminal, nesigurnost i socijalnu frustraciju. Populisti na takvim sentimentima grade svoj politički uzlet.

Dosta je "mlakonja", treba nam čvrsta ruka, treba nam "čišćenje", treba nam progon svih onih koje se proglasi neprijateljima "hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere".

Ali tko će odabirati, etiketirati i "čistiti" takve neprijatelje?

I što ako netko sutra samog Miletića, rashodovanog vjeroučitelja umočenog do grla u političko blato, proglasi takvim neprijateljem?

Poljski utjecaj

Jer, dok Miletić proziva one koji su "prikopčani na izvore stranih interesnih skupina", njegov Most povezao se s Ordo Iurisom, ultrakonzervativnom poljskom nevladinom organizacijom. Promovira li možda Miletić strane interese u Hrvatskoj?

Međutim, wannabe diktatore, nacionaliste i populiste, pored njihove silne dreke, prijetnji i zastrašivanja, nitko ne stigne pitati u čijem interesu oni rade, po kojim kriterijima i za čiji račun.

Most je, naime, dvaput doveo HDZ na vlast. Jednom s ultradesnim Tomislavom Karamarkom, drugi puta s centrističkim Andrejom Plenkovićem. Zar trebaju treći puta doći na vlast kako bi "počistili ovaj dio"?

Nasilnici i bullyji

Poruke o tome da "ne mogu državu voditi mlakonje", obično šalju mlakonje. Jer tobožnja snaga putinovskog režima ili onog u Poljskoj ili Mađarskoj ili još u mnogim zemljama svodi se na nasilništvo, teror, bullying usmjeren prema manjinama, prema ženama, prema slabijima i nezaštićenima. Ili kao u Ukrajini, prema zemljama bez atomskog naoružanja.

Samo se mlakonje dive despotima.

I mlakonje se skrivaju iza tobožnjih interesa hrvatskog naroda ili katoličke vjere. Pa rade štetu u ime nacije i vjere.

Marin Miletić nadahnuo se, pa i nabrijao, novinarskom reportažom iz Poljske. Nadamo se da mu neće pod ruku pasti neka opasnija literatura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...