News

Komentari 8

WHO, aktivisti za slobodu medija ili Greta - tko će dobiti Nobela za mir?

Kladioničari glavnim favoritom Nobelove nagrade za mir smatraju Svjetsku zdravstvenu organizaciju, no stručnjaci tvrde da velike šanse imaju i klimatska aktivistica Greta Thunberg i organizacije za slobodu medija. Dobitnik će biti poznat danas. 

Nagrada za mir vrhunac je Nobelova tjedna i jedina je nagrada koja se proglašava i uručuje u Oslu. Uvijek potiče predviđanje pobjednika i uvijek se zapravo radi o pogađanju jer je lista nominiranih tajna. 

Zna se samo njihov broj: ove godine ih je 318, među njima 211 pojedinaca i 107 organizacija. To ostavlja puno na maštu stručnjaka. 

Kao mogući dobitnici spominju se Reporteri bez granica (RSF) te američki Odbor za zaštitu novinara (CPJ). 

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg također je visoko na listi, sama ili u skupini s drugim aktivistima. Šveđanka je bila favorit i prošle godine, no tada je nagrada pripala etiopskom premijeru Abiyu Ahmedu koji je predvodio poboljšanje odnosa s Eritrejom, dvadeset godina nakon rata dviju afričkih država. 

Stručnjak za povijest dodjele Nobelovih nagrada Asle Sveen smatra da najveće šanse ima RSF, no i da je Thunberg „apsolutno moguća kandidatkinja“. Sedamnaestogodišnja aktivistica time bi postala druga najmlađa dobitnica Nobela u gotovo 120 godina koliko se dodjeljuje ta nagrada. Najmlađa dobitnica je pakistanska aktivistica za žensko obrazovanje Malala Yousafzai. 

Trump bez Nobela

Koronavirus je na vrh liste favorita gurnuo Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). 

Peteročlani norveški odbor za dodjelu nagrade time bi nagradio multilateralni pristup borbi protiv virusa zdravstvene organizacije Ujedinjenih naroda. No WHO su neki žestoko kritizirali zbog sporog odgovora na pandemiju, a američki predsjednik Donald Trump optužuje je da popušta pod kineskim utjecajem. 

Nije poznato niti je li WHO nominiran na vrijeme.

Tkogod pobijedio, covid-19 će utjecati na ovogodišnju nagradu. Ovisno o mjerama koje će tada biti na snazi, nagrada će biti uručena 10. prosinca - ili uživo na reduciranoj ceremoniji u Oslu ili putem interneta. 

Dva skandinavska zastupnika nominirala su lani i američkog predsjednika, no ne zna se je li on kandidat ove godine. Trumpu se sviđa ideja da postane nobelovac, što pokazuje broj objava na Twitteru na tu temu. Stručnjaci ne misle da ima šanse.

WHO, aktivisti za slobodu medija ili Greta - tko će dobiti Nobela za mir?