Obavijesti

News

Komentari 184

Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikrona

Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikrona

Radi se o varijanti koja ima puno mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje određena genetska promjena koja omogućuje korištenje laboratorijskih PCR testova kao sredstvo dokazivanja varijante

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikron varijante koronavirusa

Omikron varijanta koronavirusa može jednim dijelom zaobići zaštitu koju pruža Pfizerovo i BioNTechovo cjepivo, ali ne u potpunosti, prenosi u utorak Reuters izvješće Bloomberga koji se poziva na južnoafričkog znanstvenika. 

Booster doza cjepiva osigurat će stoga dodatnu zaštitu, rekao je Alex Sigal, voditelj laboratorija Afričkog istraživačkog instituta za zdravlje iz Južnoafričke Republike.

Omikron varijanta prvi je put detektirana na jugu Afrike prošli mjesec i izazvala je veliku zabrinutost u svijetu proširivši se na dvadesetak zemalja, od Japana do SAD-a.

WHO ju je 26. studenoga proglasio zabrinjavajućom, ali i istaknuo da nema dokaza da treba razviti nova cjepiva posebno za tu varijantu.

20.58

Otkrivena nova "prikrivena" verzija omikrona, teže ju je dijagnosticirati

Britanski znanstvenici tvrde da su identificirali "prikrivenu" verziju omikrona koja se ne može razlikovati od drugih varijanti pomoću PCR testova, javlja Guardian

Radi se o varijanti koja ima puno zajedničkih mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje određena genetska promjena koja omogućuje korištenje laboratorijskih PCR testova kao sredstvo dokazivanja varijante. 

Još uvijek se otkriva kao koronavirus svim uobičajenim testovima, a može se identificirati i kao omikron genomskim testiranjem.

Znanstvenici govore da je prerano znati hoće li se ova nova verzija omikrona širiti na isti način kao i standardna verzija. No, napominju kako bi se mogao ponašati drugačije zbog toga što je "nevidljiva" verzija genetski različita.

20.42

Saborski Odbor za ljudska prava podržao izmjene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u utorak je podržao izmjene  Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, radi djelotvornog upravljanja krizom u situaciji pandemije Covida-19 i njezino suzbijanje radi zaštite života i zdravlja.

Zakonskim prijedlogom definiraju se javnopravna tijela, zadužena za provođenje mjera propisanih Zakonom i odgovorne osobe u tim tijelima.

Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravna osoba koja ima javnu ovlast i pravna osoba koje obavlja javnu službu, navodi se u prijedlogu izmjena Zakona.

U svrhu što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja Covida-19 uzrokovanog virusom SARS-CoV-2,  zakonskim se prijedlogom predlaže nova sigurnosna mjera - to je obveza predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore, rekao je predsjednik Odbora Milorad Pupovac.

Svrha je onemogućiti ulazak osoba u određene prostore ako ne predoče dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti, kako bi se u što u većoj mjeri spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti.

S tim u vezi propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu navedene sigurnosne mjere, te odrede jednu ili više osoba za neposrednu provedbu.

Zakonskim prijedlogom uređuje se da su sanitarni inspektori Državnog inspektorata ovlašteni narediti provedbu posebne sigurnosne mjere - tj. obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti, radi ulaska u određene prostore.

Također, predlaže se, ovlašteni su zapovjediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno posebnoj sigurnosnoj mjeri, radi ulaska u određene prostore. U tom smislu propisuje se i prekršajna odgovornost odgovorne osobe ako ne osigura provedbu te sigurnosne mjere.

Propisane su i novčane kazne za odgovornu osobu za nepridržavanje sigurnosnih mjera za suzbijanje širenja zaraznih bolesti - od 30.000 do 50.000 kuna.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je kako je intencija zakonskog prijedloga da se uvede sankcioniranje, dodavši da je analiza odredaba pokazala kako postoji bojazan od pravne nesigurnosti.

Smatra da postoje različite definicije obuhvata adresata Stožera pa nije sasvim jasno na koga se odnose izmjene i dopune zakona. Napominje da je to potrebno bolje definirati. U protivnom postoji mogućnost da će neki biti sankcionirani, a neki ne, upozorila je.

Bilo bi dobro da se zakon ne mijenja prečesto, i da zakonski tekst bude precizan, rekla je Šimonović Einwalter ocijenivši  kako građanima nije sasvim jasno kada se što primjenjuje. U obrazloženju pojedinih odredbi propušteno je pojasniti što se uvodi izmjenama, smatra pučka pravobraniteljica.

Član Odbora i potpredsjednik Sabora Furio Radin ocijenio je da je društvo dihotomizirano - jer jedan dio građana borbu protiv pandemije i cijepljenje shvaća kao građansku dužnost, a drugi dio smatra da je to nametnuto.

Drži kako će oni koji su protiv cijepljenja i testiranja, to biti i nakon donošenja izmjene zakona.

Radin je podsjetio i na poruku pape Franje kako je "cijepljenje čin ljubavi prema drugome", dodavši da bi stoga trebalo biti obvezujuće za sve koji su katolici.

"Pobornik sam cijepljenja, ali ne obaveznog",  rekao je Radin pojasnivši kako je za obavezo testiranje.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je prihvatio i Izvještaje o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2019. i 2020. godinu.

 

20.24

Kaić: 'Ako će obitelj preminulog od cijepljenja tražiti odštetu, morat će dići privatnu tužbu'

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić gostovao je u Dnevniku HTV-a o današnjoj objavi HALMED-a kako je smrt čovjeka (33) povezano s cjepivom.

Otkrio je kako zbog cijele situacije ne očekuje pad interesa za cijepljenje te napomenuo kako je korist od cijepljenja i dalje veća s obzirom na rizik oboljenja te kako se o omikronu jako malo zna.

Kaić se osvrnuo na priopćenje HALMED-a te rekao kako je mala razlika između vjerojatne i sigurne ocjene.

- Da je nešto apsolutno sigurno povezano s cijepljenjem, može se reći samo za vrlo rijetke stvari poput lokalne reakcije npr. na mjestu primjene cjepiva gdje je ubod pa se vidi oteklina. To se može reći da je sigurno. Za sve drugo nikada nije ništa 100% sigurno, jer uvijek može nešto drugo dovesti do lošeg događaja ili ishoda. Isto tako nikada ništa nije apsolutno 100% isključeno. Vjerojatna povezanost je vrlo visoka razina povezanosti, najveća moguća - rekao je.

Kazao je kako je trebalo deset mjeseci čekati na dokazivanje uzročno - posljedične veze između cijepljenja i smrtnog ishoda jer je dosta dugo trajala konzultacija s vanjskim ekspertima.

Više pročitajte OVDJE.

20.17

Cijepljeni u Austriji izlaze iz lockdowna 13. prosinca - za necijepljene ostaje na snazi

Lockdown za cijepljene i oporavljene završava 13. prosinca. No, lockdown za necijepljene i dalje ostaje na snazi – najavio je danas na svojoj prvoj konferenciji za novinare novi austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP).

Naglasio je kako je kraj 20-dnevnog lockdowna za cijepljene i oporavljene od korona virusa neupitan. Međutim, sutra će, nakon sastanka sa stručnjacima za pandemiju i guvernerima saveznih država, objaviti pod kojim točno uvjetima će se sve otvoriti.

Jedno je sigurno, motivacija i mobilizacija, kaže Nehammer, i dalje će se vršiti po pitanju necijepljenih. Oni smiju izaći iz lockdowna pod uvjetom da se cijepe. Podsjetimo, lockdown za necijepljene traje od 15. studenog. Prema ovome to znači da neće moći niti u kupovinu božićnih poklona za svoje najmilije. Dozvoljen im je samo pristup prehrambenim dućanima uz predožbu negativnog korona testa.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 184