News

Komentari 58

Cijepljeni u Austriji izlaze iz lockdowna 13. prosinca - za necijepljene ostaje na snazi

Cijepljeni u Austriji izlaze iz lockdowna 13. prosinca - za necijepljene ostaje na snazi

Otvaranje restorana i hotela u Beču je planirano za 20. prosinca uz 2G pravilo. To znači da će pristup gastronomiji imati samo cijepljeni ili oporavljeni od COVIDa-19

Lockdown za cijepljene i oporavljene završava 13. prosinca. No, lockdown za necijepljene i dalje ostaje na snazi – najavio je danas na svojoj prvoj konferenciji za novinare novi austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP).

Naglasio je kako je kraj 20-dnevnog lockdowna za cijepljene i oporavljene od korona virusa neupitan. Međutim, sutra će, nakon sastanka sa stručnjacima za pandemiju i guvernerima saveznih država, objaviti pod kojim točno uvjetima će se sve otvoriti.

Jedno je sigurno, motivacija i mobilizacija, kaže Nehammer, i dalje će se vršiti po pitanju necijepljenih. Oni smiju izaći iz lockdowna pod uvjetom da se cijepe. Podsjetimo, lockdown za necijepljene traje od 15. studenog. Prema ovome to znači da neće moći niti u kupovinu božićnih poklona za svoje najmilije. Dozvoljen im je samo pristup prehrambenim dućanima uz predožbu negativnog korona testa.

Guverneri će imati ovlasti sami donositi odluke o okidanju ili uvođenju restrikcija obzirom na stanje zaraženih u njihovoj saveznoj državi.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je najavio kako će se od ponedjeljka otvoriti sve prodavaonice i pružatelji usluga za njegu tijela poput recimo frizera. Ustanove za kulturna i sportska događanja također otvaraju svoja vrata. Građani će moći uživati u ugostiteljskoj na adventskim sajmovima, ali samo uz opciji za ponijeti.

Otvaranje restorana i hotela u Beču je planirano za 20. prosinca uz 2G pravilo. To znači da će pristup gastronomiji imati samo cijepljeni ili oporavljeni od COVIDa-19. Očekuje se da će ostali guverneri za svoje savezne države predstaviti drugačija pravila na sutrašnjem sastanku.

Korona situacija u Austriji se po pitanju novooboljelih znatno stabilizirala. U posljednja 24 sata pozitivno je testirano 4.233 osoba, a preminule su 77 osobe. Prije tjedan dana, 30. studenog, zabilježeno je 8.186 novooboljelih. Međutim, stanje se nije poboljšalo po pitanju opterećenja odjela intenzivne njege. Trenutno se od korona virusa na tim krevetima liječi 670 osoba. Bolničko liječenje trenutno je potrebno za sveukupno 3.115 pacijenata. 

Najčitaniji članci