News

Komentari 37

WHO poziva na moratorij na treću dozu cjepiva protiv korone, Amerika se protivi

WHO poziva na moratorij na treću dozu cjepiva protiv korone, Amerika se protivi

Moratorij je barem do kraja rujna, a time bi se omogućilo da se cijepi najmanje 10 posto stanovnika svake zemlje, naglasio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na moratorij na davanje booster doza cjepiva protiv covida-19 barem do kraja rujna, rekao je u srijedu njezin direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Zbog nedostatka cjepiva u državama s niskim prihodima cijepljeno je 1.5 osoba na svakih 100 stanovnika. Obustava davanje treće doze do kraja rujna omogućit će da se cijepi najmanje 10 posto građana svake zemlje - rekao je, prenosi ABC News.

- Razumijem da sve vlade žele zaštititi svoje ljude od delta varijante, ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnog cjepiva iskoriste još i više - rekao je.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog primio je treću dozu cjepiva prošli tjedan, započevši kampanju docjepljivanja ljudi starijih od 60 godina u svojoj zemlji.

SAD je u srpnju potpisao ugovor s Pfizerom i BioNTechom o kupnji 200 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv covida-19 kako bi se moglo cijepiti mlade i docijepiti starije.

- Moramo se umjesto toga fokusirati na one ljude koji su najranjiviji, najviše izloženi riziku od teške bolesti i smrti, da dobiju prvu i drugu dozu - rekla je direktorica za cjepiva WHO-a Katherine O'Brien.

Amerika odbacila poziv WHO-a

Bijela kuća je u srijedu odbacila poziv WHO-a na moratorij na treću dozu cjepiva protiv covida-19, ocijenivši da SAD ne treba birati između davanja treće doze cjepiva svojim građanima i doniranja cjepiva trećim zemljama. 

"To je pogrešna alternativa", rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, komentirajući poziv WHO-a upućen nešto ranije.

"Mislimo da možemo učiniti oboje" i da "ne moramo birati" između docjepljivanja Amerikanaca, što ionako još nije službeno predviđeno, i pomaganja siromašnim zemljama, kazala je.

Podsjetila je da je SAD već podijelio više od 100 milijuna doza cjepiva siromašnijim zemljama, što je više od donacija svih ostalih zemalja svijeta zajedno. 

SAD još nije donio odluku o docjepljivanju, a Njemačka i Izrael su se na to odlučili, u prvom redu starijih građana.

WHO je u srijedu pozvao da se barem do kraja rujna odustane od docjepljivanja trećom dozom kako bi siromašnije zemlje dobile više cjepiva.

Najčitaniji članci