Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Za 10.000 kuna kredita vratit ćemo najmanje 10.267 kuna

Pitali smo banke imaju li brze gotovinske nenamjenske kredite. Tražili smo i izračun - koliko će klijent vratiti nakon godinu dana ako pozajmi 10.000 kuna

erste
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
18 komentara

Za opremanje školaraca, kupnju torbi, pribora, odjeće i obuće ili kupnju drva za ogrjev mnogima će ovih dana trebati novac.

Pitali smo banke imaju li brze gotovinske nenamjenske kredite. Tražili smo i izračun - koliko će klijent vratiti nakon godinu dana ako pozajmi 10.000 kuna.

Jedino Addiko banka ima brzi kredit - Blic. Potrebna je samo osobna iskaznica, nema dodatnih troškova, ne trebaju jamci ni zadužnica. Naime, banke obično traže zadužnicu i izjavu o zapljeni plaće, koje treba ovjeriti kod javnog bilježnika, a to stoji 260 kuna. Blic kredit može se ugovoriti na internetu, u virtualnoj poslovnici. Računalo treba imati dobru kameru jer se radi “uživo”, a potreban je i token.

Može ga dobiti i onaj tko nije klijent Addiko banke. Efektivna kamatna stopa, s uračunatim troškovima, je 7,36 posto za kredite u eurima, a za one u kunama 7,73 posto. Izračun smo potražili na njihovoj internetskoj stranici. Najkraći rok otplate je tri godine, a za iznos od 1355 eura, što odgovara 10.000 kuna, vratit će se 1499,50 eura. Dulje se vraća pa se dulje obračunava kamata i zato treba najviše vratiti od svih banaka za koje smo objavili izračune.

U RBA imaju ePozajmicu koju njihov klijent može sam ugovoriti uz token, a novac je brzo na računu, najmanje 4000 kuna, dok je rok otplate 12 mjeseci. No nisu odgovorili kolike su kamate za ePozajmicu, nego samo za brzi kredit kod kojeg je najkraći rok otplate 24 mjeseca.

Uz online zahtjev jeftinije 

I HPB ima najkraći rok otplate 24 mjeseca. Zahtjev se može predati na internetu, a do 30. rujna ne plaća se naknada za zahtjev. Kažu da za 10.000 kuna trebaju samo obavezni instrumenti osiguranja, izjava o zapljeni i zadužnica koje treba potvrditi kod bilježnika.

Kod Zabe je najmanji rok otplate 13 mjeseci, a iznos koliko će netko vratiti izračunali smo na kalkulatoru Zabe. Dvije su mogućnosti, uz kamatu od 5,7 posto ili 7,25 posto. Iako je kamata manja, kad se uračunaju ostali troškovi, ima veću efektivnu kamatnu stopu (EKS), 7,62 posto, dok je kod druge EKS manji i iznosi 7,47 posto. Prvu opciju poskupljuje premija osiguranja koja pokriva otplatu kredita kad to klijent ne može. Iz Zabe su odgovorili da nema troška za obradu kredita, no treba platiti trošak javnog bilježnika.

Dodatna gotovina s tekućeg 

U Sber banci, osim zadužnice i izjave o zapljeni, traže i policu osiguranja ili depozit. Kredit se može zatražiti i online, a u banku treba otići tek kad obavijeste zadovoljavate li sve uvjete za kredit. Tko od ponedjeljka, 19. kolovoza, zatraži kredit online, dobit će 0,3 posto nižu kamatu.

I u Erste se zahtjev može predati online, a kažu da će to ubrzati odobravanje kredita.

U Istarskoj kreditnoj banci gotovinski krediti imaju akcijske kamate, EKS od 5,1 posto. No klijenti sa stalnim primanjima mogu zatražiti gotovinu preko tekućeg računa, a otplaćuje se na rate. Nema kamata, plaća se samo jednokratna naknada. Za 5000 kuna na šest rata je 122,50, a za 10.000 na 12 rata 455 kuna. Odgovore smo dobili od sedam, a tražili od devet banaka. Nisu sve banke poslale izračun.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message