Obavijesti

News

Komentari 262

Za Bandića nude 9 stanova, ali sudac traži 15 mil. kn u 'kešu'

Za Bandića nude 9 stanova, ali sudac traži  15 mil. kn u 'kešu'
8

Sudac istrage prihvatio je jamčevinu za Bandića, ali traži 15 milijuna kuna u gotovini. Bandićevi odvjetnici su ponudili 22,5 milijuna kuna, ali u nekretninama

VIDEO

Bandićevi odvjetnici ponudili su do sada najvišu jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa - 22.557,418 kuna, doduše  u nekretninama, kako bi se zagrebački gradonačelnik branio sa slobode. Uz poslovni prostor njegova odvjetnika Krešimira Krsnika u Boškovićevoj u Zagrebu, koja je procijenjena na 5,8 milijuna kuna, odvjetnici su ponudili još osam nekretnina s time da su za pet imali elaborate, a za tri elaborata su rekli da će ih naknadno dostaviti. 

Zamjenica ravnatelja USKOK-a ponovno se usprotivila puštanju Bandića na slobodu uz jamčevinu.

- Od prvookrivljenog je oduzeto 290.000 kuna gotovine, oko 500 umjetničkih slika i vrijednog nakita, pa je u ovom trenutku teško odrediti stvarnu vrijednost imovine prvookrivljenika - rekla je Ksenija Krizman. Dodala je kako je praktično nemoguće utvrditi kojom imovinom Bandić raspolaže jer  je „očito da to nije ona imovina koju je prikazao prilikom davanja osobnih podataka“.   

Bandić je odgovorio kako je 2003. imao moždani udar te kako je slike primio u zadnjih 15 godina obnašajući dužnost gradonačelnika.

- To su darovi raznih udruga i osoba, često i djece, pri čemu je okvir tih slika često vrjedniji od same slike - rekao je Bandić napomenuvši kako ih je donirao zakladi za prevenciju od moždanog udara, koja svake godine 22. studenog ima javnu prodaju tih slika u humanitarne slike .

- Do sada je na taj način u zakladu skupljeno tri milijuna kuna. Što se pak tiče kod mene pronađenog novca moje je samo 35.000 kuna, a ostalo je novac moga brata. Nadalje, nekretnine koje sam naveo kao moje i jesu moje dok nekretnine, koje su ponuđene kao jamstvo, pripadaju građanima, dakle ljudima, koji su željeli pomoći gradonačelniku u ovoj situaciji - rekao je Bandić sucu Županijskog suda u Zagrebu Zdenku Posavcu na ročištu o kojem je odlučivao o istražnom zatvoru za devet okrivljenika u aferi Agram.

"Bandiću se ne može zabraniti da bude gradonačelnik"

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman smatrala je i kako se Bandiću ne može izreći mjere opreza zabrane obavljanja poslovne aktivnosti.

- Gradonačelnik Grada Zagreba biran je na slobodnim izborima slobodnom voljom građana i nema zakonskog propisa koji predviđa da bi sud mogao prekinuti mandat gradonačelnika. Nadalje upitno je kako bi uopće sud mogao obuhvatiti tom mjerom poslovne aktivnosti koje gradonačelnik u svojim oblastima obavlja, a također i kako bi se moglo kontrolirati provođenje te odluke - uvjeravala je tužiteljica suca istrage. U tome nije uspjela jer je sudac dopustio Milanu Bandiću da se brani sa slobode ako skupi rekordnu jamčevinu od 15 milijuna kuna u gotovini, a uz to mu je zabranio da kontaktira sa svjedocima i da obavlja zakonitu profesionalnu djelatnost gradonačelnika. 

Pročelnik Stručne službe gradonačelnika Grada Zagreba Vidoje Bulum uvjeravao je suca istrage kako nema namjera utjecati a svjedoke.

- Već prije godinu dana PNUSKOK je  dolazio kod mene u moju kancelariju i upravo sam im ja, po njihovim navodima, i pribavljao dokumentaciju koju su htjeli izuzeti pa sam već tada mogao utjecati na svjedoke. Također  ističem da sam rođen 14. studenog 1949., a to znači da u petak navršavam 65 godina  i po sili zakona moram ići u mirovinu pa nema mogućnosti niti da ponovim kazneno djelo - rekao je Bulum koji će morati uplatiti 300.000 kuna jamčevine.

Ovo je nepravomoćna odluka na koje se stranke imaju pravo žaliti. O njihovim žalbama odlučivat će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu pa će, tek ako potvrdi odluku suca, Bandić i ostalih osam okrivljenika moći na slobodu. Jasno, prije toga moraju na račun suda uplatiti 28,8 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 262
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.