Obavijesti

News

Komentari 4

’Za bolja kolica prisiljeni smo sami nabaviti novac, zadužiti se, ja sam nadoplatio 24 tisuće'

’Za bolja kolica prisiljeni smo sami nabaviti novac, zadužiti se, ja sam nadoplatio 24 tisuće'

Nikola Koluder (35) je paraplegičar, u kolicima je 17 godina. Ima tzv. aktivna kolica, u kojima je njegova mobilnost puno veća nego u običnim. Koštaju 30 tisuća kuna, država pokriva osam, morao je namiriti razliku

VIDEO

Posudi se, digne kredit, što god. Nemjerljivo sam aktivniji u ovim kolicima nego što bih bio u običnima, ali sam ih morao sam nadoplatiti,  24 tisuće, kaže Nikola Koluder. Radi za jednu ortopedsku kompaniju pa dobro poznaje problematiku na obje strane - kako na strani proizvođača/dobavljača, tako i na strani onih kojima pomagala trebaju. 

storyeditor/2022-12-14/WhatsApp_Image_2022-12-14_at_11_02_07.jpeg

- Mnoga pomagala dobavljači više neće moći isporučivati po HZZO-ovim cijenama, već su sad u minusima. Neće ih biti na tržištu, upozorava. Kako pojašnjava, HZZO odredi cijenu za svako pomagalo, i ako se dobavjač s njom ne složi, svoje pomagalo on ne može imati na listi. Na snazi je pravilnik iz 2012. prema kojem novi proizvođač, ako želi svoje pomagalo staviti na listu HZZO- a, mora ponuditi cijenu najmanje deset posto nižu od ostalih. Sljedeće kalendarske godine svima na listi onda cijena pada toliko. Tako su i aktivna kolica, primjerice, pala s 9.900 na 8.000 kuna, koliko država za njih daje, pojašnjava Nikola.

- Istodobno, u inflaciji je dobavljačima i proizvođačima sve poskupjelo i do 40 posto, a država se oglušuje na naše, i vapaje udruga pacijenata, ujedinjeni smo. Mnoge male firme su se već ugasile, dodaje.

Ministarstvo zdravstva izmijenilo pravilnik, kažu da će sad biti bolje 

Iz Ministarstva zdravstva nam je odgovoreno kako je "osigurana pravna osnova koja omogućuje proizvođačima da HZZO-u upute zahtjev za povećanje cijena". Izmjene pravilnika koje to omogućuju trebale bi uskoro biti objavljene u Narodnim novinama, kažu. U drugoj fazi reforme zdravstva, dodaju, slijedi izmjena cjelokupne regulative vezano uz područje medicinskih proizvoda i lijekova. 

- HZZO najmanje jednom u kalendarskoj godini provodi postupak usklađivanja cijena medicinskih proizvoda. Svjesni smo izazova u kontekstu postojeće globalne inflacije koja utječe i na hrvatsko tržište i u zdravstvenom segmentu koje se posljedično odražava i na cijene određenih pomagala. Ulažemo napore u donošenju rješenja u okviru zakonskih mogućnosti putem donošenja novog pravilnika, odgovoreno je i iz HZZO-a. Kažu da "održavaju stalnu komunikaciju sa stručnim društvima, udrugama pacijenata, isporučiteljima ortopedskih i drugih pomagala i ostalim zainteresiranima, kako bi se ovaj oblik zdravstvene skrbi dodatno unaprijedio". 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.