Obavijesti

News

Komentari 2

Za djecu s invaliditetom Antonio će preveslati 70 kilometara

Za djecu s invaliditetom Antonio će preveslati 70 kilometara
5

Antonio Bujačić iz Lošinja planira krenuti sutra u dva sata nakon ponoći, a očekuje da će na Morskim orguljama u Zadru biti oko 15 sati.Skupljen novac ide udrugama "Ruka u ruci" i "Mali princ"

VIDEO

Dok sam ljetovao kod prijatelja na Rabu, uz obalu sam zapazio tri crvena kajaka te odlučio idući put na ovaj otok doći kajakom i taj put ujedno iskoristiti za humanitarne svrhe. Tako je i bilo - započinje Lošinjanin Antonio Bujačić (22). Lani je za sedam sati odveslao 18,5 milja od Lošinja do Raba i prikupio 33.500 kuna za svoj projekt "Veslajmo za one koji ne mogu", te sav novac donirao udrugama "Ruka ruci" i "Pinokio" koja se bavi djecom s poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Ove godine odlučio se za duplo duži put od 43,6 milja (69,2 kilometra), koji će odveslati od Lošinja do Zadra. Novac prikupljen ovim izazovom još jednom će ići Udruzi "Ruka u ruci" te Udruzi "Mali princ" iz Zadra, koja skrbi o djeci s Downovim sindromom.

Oni će donirana sredstva iskoristiti za pripreme i odlazak na prvenstvo Trisome Games u Turskoj u ožujku 2024. godine. Svestrani mladić u slobodno vrijeme amaterski se bavi nogometom, tenisom, biciklizmom i trčanjem. Do prošle godine, kaže, nikad nije uzeo veslo u ruke, no to ga nije spriječilo da i taj hobi uvrsti u lepezu hobija.. Po struci je građevinski tehničar hotelijerstva,sa završenom prometnom školom, preko dana se bavi soboslikanjem, ličenjem te sezonskim poslom taksiranja. Na jedan od težih pothvata u životu planira krenuti sutra  u dva sata nakon ponoći iz uvale Mrtvaška.

Idu na put od 600 km: 'Od Osijeka do Ukrajine bicikliramo da bismo pomogli djeci u ratu'
Idu na put od 600 km: 'Od Osijeka do Ukrajine bicikliramo da bismo pomogli djeci u ratu'

- Krećem u noći jer su vremenski uvjeti bolji Nema sunca, more je mirnije. Na gliseru će me pratiti fotograf, medicinsko osoblje, kormilar i djevojka. Put će trajat od 12 do 14 sati, stoga očekujemo da ćemo oko 15 sati biti u Zadru na Morskim orguljama. Tako smo i planirali jer mi je čast što ćemo tako uploviti u tradicionalni Millennium jump, najveći skok u more na Mediteranu te biti dio i te hvalevrijedne manifestacije. Fizički i psihički će ovo putovanje biti iznimno zahtjevno, no, za razliku od prošle, ove godine sam deset dana prije počeo s pripremama veslajući po nekoliko sati dnevno, uključujući rutu od Lošinja do Suska. Također, imam sastavljen i 'nutricionistički plan', u kojem u obzir dolazi samo pet stvari. To su voda, magnezij, banane, energetske pločice i čokolada - rekao je Antonio objašnjavajući da zbog dugotrajnog sjedenja i položaja tijela u kajaku ne smije jesti ništa što je teško probavljivo, te da je hranu potrebno razvući na puno manjih obroka. Do Zadra planira napraviti ukupno pet pauza po maksimalno pet minuta. 

- Budući da će mi se tijelo nalaziti u tempu veslanja, bilo koja pauza duža od 5 minuta dovodi ga u hlađenje. Dogodi li se takvo nešto, bit će jako teško nastaviti s veslanjem i zbog toga pauze moraju biti kratke, ali vrlo efikasne. Najzahtjevniji dio, vjerojatno će biti posljednjih 7 milja gdje dolazi do konfuzije uma i fizičke boli. No i tu sam uvježban i znam kako rasteretiti um, probiti psihičku barijeru i skoncentrirati se samo na zaveslaje i konačan cilj - objašnjava sportski entuzijast dodajući da će se po dolasku na zadarsku rivu na istoj moći kupiti i proizvodi koji promoviraju projekt (majice, privjesci, šalice, kemijske), a sav novac od prodaje također ide u humanitarne svrhe.

Humanitarna akcija ''Omiljeni cvijet Ane Rukavine'' prikupila je više od 18 tisuća eura
Humanitarna akcija ''Omiljeni cvijet Ane Rukavine'' prikupila je više od 18 tisuća eura

Za razliku od prošle godine, kada je po sistemu jedan zaveslaj - deset kuna prikupio navedeni iznos, ove godine jedan zaveslaj bit će - jedan euro. Od Mrtvaške do Morskih orgulja to bi bilo oko dvadeset i pet tisuća zaveslaja te se nada da će toliko novaca stići na humanitarni račun, no i više toga zahvaljujući mnogim donatorima i sponzorima koji su se nesebično priključili akciji.

- Prošla godina bila je jedna lijepa uvertira u veliki projekt koji planiram kroz idućih nekoliko godina, a to je da s vremenom okupim što više sportaša koji će na isti dan, svake godine, iz različitih gradova činiti slične pothvate kako bismo zajedno pomagali potrebitima. Smatram da je bitno raditi zajedno jer ujedinjeni i zajedno uvijek možemo više i bolje - zaključuje Antonio, koji se također bavi stand up komedijom te i tako prihode od ulaznica za predstave donira potrebitima.

Svi koji se žele pridružiti humanitarnoj akciji mogu to učiniti uplatom na račun Udruge "Ruka u ruci" (Mali Lošinj).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.