Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
720 komentara

'Za dom spremni' će zabraniti, petokraka ipak ostaje legalna?

Članovima vijeća sporna su fašistička obilježja poput pozdrava "Sieg Heil", ustaškog U i pozdrava "Za dom spremni", ali u slučaju zvijezde petokrake vode se odlukom Europskog suda...

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell
720 komentara

Pozdrav "Za dom spremni" je neustavan, ali će postrojbe poput HOS-a biti iznimke pri obilježavanju spomena. Oko zvijezde petokrake još se vode rasprave jer neki smatraju da bi i nju trebalo staviti izvan zakona. Ipak, ide se za tim da se ne zabrani njena upotreba što bi bilo sukladno odluci Europskog suda za ljudska prava.

SJEDNICA VIJEĆA U srijedu odlučuju o pozdravu 'Za dom spremni' i petokraci

Zaključak je to, doznaje Jutarnji list, jučer održanog sastanka vijeća sa suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koje vodi akademik Zvonko Kusić, čelnik HAZU.

Članovima vijeća sporna su fašistička obilježja poput Hitlerovog pozdrava "Sieg Heil", ustaškog U i pozdrava "Za dom spremni", četničke kokarde, ali u slučaju zvijezde petokrake vode se odlukom Europskog suda za ljudska prava koji je u slučaju Attila Vajnai protiv Mađarske presudio kako se ne može smatrati da zvijezda petokraka predstavlja isključivo komunističku vladavinu jer simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, a koriste ju i neke političke stranke. 

skola ŠTROMAR: 'HNS nije promijenio svoj stav o pozdravu 'Za dom spremni''

- Ipak, komunizam i fašizam su dva totalitarna režima i to će Vijeće utvrditi, rekao je Kusić za Jutarnji

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message