Obavijesti

News

Komentari 1

Za gužve u menzama nije kriva online iksica: Problem je novi software za izdavanje računa

Za gužve u menzama nije kriva online iksica: Problem je novi software za izdavanje računa
1

Studentski centar je paralelno i neovisno o WeaPay aplikaciji uveo nove aplikacije blagajni (običan software za naplatu, kao u dućanima) u svoje objekte kako bi regulirali obračun subvencije.

VIDEO

Studenti Sveučilišta u Zagrebu unazad mjesec dana imaju mogućnost online plaćanja u menzama. Studenti bi u teoriji trebali manje čekati u redovima kako bi objedovali, no uvođenjem aplikacije WeaPay nastali su još veći redovi u menzama u Zagrebu, no kako doznajemo to nema veze sa samom aplikacijom. Inicijativu je pokrenuo Studentski zbor.

Studentski centar je paralelno i neovisno o WeaPay aplikaciji uveo nove aplikacije blagajni (običan software za naplatu, kao u dućanima) u svoje objekte kako bi regulirali obračun subvencije. Problemi nastaju pri naručivanju i izdavanjem računa. S druge pak strane u napomeni za novu aplikaciju WeaPay (neovisna o sustavu blagajni) navode da bi mogla smanjiti redove što je u većini slučajeva kontradiktorno jer se plaćanje vrši odvojeno od izdavanja računa u većini menza te kao takvo nije problematično. Situacija se može jedino popraviti unaprjeđenjem njihove infrastrukture. 

Na naš upit o novouvedenoj aplikaciji SC-u, odnosno ravnatelj Mirko Bošnjak nije odgovorio, no na službenoj web stranici SC-a je objavio o čemu se radi i gdje praktički priznaje da njihova infrastruktura ne može izdržati novi sustav blagajni…

Obavijest prenosimo u cijelosti:

Razlozi dužeg čekanja studenata u studentskim restoranima Studentskog centra u Zagrebu:

  1. Sveučilišni računski centar (SRCE) po odobrenju Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pokrenulo je novu aplikaciju za registraciju i naplatu studentskih subvencioniranih konzumacija hrane na nivou RH,
  2. Trenutna satnica rada studentskih restorana dogovorena je s MZO i propisana postojećim Pravilnikom te ne predviđa mogućnost konzumacija izvan roka službenog radnog vremena restorana. U staroj aplikaciji bio je jedan sat tolerancije., zbog studenata koji su stali u red za čekanje za restoran unutar radnog vremena. Za izmjenu radnog vremena, potrebno je zatražiti odobrenje da restorani rade kao što je bilo ranije te će se SC Zagreb obratiti MZO-u.
  3. Nova aplikacija ISSP Restoran REST API radi "online" te značajno sporije učitava identifikaciju studentske X-ice i izdavanje računa.
  4. Nova aplikacija ne dopušta prekoračenje prava dnevnog limita subvencije, odnosno ISSP Restoran REST API odmah isporučuje status artikala, odnosno kontrolira koliko student može potrošiti prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata.
  5. Prema novoj aplikaciji student u restoranima subvencionirane studentske prehrane na nivou RH SC-a ne može obrok platiti po punoj obračunskoj cijeni obroka.

    MOLIMO STUDENTE:

    Prije ulaska u red u studentske restorane Studentskog centra u Zagrebu provjeriti stanje na svojim X-icama !!, da se izbjegne zastoj na blagajni!

    POSEBNA NAPOMENA Novi model bezgotovinskog plaćanja studentskog subvencioniranog obroka "QR kod" smanjit će redove čekanja u studentskim restoranima Studentskog centra u Zagrebu.

           Ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu mr.sc. Mirko Bošnjak

 

Trenutna situacija:
Blagajne sada u realnom vremenu provjeravaju stanje subvencije studenata pri izdavanju računa i taj proces produljuje vrijeme čekanja
Ne može se vratiti 'na staro' jer je novi sustav u blagajni u skladu s odredbama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je vlasnik sustava studentske prehrane, ugrađene rigoroznije provjere potrošnje dnevnih limita. Do sada je sustav samo nekoliko puta dnevno vršio sinkronizaciju. To u praksi znači da student više ne može u više navrata unutar jednog sata doći na blagajnu i uzeti više namirnica nego li je to propisano Pravilnikom o studentskoj prehrani. S obzirom na to da je ovakva provjera propisana od strane MZO-a, vraćanje na staro nije moguće.

Kakva je perspektiva:
Prelazak na novi sustav se odvija postupno, jedan po jedan restoran u cijeloj državi, tako da trenutno ISSP poslužuje i 'stare' blagajne i nove, što dodatno usporava rad. Prema aktualnoj odluci MZO-a, svi restorani trebaju prijeći na novi sustav do 1. svibnja pa se time očekuje smanjenje trajanja tih transakcija.
Uzroke sporosti provođenja cijelog procesa treba tražiti i u privikavanju djelatnika restorana na te nove verzije konkretnih aplikacija na blagajnama te se očekuje da će se i s tog aspekta trajanje skratiti nakon perioda privikavanja.

Kako studenti mogu doprinijeti:
Studenti bi trebali unaprijed provjeriti stanje subvencije prije uzimanja hrane kako bi se izbjeglo vraćanje hrane ili plaćanje punog iznosa, gdje cijela situacija pridonosi gužvama

Podsjetimo, nedavno smo pisali o novoj aplikaciji WeaPay kojom studenti plaćaju hranu u menzama.Kad student dođe na red platiti svoj obrok u menzi, prvo treba pokazati svoju studentsku iskaznicu, odnosno "Iksicu".  Nakon odabira jela student pokazuje svoj identifikacijski bar kod ili QR kod koji se generira unutar aplikacije kako bi ga blagajnica skenirala i tako student beskontaktnim plaćanjem plati svoj obrok. U bilo kojem trenutku moguće uplatiti novac na digitalni novčanik WeaPay uz pomoć kartice ili internet bankarstva, što opet isključuje korištenje gotovine. Navodno, cijeli taj proces plaćanja bi trebao trajati minutu i 30 sekundi, a gužve su sve veće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa