Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
28 komentara

Za istu cijenu: U Istri vlažan suteren, u Slavoniji velika kuća

DVIJE HRVATSKE: Na Kvarneru i Kinezi žele kupovati, u Opatiji deru i po 10.000 eura za kvadrat. U Brodu nitko neće imanje za ‘siću’, a za istu cijenu dobiju kuću na dva kata s okućnicom

Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
28 komentara

U očaju sam se prijavila na sve internetske stranice s nekretninama, ali u dvije godine nisam našla stan za svoju obitelj s dvoje djece. Ima ih, ali su toliko skupi da s pristojnom plaćom od 6500 kuna mogu kupiti samo vlažni suteren ili austrougarsku ruinu koju moram obnoviti s dodatnih 20.000 eura.


Ojađena govori majka iz Pule koja neuspješno traži stan od oko 60 kvadrata s dvije spavaće sobe. Cijena im se u Puli penje do 115.000 eura, a ona sa svojom plaćom može dobiti kredit od svega 70.000 eura.


- Što da s tim novcem kupim u Puli? A otkako je i državnih subvencija za stambene kredite, cijene su dodatno skočile 30 posto. Pratim ih svaki dan. A onda gledam ponude u Slavoniji, Gorskom kotaru, Međimurju - za 15.000 ili 20.000 eura dobila bih kuću na dva kata i okućnicom - govori naša sugovornica. U pravu je.

Dok je tržište u Slavoniji gotovo mrtvo, dotle na obali cijene divljaju pa se u Opatiji najluksuzniji kvadrati penju do 10.000 eura. 
U Slavonskom Brodu stanje je toliko loše da su se agencije za nekretnine počele gasiti, neke se upravo spremaju, a na tržištu nikad više stanova i kuća u posljednjih 15 godina koje nitko neće.


- Doslovno se može birati što će se kupiti, a kupac s lakoćom može skinuti i 20% cijene. Često vlasnici nekretnina zato odustaju od prodaje - kaže Nino Bračun, vlasnik brodske Agencije Trgo-invest.

Potvrđuje da se mnogi iseljavaju, prodaju nekretnine u bescjenje, neki da pokriju kredite kojima su ranije gradili.


- A cijene nikad nisu bile niže, dobra kuća na kat je oko 60.000 eura, ali nema je tko kupiti - kaže naš sugovornik. Potpuno mrtvo tržište u Karlovcu razbudile su prije dvije godine državne subvencije pa su se kupci pojavili. Stanova ima već od 400 eura /m2, a kuće se prodaju ispod stvarne cijene već od 300 eura.

Zdravko Groos, vlasnik agencije u Karlovcu, kaže kako je puno nekretnina prazno jer ljudi odlaze, a cijene stagniraju. Puno bolje tržište je u Varaždinu gdje cijene blago rastu, a najlakše se prodaju stanovi od 70.000 eura. Novi kvadrati idu do 1800 eura, stari već za 700 eura. Agenti kažu, da se mnogi stanovi ne bi prodali bez subvencija, koje su mnogi iskoristili. Već u Rijeci stanje je bitno drukčije, cijene su u godini dana porasle za 15-ak posto, a zanimljivo je da su najskuplje nekretnine najviše dodatno poskupjele. Njih kupci uzimaju za vlastiti odmor, a kad nisu u njima, iznajmljuju ih.

Novogradnja u Martikovcu s pogledom na Kvarner ide za 2000 eura. Pola kupaca su naši, ostalo su stranci, a otkako je završilo nogometno prvenstvo, za nekretnine pitaju i Kinezi. Opatija obara rekorde te su kvadrati i po 10.000 eura, dok u Dubrovniku prosječan kvadrat “deru” 3767 eura. Iz agencije Biliškov nekretnine kažu da su u Splitu cijene nerealne i kvadrati stana idu do 3000 eura, a prosječan Splićanin za to nema novca.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message