News

Komentari 5

Za Jadran upalili crveni alarm: 'Jugo će udarati, bit će opasno'

Za Jadran upalili crveni alarm: 'Jugo će udarati, bit će opasno'

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera i Dalmacije zbog jakih udara bure, te narančasto upozorenje za područje Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije zbog lokalno moguće obilne kiše i bujičnih poplava. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nevrijeme u prosincu u Dalmaciji

Na zapadnoj obali Istre očekuje se vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i oštro, s najjačim udarima vjetra od 65-120 km/h. Na Kvarneru južni vjetar s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h, a u Dalmaciji vjetrovi brzine 65-130 km/h.

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - kažu iz DHMZ-a. 

Za područje Ličko-senjske i Primorsko-goranske izdano je narančasto upozorenje zbog lokalno moguće obilne kiše i bujičnih poplava, također očekuju se i mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetra, krajem dana moguće i orkanski.

U subotu nas očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, češćom i lokalno obilnom na Jadranu i uz njega. Duž obale povremeno može i zagrmjeti, a u drugom dijelu dana uz pad temperature kiša će u višem gorju prijeći u susnježicu i snijeg.

I dalje razmjerno vjetrovito uz umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju i na Jadranu mjestimice s olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od 5 do 10, na Jadranu od 9 do 13, a najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 °C, u drugom dijelu dana u gorju te na sjevernom Jadranu malo niža. 

Najčitaniji članci