Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

'Za Maddie su digli i helikopter, moje dijete nisu toliko tražili...'

Bivši policijski istražitelj Paulo Pereira tvrdi da je novac potrošen za traženje osmero ili devetero nestale portugalske djece jedva 1 posto ukupnog novca potrošenog na potragu za Maddie

Foto: YouTube, Netflix
19 komentara

Posljednja fotografija tada četverogodišnje Madeleine McCann nastala je samo nekoliko dana prije njenog nestanka 3. svibnja 2007. godine. Objavljena je dokumentarcu 'Nestanak Madeleine McCann' koji se za vikend pojavio na Netflixu. Djevojčica je u središtu fotografije, usred igre oko ispuhanog šarenog bazena u portugalskom turističkom odmaralištu iz kojeg je i nestala. 

Foto: Netflix

Dokumentarac pokušava rasvijetliti okolnosti nestanka Britanke, ali i postavlja pitanja o tome zašto cijeli svijet već više od 12 godina bruji o Maddie kad ima toliko druge djece koja nikad nisu pronađena. U Portugalu je takvih slučajeva trenutačno čak 1667.

Jedan od nestalih dječaka kojeg nikad nisu pronašli je i Rui Pedro, tada 11-godišnji Portugalac kojemu se 1998. godine gubit svaki trag. Njegova obitelj vjeruje da je i dalje živ. 

Foto: Netflix

Na mjestu njegova nestanka sve što je policija pronašla bio je bicikl koji je vozio. Nikakvi drugi tragovi nisu otkriveni. No, ono što je otkriveno bilo je itekako uznemirujuće. 

VRATA SOBE BILA OTKLJUČANA Malo prije nestanka: Pojavila se posljednja snimka male Maddie

Nakon što je policija razbila međunarodnu mrežu pedofila pod nazivom Wonderland Club, zaplijenila je njihova računala i CD-e. Na njima su pronašli snimke djece iz kojih su napravili fotografije koje su pohranili u bazu. Jedino mjesto gdje su roditelji mogli doći provjeriti jesu li i njihovo nestalo dijete oteli pedofili bila je Geneva.

Našla sina na snimkama pedofila

Učinila je to i majka Ruia Pedra Filomena Teixeiria i, nažalost, među fotografijama pronašla i onu svoga sina. 

- McCannovi su imali sve što požele, čak i helikopter. Ja tako nešto nisam imala, nisam imala ništa, kaže majka.

Bivši policijski istražitelj Paulo Pereira tvrdi da je novac potrošen za traženje osmero ili devetero nestale portugalske djece jedva 1 posto ukupnog novca potrošenog na potragu za Maddie. 

- Zašto je to tako? Zašto ne ulažemo u traženje naše djece?, pita se Pereira. 

Portugalska istraživačka novinarka Felicia Cabrita kaže kako se, suprotno tvrdnjama roditelja, iz restorana u kojem su večerali i sa stola na kojem su sjedili u vrijeme nestanka Maddie nije mogao dobro vidjeti njihov apartman. McCannovi su tvrdili kako su ostavili djevojčicu da spava u sobi jer su s terase restorana Tapas mogli jako dobro vidjeti apartman, a i svakih pola sata išli su u sobu provjeriti je li sve u redu.

Foto: Netflix

'Kako ste mogli dijete ostaviti samo?'

Bez obzira na priču roditelja, veći dio javnosti u Portugalu nije mogao shvatiti da su roditelji četverogodišnje dijete ostavili s još dvoje još mlađe djece i otišli večerati. Ono što je dodatno zbunjivalo je i to da je Gerry McCann, otac male Maddie, prvo rekao da su zaključavali vrata apartmana, a onda u drugom iskazu rekao da je ulazio kroz dvorišna vrata koja su držali otključanima. 

Obitelj McCann snažno se angažirala oko prisutnosti imena njihove Maddie u javnosti. Unajmili su čak i PR savjetnicu, a od velike pomoći bili su im i britanski mediji koji su objavljivali velik broj članaka o Maddie ponekad čak i prozivajući portugalsku policiji da "ne radi ništa" na slučaju.

Jedan od takvih primjera je naslovnica novina na kojoj su napisali da vodeći policajac na slučaju radi svega četiri sata dnevno, a ručak mu traje tri sata. Pisali su i da je policija ignorirala 250 dojava ljudi koji su tvrdili da su vidjeli djevojčicu. 

MADDIEN ZNAK 'Maddie bismo mogli pronaći po rijetkom znaku u njenom oku'

To je sve izazvalo frustracije kod javnosti u Portugalu, ali i policije iz koje su poručivali:

- Britanija se ponaša kao kolonijalna sila. 

Bogataš im plaćao istrage

McCannovima je ipak najviše pomogao britanski biznismen Brian Kennedy koji je obitelji djevojčice plaćao privatne istražitelje. 

- Kad sam ih upoznao, bili su slomljeni. Nakon samo 12 sekundi promatranja te žene, shvatio sam da ona nema veze s nestankom Maddie i da je žrtva, govorio je 2007. godine Kennedy. 

Osim što je plaćao istrage, Kennedy je navodno osobno odletio u Maroko kada su se pojavile informacije da je tamo viđena djevojčica slična Maddie.

FILE PHOTO - People walk near a billboard at Praia da Luz tourist resort | Autor: HUGO CORREIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: HUGO CORREIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Portugalac sumnjiči roditelje, policija je bila prespora?

Portugalski istražitelj Goncalo Amaral u filmu je izjavio kako za sve i dalje sumnjiči roditelje. On otpočetka tvrdi da je djevojčica umrla u apartmanu te da je cijela otmica lažirana. 

McCannovi su odbacili njegove optužbe, a čak su ga i tužili pred portugalskim sudovima. 

Policija u Portugalu otpočetka nije imala lak posao jer su roditelji i njihovi prijatelji, vjerojatno nesvjesno, uništili moguće dokaze. Naime, kad je majka Maddiena majka shvatila da djevojčice nema, ona, njen suprug i prijatelji doslovce su ispreturali sobu iz koje je nestala ne bi li ju našli u ormaru, pod krevetom, ispod plahti...

Kako se navodi u Netflixovom dokumentarcu, policiju su optuživali i za sporost jer su tek nekoliko dana nakon otmice uspostavili pravu kontrolu na cestama i počeli pregledavati sumnjiva vozila. No, potencijalni otmičar mogao je napustiti Portugal već sat i pol ili dva nakon otmice jer mu Je upravo toliko trebalo da se odveze do Španjolske pa dalje prema drugim zemljama. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message