Obavijesti

News

Komentari 19

'Za Maddie su digli i helikopter, moje dijete nisu toliko tražili...'

'Za Maddie su digli i helikopter, moje dijete nisu toliko tražili...'
1

Bivši policijski istražitelj Paulo Pereira tvrdi da je novac potrošen za traženje osmero ili devetero nestale portugalske djece jedva 1 posto ukupnog novca potrošenog na potragu za Maddie

VIDEO

Posljednja fotografija tada četverogodišnje Madeleine McCann nastala je samo nekoliko dana prije njenog nestanka 3. svibnja 2007. godine. Objavljena je dokumentarcu 'Nestanak Madeleine McCann' koji se za vikend pojavio na Netflixu. Djevojčica je u središtu fotografije, usred igre oko ispuhanog šarenog bazena u portugalskom turističkom odmaralištu iz kojeg je i nestala. 

Dokumentarac pokušava rasvijetliti okolnosti nestanka Britanke, ali i postavlja pitanja o tome zašto cijeli svijet već više od 12 godina bruji o Maddie kad ima toliko druge djece koja nikad nisu pronađena. U Portugalu je takvih slučajeva trenutačno čak 1667.

Jedan od nestalih dječaka kojeg nikad nisu pronašli je i Rui Pedro, tada 11-godišnji Portugalac kojemu se 1998. godine gubit svaki trag. Njegova obitelj vjeruje da je i dalje živ. 

Na mjestu njegova nestanka sve što je policija pronašla bio je bicikl koji je vozio. Nikakvi drugi tragovi nisu otkriveni. No, ono što je otkriveno bilo je itekako uznemirujuće. 

Malo prije nestanka: Pojavila se posljednja snimka male Maddie
Malo prije nestanka:  Pojavila se posljednja snimka male Maddie

Nakon što je policija razbila međunarodnu mrežu pedofila pod nazivom Wonderland Club, zaplijenila je njihova računala i CD-e. Na njima su pronašli snimke djece iz kojih su napravili fotografije koje su pohranili u bazu. Jedino mjesto gdje su roditelji mogli doći provjeriti jesu li i njihovo nestalo dijete oteli pedofili bila je Geneva.

Našla sina na snimkama pedofila

Učinila je to i majka Ruia Pedra Filomena Teixeiria i, nažalost, među fotografijama pronašla i onu svoga sina. 

- McCannovi su imali sve što požele, čak i helikopter. Ja tako nešto nisam imala, nisam imala ništa, kaže majka.

Bivši policijski istražitelj Paulo Pereira tvrdi da je novac potrošen za traženje osmero ili devetero nestale portugalske djece jedva 1 posto ukupnog novca potrošenog na potragu za Maddie. 

- Zašto je to tako? Zašto ne ulažemo u traženje naše djece?, pita se Pereira. 

Portugalska istraživačka novinarka Felicia Cabrita kaže kako se, suprotno tvrdnjama roditelja, iz restorana u kojem su večerali i sa stola na kojem su sjedili u vrijeme nestanka Maddie nije mogao dobro vidjeti njihov apartman. McCannovi su tvrdili kako su ostavili djevojčicu da spava u sobi jer su s terase restorana Tapas mogli jako dobro vidjeti apartman, a i svakih pola sata išli su u sobu provjeriti je li sve u redu.

'Kako ste mogli dijete ostaviti samo?'

Bez obzira na priču roditelja, veći dio javnosti u Portugalu nije mogao shvatiti da su roditelji četverogodišnje dijete ostavili s još dvoje još mlađe djece i otišli večerati. Ono što je dodatno zbunjivalo je i to da je Gerry McCann, otac male Maddie, prvo rekao da su zaključavali vrata apartmana, a onda u drugom iskazu rekao da je ulazio kroz dvorišna vrata koja su držali otključanima. 

Obitelj McCann snažno se angažirala oko prisutnosti imena njihove Maddie u javnosti. Unajmili su čak i PR savjetnicu, a od velike pomoći bili su im i britanski mediji koji su objavljivali velik broj članaka o Maddie ponekad čak i prozivajući portugalsku policiji da "ne radi ništa" na slučaju.

Jedan od takvih primjera je naslovnica novina na kojoj su napisali da vodeći policajac na slučaju radi svega četiri sata dnevno, a ručak mu traje tri sata. Pisali su i da je policija ignorirala 250 dojava ljudi koji su tvrdili da su vidjeli djevojčicu. 

'Maddie bismo mogli pronaći po rijetkom znaku u njenom oku'
'Maddie bismo mogli pronaći po rijetkom znaku u njenom oku'

To je sve izazvalo frustracije kod javnosti u Portugalu, ali i policije iz koje su poručivali:

- Britanija se ponaša kao kolonijalna sila. 

Bogataš im plaćao istrage

McCannovima je ipak najviše pomogao britanski biznismen Brian Kennedy koji je obitelji djevojčice plaćao privatne istražitelje. 

- Kad sam ih upoznao, bili su slomljeni. Nakon samo 12 sekundi promatranja te žene, shvatio sam da ona nema veze s nestankom Maddie i da je žrtva, govorio je 2007. godine Kennedy. 

Osim što je plaćao istrage, Kennedy je navodno osobno odletio u Maroko kada su se pojavile informacije da je tamo viđena djevojčica slična Maddie.

FILE PHOTO - People walk near a billboard at Praia da Luz tourist resort

Portugalac sumnjiči roditelje, policija je bila prespora?

Portugalski istražitelj Goncalo Amaral u filmu je izjavio kako za sve i dalje sumnjiči roditelje. On otpočetka tvrdi da je djevojčica umrla u apartmanu te da je cijela otmica lažirana. 

McCannovi su odbacili njegove optužbe, a čak su ga i tužili pred portugalskim sudovima. 

Policija u Portugalu otpočetka nije imala lak posao jer su roditelji i njihovi prijatelji, vjerojatno nesvjesno, uništili moguće dokaze. Naime, kad je majka Maddiena majka shvatila da djevojčice nema, ona, njen suprug i prijatelji doslovce su ispreturali sobu iz koje je nestala ne bi li ju našli u ormaru, pod krevetom, ispod plahti...

Kako se navodi u Netflixovom dokumentarcu, policiju su optuživali i za sporost jer su tek nekoliko dana nakon otmice uspostavili pravu kontrolu na cestama i počeli pregledavati sumnjiva vozila. No, potencijalni otmičar mogao je napustiti Portugal već sat i pol ili dva nakon otmice jer mu Je upravo toliko trebalo da se odveze do Španjolske pa dalje prema drugim zemljama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa