News

Komentari 0

Za originalni primjerak ustava SAD-a dao 43 milijuna dolara

Za originalni primjerak ustava SAD-a dao 43 milijuna dolara

Radi se o jednom od 500 tiskanih kopija dan prije potpisivanja, a milijarder koji ga je kupio, odlučio je da će taj primjerak Ustava biti dostupan za razgledavanje svima

Aukcijska kuća otkrila je u petak identitet kupca jako rijetkog originalnog primjerka Ustava Sjedinjenih Država za rekordnih 43 milijuna američkih dolara - milijardera koji će ga posuditi muzeju kako bi ga moglo vidjeti što više ljudi.

Kenneth Griffin (53), glavni izvršni direktor hedge fonda Citadel iz Chicaga, oborio je svjetski rekord kupivši na aukciji u četvrtak dokument iz 1787., objavila je aukcijska kuća Sotheby's, koja je organizirala prodaju.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na gotovo 21 milijardi američkih dolara, po Forbesu, po čemu je 47. najbogatiji Amerikanac. Citadel upravlja imovinom vrijednom 40 milijardi dolara, po tom časopisu.

Griffin je ponudio više od skupine od 17.000 ulagača u kriptovalute, ConstitutionDAO, koji su prikupili 40 milijuna dolara ne bi li kupili dokument.

Griffin će Ustav posuditi besplatno Muzeju Crystal Bridges u Bentonvilleu u Arkansasu, koji će ga također izložiti besplatno za posjetitelje, navodi Sotheby's.

"Američki Ustav sveti je dokument koji sadrži prava svakog Amerikanca i svih koji to žele biti", istaknuo je Griffin u priopćenju koje je objavila aukcijska kuća.

Dodao je da će taj primjerak Ustava biti dostupan za razgledavanje svim Amerikancima i posjetiteljima muzeja.

Sotheby's navodi da je taj primjerak jedan od samo 13 preživjelih primjeraka Ustava, koji su 17. rujna 1787. u Philadelphiji potpisali utemeljitelji Sjedinjenih Država uključujući Georgea Washingtona, Benjamina Franklina i Jamesa Madisona.

Primjerak je vjerojatno jedna od 500 tiskanih kopija dan prije potpisivanja.

Još samo jedna kopija Ustava SAD-a u privatnom je vlasništvu. Riječ je o američkoj kolekcionarki Dorothy Tapper Goldman.

Vrijednost dokumenta prošli je rujan procijenjena na između 15 i 20 milijuna dolara. Naposljetku je prodana za više nego dvostruko više i to za samo osam minuta.

Najčitaniji članci