Obavijesti

News

Komentari 3

Za pljačku trgovine dobio 2,5 godine zatvora: Imao sam dug od oca, brinem o majci invalidu

Za pljačku trgovine dobio 2,5 godine zatvora: Imao  sam dug od oca, brinem o majci invalidu

Sud je Veljku C. (38) u obzir uzeo tešku životnu priču, kao i činjenicu da nikad ranije nije bio u sukobu sa zakonom. Ukradenih 6635 kuna morati će vratiti, te ostaje u istražnom zatvoru

VIDEO

Istina je, počinio sam prvo razbojništvo kako se navodi u optužnici, a kriv sam i za posjedovanje pištolja. Drugo razbojništvo nisam počinio. Htio bih samo pojasniti da sam se nakon očeve smrti 2013. našao u teškoj financijskoj situaciji. Otac mi je ostavio dug od 20.000 kuna, u međuvremenu je majku 2014. udario auto te je ostala invalid i ja brinem o njoj, branio se Veljko C. (38) na Županijskom sudu u Zagrebu. Kazao je da se kaje zbog toga što je učinio te da bi se želio ispričati djelatnicima trgovine koju je orobio.

Za dva razbojništva te nedozvoljeno posjedovanje oružja sud mu je nepravomoćno izrekao jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora. Trgovini koju je orobio mora vratiti opljačkanih 880 eura.

Prema optužnici, Veljko je 8. studenog 2022. oko 19.40 sati u Svetom Križu Začretje na Trgu hrvatske kraljice Jelene maskiran ušao u trgovinu, došao do blagajne za kojojm je bila djelatnica, koja je blokirajući artikle, otvorila blagajnu te joj zaprijetio pištoljem. Držeći u desnoj ruci crni pištolj uperen u blagajnicu, lijevom rukom na kojoj je imao tamnu rukavicu počeo je uzimati novac iz blagajne. Djelatnica ju je pokušala zatvoriti, no kad je ugledala pištolj iz straha se odmakla unatrag pa je Veljko pobjegao s plijenom od 880,65 eura (6635 kuna). 

Pretragom klijeti u Proseniku Začretskom oko 19.50 sati na području Gubaševa policija je pronašla pištolj domaće izrade call. 32 s drvenom drškom u kojem se nalazila jedna patrona crvene boje call. 63,5 milimetra, a kojega je Veljko ilegalno posjedovao. Optužnica ga je teretila i da je 17. studenog u Pregradi u Ulici Janka Leskovara opljačkao kinesku trgovinu pošpricavši tom prilikom djelatnicu. Tvrdilo se da je iz te trgovine uzeo 66,36 eura (500 kuna) i kartonsku kutiju, no kako je tužiteljica odustala od progona za to kazneno djelo u odnosu na tu točku optužnice sud je donio odbijajuću presudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iznoseći obranu ispričao je sudu svoju tešku životnu priču. Kazao je da mu je otac bio u Domovinskom ratu, te da su se on i njegova majka razdvojili.

- Odrastao sam s bakom, a nakon što se tata vratio kući, počeo je piti i zlostavljati me. Tukao je i moju mamu te moju baku, svoju mamu, jednom me udario tako da sam iščašio rame. Pištolj je bio kućne izrade, star i izvan funkcije tako da se iz njega uopće nije moglo pucati. Žao mi je zbog svega počinjenog, kajem se i nikad tako nešto ne bih ponovio - pričao je Veljko.

Sud mu je pružio istražni zatvor u kojemu se nalazi već pet mjeseci od uhićenja. 

U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Renata Pražetina Kaleb kazala je da je njegovo priznanje u skladu sa svim drugim dokazima u spisu, snimkama nadzornih kamera te iskazima svjedoka. 

- Zadatak vijeća bio je utvrditi kaznu koja će utjecati na Vas da više nikada ne činite kaznena djela, kao i generalno na ostale građane kako bi ih se odvratilo od činjenja takvih djela. Kaznenim zakonom za razbojništvo je predviđena kazna od dvije godine i pet mjeseci. Vijeće je to ublažilo ispod zakonskih minimuma jer smatramo da sve okolnosti koje ste isticali su naročito olakotne okolnosti. Ne vidimo vas kao kriminalca koji čini kaznena djela na redovnoj bazi, osobito jer prije ovoga nikada niste osuđivani. Shvatite to kao upozorenje da više nikada ne činite kaznena djela - kazala je Pražetina Kaleb.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a