Obavijesti

News

Komentari 67

Za sanaciju od poplava država daje 200 mil. kn od legalizacije

Za sanaciju od poplava država daje 200 mil. kn od legalizacije
4

Predmeti o legalizaciji s poplavljenih područja u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji će se izdvojiti te će ih preuzeti državna tijela i žurno riješiti

VIDEO

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš odlučila je da će 200 milijuna kuna, koliko je država do sad uprihodila na legalizaciji objekata, dati za sanaciju naselja i obnovu kuća u poplavljenim područjima. Najavila je to u srijedu na konferenciji za novinare. 

Već tijekom dana dala je naputak u Brodsko-posavskoj županiji da se svi predmeti o legalizaciji s poplavljenih područja u toj županiji izdvoje sa strane te će ih 30. lipnja preuzeti državna tijela i riješiti po ubrzanom procesu. Isti naputak dobit će i Vukovarsko-srijemska županija. 

Žurni plan sanacije čim se voda povuče

Ministrica Mrak Taritaš najavila je da će izraditi žurni plan sanacije odmah čim se voda povuče. 

U desetak dana na teren bi trebali izaći stručnjaci za građevinu i procijeniti kolika je nastala šteta na obiteljskim kućama

Rušit će se kuće s ugroženom statikom

Tamo gdje nije ugrožena statika, najavila je, država će pomoći da se kuće što prije obnove. Tamo gdje je statika kuća narušena objekti će se srušiti i izgraditi novi. Okvirno procjenjuje da se radi o oko 2000 kuća. U one kuće koje se neće rušiti organizirat će dopremanje strojeva za isušivanje. Procjenjuje da bi za prizemlje od 80 metara četvornih bila potrebna do dva stroja za isušivanje da bi se prostor mogao isušiti za 15 dana. S obzirom na to da država nema takve strojeve uputili su javni poziv svim privatnicima koji ih imaju da se jave Ministarstvu kako bi se pomoglo i državnom proračunu jer kupnja svakog takvog stroja košta oko 8.000 kuna. 

U kućama očekuju i do pola metra mulja

Zajedno s timovima koji će procjenjivati štetu u naseljima organizirat će se i čišćenje prostora od mulja kojeg će na pojedinim mjestima biti i do pola metra, kao i skupljanje i otpremanje strvina. 

Ministrica je najavila da će aplicirati za sredstva EU za obnovu infrastrukture, odnosno cesta, vodovoda, kanalizacije, škola i vrtića. Za obiteljske kuće ne mogu aplicirati za EU sredstva, ali je poručila da država ima dovoljno vlastitih sredstava uz spomenutih 200 milijuna kuna. 

>>>Ekskluzivno: Transkripti poziva iz pakla - Otkrijte što se stvarno dogodilo u Slavoniji samo uz Express koji je u prodaji od petka 23. svibnja 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.