Obavijesti

News

Komentari 29

Za slavlje potrošili 15% više: Potrošit će šest milijuna kuna?

Za slavlje potrošili 15% više: Potrošit će  šest milijuna kuna?
4

Tomislav Saucha rekao je kako će svi podaci o troškovima biti dostupni svima koji budu zatražili. Zadovoljan je, kaže, što je budžet probijen s 'ne više od 15 posto'

VIDEO

Vrlo sam zadovoljan što ćemo troškove proslave ulaska Hrvatske u EU 'probit'i s ne više od 15 posto, rekao je Tomislav Saucha, predsjednik radne skupine koja organizira proslavu koji je s redateljicom Dorom Rudžak Podolski najavio sadržaj proslave. 

Saucha je rekao kako su inzistirali na tome da potrošeni iznos novca bude prilagođen događaju ali i trenutku u kojem živimo te da će svi detalji o troškovima biti dostupni svima koji budu zatražili. 

Inače, Vlada je za ovu proslavu odvojila 5,2 milijuna, što znači da bi konačan trošak mogao biti oko šest milijuna kuna.  

Dolazi 16 šefova država, 15 premijera, tri predsjednika Sabora... 

Saucha je rekao i da je sada svoj dolazak potvrdilo 16 predsjednika država (Rumunjska, Grčka, Italija Litva, Slovenija Cipar, Češka..) tri predsjednika parlamenta, 15 premijera, deset prvih potpredsjednika vlada, 11 ministara vanjskih poslova. Među njima su i Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, Martin SchulzSvoj dolazak potvrdili u i njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, poljski premijer Donald Tusk, belgijski premijer Elio Di Rupo, srpski premijer Ivica Dačić... Ukupno 120 stranih dužnosnika.   

Potvrde još nisu stigle iz Velike Britanije, Francuske i Turske. Ipak Saucha je optimističan i nada se da će oni svoj dolazak potvrditi te da ćemo se ugodno iznenaditi. 

Sponzori su im uštedjeli gomilu novca

Javilo se i oko 30-ak sponzora. Agrokor je osigurao hranu i piće, a Tomić 50 limuzina najviše klase.

- Možete zamisliti koliko smo tako novca uštedjeti - rekao je Saucha. Hrvatska turistička zajednica, Croata kravata i još nekoliko tvrtki osiguralo je poklone za uzvanike. ZAMP se odrekao autorskih prava na skladbe koje će se izvoditi, AKD je preuzeo akreditaciju te su donirali monografiju koja će također biti poklon za uzvanike. Atlantik grupa je preuzela plaćanje određenih računa...

Saucha je zahvalio svim sponzorima kao i tvrtkama koje će na Trgu ugasiti svoje reklame za vrijeme proslave. 

Doček kao za Novu godinu

Početak svečanosti je u 20.30 sati, ali se pretpostavlja da će se ljudi početi okupljati pola sata ranije. Zabavljat će ih puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i jazz orkestar HRT-a, Jinxi, TBF, Dj Švec. Središnji dio svečanosti počinje u 23 sata i traje dulje od sat vremena te se planira da se na Trgu dočeka ponoć, odnosno ulazak u EU.

- Program je povezan u dramaturšku cjelinu s ciljem isticanja prepoznatljivih hrvatskih dobara na području glazbe, književnosti i znanosti - rekla je Rudžak Podolski i dodala kako će tijekom cijele proslave biti video projekcije na okolnim zgradama. 

Za primjer je dala uvodnu scenu koja će uključivati čipku, himnu, ojkalice i nijemo kolo, a na Trgu će biti instaliran i Teslin transformator. U ponoć će svirati Oda radosti, a videolinkom će se prikazati zborovi u Rijeci, Splitu, Osijeku i Dubrovniku. Moći će se vidjeti i snimke s Bajakova i Bregane na kojima će se skidati tabla carina, a otkrivati tabla EU, u čitavom programu sudjelovalo je oko 700 ljudi. 

Osim Vip tribine, koja će biti smještena uz Štedionicu i prostora do Manduševca građani će imati slobodan pristup cijelom Trgu. Do sada se akreditiralo nešto više od 500 domaćih i stranih novinara. Govornici na proslavi bit će Zoran Milanović, José Manuel Barroso, zamjenik predsjednika vlade Irske (jer će Irska u ponoć prestati predsjedati EU), predsjednik Litve jer će Litva početi predsjedati EU, Herman Van Rompuy, Martin Schulz i na kraju Ivo Josipović

Istovremeno, na Cvjetnom i Zrinjevcu će biti predstavljeni proizvodi braniteljskih zadruga i štandovi s otočkim proizvodima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C