Ide obnova škola: Gornji grad je bez učenika hrpa cigli i crijepa | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Ide obnova škola: Gornji grad je bez učenika hrpa cigli i crijepa

Ide obnova škola: Gornji grad je bez učenika hrpa cigli i crijepa
3

U gimnaziji Tituša Brezovačkog počela je II. faza obnove, a ravnatelj Damir Jelenski najavljuje kako će njihova škola biti jedna od najsigurnijih zgrada na Gornjem gradu

VIDEO

Pola godine je do završetka radova, ako je već od potresa prošlo godinu dana, onda je pola godine upola kraće razdoblje. Strpljivi smo, bili smo i dosad. Ova godina i pol od potresa do potpune obnove daleko je kraća od 16 godina, koliko je trajala obnova od potresa 1816., kaže nam Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, koja je bila jedna od najpogođenijih zgrada u Zagrebu u prošlogodišnjem potresu.

Pogledajte video: Godina dana od zagrebačkog potresa

Pokretanje videa...

Godinu dana od potresa 00:56

Njihovi učenici i zaposlenici ovu školsku godinu odrađuju u Novom Zagrebu, gdje ih je “udomila” I. gimnazija, a najesen je plan da se vrate u obnovljenu školu. 

- Nakon ove obnove bilo koji sljedeći potres našim zgradama, kad budu obnovljene, neće napraviti apsolutno ništa. Bit će učvršćene i toliko sigurne da će biti sigurnije da mi ostanemo unutra kad zatrese, jer je vani opasnije nego unutar ‘bunkera’ zvanoga Gimnazija Tituša Brezovačkog - zadovoljan je Jelenski.

Kako kaže, cjelovita obnova odvija se u dvije faze. Prva, koja uključuje skidanje žbuke, uklanjanje podova, stropova je završena.

- Imamo sad golu konstrukciju. Počela je druga faza, u kojoj će se provesti statičko učvršćenje cijele zgrade, ali i temelja, saniranje kapilarne vlage. Tvrtka Kamgrad, koja je dobila posao na natječaju, ozbiljno je prionula poslu. Iznutra će se stavljati nova žbuka, podovi, plafoni. Iskoristit ćemo priliku te urediti i dijelove škole koje dosad nismo mogli iskoristiti kako bi učenici imali bolji komfor - ističe Jelenski. 

Trošak obnove bit će oko 47 milijuna kuna s PDV-om. Prema Zakonu o obnovi, oko 60 posto pokriva se iz europskih fondova, a 40 posto financira Grad Zagreb, koji je vlasnik škole. Grad će financirati i unutarnje uređenje. 

Zagreb: Obnova Gimnazije Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu

- U odnosu na stambene zgrade, jasno je da u Gradu Zagrebu škole imaju određeni prioritet, jer je Grad osnivač škola i brižan osnivač brine se o svojim školama. Mi smo sretni jer se shvatilo da su institucije kao što su Gornjogradska gimnazija i Tituš značajne za život na Gornjem gradu. Život bez učenika, život bez ljudi... Gornji grad ostaje samo hrpa cigli s crepovima. I jednog dana, kad prođe korona, kad se turisti vrate, imati nesigurne zgrade na Gornjem gradu kao što su dvije škole bilo bi neodgovorno - zaključuje Jelenski.

I učenici Tituša su zadovoljni. Maturanti Mateo Štrok i Nikolas Jarić ipak neće dočekati da uđu u obnovljenu školu, ali kažu da im prebacivanje nije bilo problem.

- U ovoj školi mislim da smo se svi osjećali sigurno, novija je zgrada i već je preživjela dva potresa, a već smo imali i nekoliko vježbi za slučaj potresa - kaže Nikolas. (ad)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti