News

Komentari 13

Za stranicu koronavirus.hr bez natječaja dali 1,1 milijun kuna: 'Ja nemam veze s tom tvrtkom'

Za stranicu koronavirus.hr bez natječaja dali 1,1 milijun kuna: 'Ja nemam veze s tom tvrtkom'

Javni natječaj nije potreban za poslove manje od 200 tisuća kuna, no s obzirom da se radi o višestruko većem iznosu, nije jasno kako je ovaj dogovor izuzet od procedure natječaja

Ministarstvo zdravstva Vilija Beroša u prošloj je godini isplatilo više od 1,1 milijun kuna PR tvrtki Media Val bez da je ta tvrtka odabrana javnim natječajem što propisuje zakon, doznaje Index.

- To je bila Vladina inicijativa, ja privatno nemam nikakve veze s tom tvrtkom - kratko nam je poručio Beroš i uputio da sve dodatne upite pošaljemo na službene kanale. 

Tu cijenu Media Val je naplatio za računalne usluge, točnije izradu i održavanje službenog Vladinog portala koronavirus.hr.

Iz Beroševog ureda kažu kako su od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da sklope sporazum bez natječaja, a kako piše Index čini se da ministarstvo nije niti pokušalo kontaktirati neku drugu tvrtku. Pitanje je zašto je za taj posao odabrana PR agencija umjesto neke tvrtke koja se inače bavi izradom i održavanjem web stranica.

Javni natječaj nije potreban za poslove manje od 200 tisuća kuna, no s obzirom da se radi o višestruko većem iznosu, nije jasno kako je ovaj dogovor izuzet od procedure natječaja.

Ministarstvo zdravstva opravdalo se člankom 42. Zakona o javnoj nabavi, kojim se to može zaobići ako postoji cilj zaštite tajnosti podataka koje naručitelj stavlja na raspolaganje u postupku javne nabave.

Međutim, pitanje je koji su to podatci tajni da ih treba zaštititi s obzirom da se izrađuje stranica koja prezentira javno dostupne podatke.

Najčitaniji članci