Obavijesti

News

Komentari 0

Za ubojstvo malteške novinarke braća dobila 40 godina zatvora

Za ubojstvo malteške novinarke braća dobila 40 godina zatvora

Brutalno ubojstvo uzdrmalo je Europu i skrenulo međunarodnu pozornost na kriminalno podzemlje Malte

Dvojica braće priznala su u petak ubojstvo malteške istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. godine.

Brutalno ubojstvo uzdrmalo je Europu i skrenulo međunarodnu pozornost na kriminalno podzemlje Malte. Alfred i George Degiorgio prvo su se izjasnili da nisu krivi. No nakon dulje pauze njihovi odvjetnici rekli su da su pristali priznati krivnju u zamjenu za blažu kaznu. Prethodno su tvrdili da su nevini, ali su se suočili s prijetnjom doživotne robije.

Strava u Parizu: Tijelo djevojčice (12) pronašli u koferu, uhićen i muškarac koji je pozvao policiju
Strava u Parizu: Tijelo djevojčice (12) pronašli u koferu, uhićen i muškarac koji je pozvao policiju

Tužitelji su tvrdili da je braću unajmio jedan od najbogatijih ljudi na Malti, Yorgen Fenech, da ubiju Caruanu Galiziu, piše Associated Pressu. Fenech još uvijek čeka suđenje.

Postavljala su se i pitanja o tome jesu li kakvu ulogu u smrti novinarke imali političari.

Caruana Galizia je povezala suradnike tadašnjeg premijera Josepha Muscata sa sumnjivim financijskim transakcijama opisanim u Panamskim dokumentima, u kojima je detaljno opisana skrivena infrastruktura offshore poreznih oaza (istraga je kasnije oslobodila Muscata i njegove suradnike sumnje za kazneno djelo).

U postu na blogu objavljenom na dan njezina ubojstva, Caruana Galizia optužila je Muscata za korupciju.

Nevjerojatan obrat na suđenju: Braća priznala ubojstvo poznate malteške istraživačke novinarke
Nevjerojatan obrat na suđenju: Braća priznala ubojstvo poznate malteške istraživačke novinarke

Premijera su 2020. izbacili s dužnosti prosvjednici koji su bili bijesni zbog načina na koji je vođena istraga o ubojstvu Caruane Galizije. Neovisna istraga zaključila je prošle godine da malteška država snosi odgovornost za njezinu smrt zbog svoje 'kulture nekažnjivosti' i neshvaćanja opasnosti za njezin život.

- Bilo je to pola desetljeća agonije za Daphninu obitelj i za zemlju- napisala je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, inače Maltežanka, u objavi na Facebooku.

- Daphne još uvijek ne može pisati svoj blog, uživati ​​u svojoj djeci i unucima, lončariti u svom vrtu ili biti sa svojim voljenima. Ovo nije pravda, ovo je mali korak.

- Daphneinim ubojicama nikada nije smjelo biti dopušteno da učine ono što su učinili i potrebno je učinkovito se pozabaviti sustavnim propustima koji su omogućili njezino ubojstvo- rekla je Corinne Vella, sestra Caruane Galizije za The Washington Post. .

Stravičan zločin u BiH: Zadavio suprugu u centru grada i pobjegao, policija ga traži
Stravičan zločin u BiH: Zadavio suprugu u centru grada i pobjegao, policija ga traži

Caruana Galizia radila je kao novinarka na Malti više od 30 godina. Vodila je lifestyle magazin i blog usmjeren na korupciju pod nazivom 'Running Commentary'. Zbog svojeg agresivnog izvještavanja i o vladinim i oporbenim osobama u trenutku smrti bila je suočena s oko 43 tužbe za klevetu, od kojih se protiv mnogih njezina obitelj još uvijek bori.

Caruana Galizia je prije ubojstva dobila brojne prijetnje nasiljem. Godine 1995. njezina su ulazna vrata polivena gorivom i zapaljena, a njezin pas, jedan od tri ubijena za njezina života, ostavljen je ispred njezine kuće s prerezanim vratom. 

- Svakodnevno je bila vrijeđana i pod pritiskom. Bila je omražena- rekla je Pauline Adès-Mével, glasnogovornica Reportera bez granica (RSF), koja je svjedočila u istrazi o ubojstvu Caruane Galizije i koja je nastojala podržati novinarku.

- Nažalost, već je bila na meti, a mi nismo imali vremena uspostaviti nikakvu zaštitu ili pravni okvir za nju.

Njemačko državno odvjetništvo tereti osumnjičenog u slučaju ubojstva djevojčice McCann
Njemačko državno odvjetništvo tereti osumnjičenog u slučaju ubojstva djevojčice McCann

Caruana Galizia imala je 53 godine kada je ubijena u blizini svoje kuće u gradu na sjeveru Malte, gdje je živjela sa svojom obitelji iz sigurnosnih razloga. Brutalnost njezina ubojstva šokirala je Europsku uniju, gdje su napadi na novinare rijetki. Ubojstvo je također potaknulo pozive na reforme na Malti, gdje se novinari moraju nositi sa sve neprijateljskijom klimom.

Malta je na 78. mjestu od 180 zemalja na RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022., 31 mjesto niže nego u vrijeme smrti Caruane Galizije.

U rujnu je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava napisala pismo malteškom premijeru Robertu Abeli, ističući svoju zabrinutost oko slobode tiska.

Nizozemska policija: 'Pronašli smo ubijenog muškarca, možda je Hrvat. Tražimo svjedoke'
Nizozemska policija: 'Pronašli smo ubijenog  muškarca, možda je Hrvat. Tražimo svjedoke'

- Sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i sigurnost novinara, preduvjet je svakog demokratskog društva- napisala je povjerenica, dodavši da je 'nužno poštovati međunarodne standarde'.

- Pridajemo najveću važnost pozivanju na odgovornost osoba koje su naručile i ubile gospođu Caruanu Galiziu i nastavku našeg rada kako bismo osigurali da je okoliš u kojem novinari djeluju slobodan- odgovorila je Abela