Obavijesti

News

Komentari 107

'Za veće cijene plina u Zagrebu kriv je Tomašević. Neka se primi posla, nekad je radio cirkus'

'Za veće cijene plina u Zagrebu kriv je Tomašević. Neka se primi posla, nekad je radio cirkus'

Grad Zagreb je vlasnik Gradske plinare i neka riješi problem. Neka storniraju račune i izdaju ih prema ugovorima i neka nabave plin, rekao je Ćorić

VIDEO

Nakon sjednice Vlade, ministar Tomislav Ćorić izjavio je kako će mjerama koje će Vlada donijeti biti obuhvaćeni i poduzetnici. Rezolutno je poručio i da su visoki računi za plin koji su ovih dana stigli na mnoge adrese u glavnom gradu odgovornost Grada Zagreba.

- Ono što ću jasno poručiti Tomševiću i ekipi koja vodi Holding, preuzeli su odgovornost i za Plinaru, neovisno tko je bio na čelu Plinare dotada. Tog trenutka je netko trebao reći da nedostaje 600 gb plina. Tog trenutka je cijena plina bila nekoliko puta niža nego danas. Tog trenutka je gradonačelnik trebao reagirati. Je li mene itko pitao što se događalo s INA-om 2003.? Svi me pitaju što se događa danas. Tomašević i Možemo su preuzeli odgovornost za Zagreb i svi koji su dobili više račune to ne zaslužuju. A i pravno je upitno. To su problemi s kojima se suočavate kad obnašate vlast, ti problemi su svakodnevni i nema tu upiranja prsta u nekog tko je bio nekad. Ne dopuštam da se na takav način snosi odgovornost na nekog drugog. Svako poduzeće koje je ugovorilo dostavu plina krajnjim korisnicima je trebalo na vrijeme planirati svoje potrebe - kaže ministar.

Tomašević: 'Više neće biti nereda u sustavu gospodarenja glomaznim otpadom'
Tomašević:  'Više neće biti nereda u sustavu gospodarenja glomaznim otpadom'

"Poručujem Tomaševiću da radi svoj posao. Nedopustivo je da vrtić, pučka kuhinja ili bilo tko, dobije račun koji je 4 puta veći", govori Ćorić.

"Grad Zagreb je vlasnik Gradske plinare i neka riješi problem. Neka storniraju račune i izdaju ih prema ugovorima i neka nabave plin", kaže ministar.

"Što nisu kupili plin? Je li im ministar trebao kupiti plin? Jesam li ja trebao kupiti plin, HDZ? Ne. To je trebao učiniti Grad Zagreb. Brinemo o čitavom nizu čimbenika koji su egzogeno zadani. Vlada preuzima svoj dio odgovornosti za probleme s kojim se suočavamo. Ova situacija je propust onoga tko je to trebao riješiti", jasan je Ćorić.

Nestašica plina

Prema riječima ministra, brojni su čimbenici koji su uzrokovali nestašicu, a “alternativa je samo jedna – prelazak na obnovljive izbore”.

Jedno od rješenja bi, prema ministru, mogao biti i LNG.

Tomašević o planu za otpad i prekršitelje: Kamere, kopanje po smeću, a onda i kazne...
Tomašević o planu za otpad i prekršitelje: Kamere, kopanje po smeću, a onda i kazne...

- Još jednom ću se vratiti, tranzicija nije laka, nije jednostavna. Alternativa na razini Europe ne postoji, ne postoji u cijelom svijetu - kaže.

Na pitanje o izjavi Tomislava Tomaševića koji je odgovornost za nestašicu plina prebacio na bivšeg šefa Plinare, Ćorić kaže: 

"Bivši direktor Plinare nije član HDZ-a. U jednom trenutku Plinaru i Holding je preuzela nova gradska vlast. Ti ljudi obavljaju svoj posao. Kako? Eto tako da sad dolaze tri ili četiri puta veći računi nego što su ugovoreni. To se ne smije događati. Tko je odgovoran za to? Gradonačelnik i njegov tim. Neka sad iznađu novac. Sad se radi posao, nekad se radio cirkus. Sad su izbori dobiveni, neka radi posao", kaže ministar.

Na pitanje hoće li Vlada ići na smanjenje PDV-a na plin, Ćorić kaže kako je "predsjednik Vlade jučer jasno naglasio kako je porez na dodanu vrijednost jedan od alata".

Herman (HDZ): Tomašević imao dovoljno vremena da plin kupi po nižim cijenama

HDZ-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman poručio je u četvrtak gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da se "prestane vaditi" na bivšu upravu Gradske plinare jer je imao dovoljno vremena da se plin kupi po daleko nižim cijenama.

Vrijeme je da se Tomašević prestane vaditi na one prije njega jer je gradonačelnik od lipnja prošle godine, rekao je Herman na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Time je odgovorio na Tomaševićevu tvrdnju da je bivši HDZ-ov direktor Gradske plinare - Opskrba Igor Pirija odgovoran za poskupljenje plina jer nije na vrijeme kupio dovoljne količine plina po cijenama koje su tada bile normalne.

Herman kaže da je u razdoblju od Tomaševićeva dolaska na vlast bilo dovoljno vremena da se ugovori nova cijena plina, ustvrdivši da je 15. kolovoza cijena plina bila oko pet puta manja nego danas. 

"Umjesto da se tijekom ljeta bavio nezakonitim imenovanjima u Zagrebačkom holdingu, mogao se baviti kupovanjem plina po tada daleko nižim cijenama kako bi računi za naše poslovne korisnike u prosincu i u razdoblju koje nam slijedi bili daleko niži", rekao je Herman.

Također je ustvrdio da Pirija nije član HDZ-a, niti je HDZ sudjelovao u odlukama bivše uprave Plinare, već je glavne odluke donosio pokojni gradonačelnik Milan Bandić.

Tomaševiću je poručio kako je vrijeme da preuzme odgovornost za vođenje Zagreba i prestane gledati u prošlost, dodavši kako on "u očima zagrebačkog HDZ-a nije ništa drugo osim aktivista bez jednog dana radnoga staža".

Herman je također kritizirao predloženi novi model naplate odvoza komunalnog otpada ocijenivši da je to "aktivistička utopija". Apsolutno neprihvatljivim smatra špijuniranje i prokazivanje susjeda te ugrađivanje video nadzora o trošku građana, jer je to posao Gradske uprave, Holdinga i Čistoće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...