Obavijesti

News

Komentari 169

MVEP ambasadoru Del Vechiu: "Pod hitno posjetite uhićene"

MVEP ambasadoru Del Vechiu: "Pod hitno posjetite uhićene"
1

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti

VIDEO

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) izrazilo je u ponedjeljak zabrinutost zbog uhićenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju i zatražilo od vlasti BiH da dozvole posjet i razgovor s uhićenicima hrvatskim državljanima. 

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestilli su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

MVEP izražava zabrinutost zbog današnjih uhićenja u Orašju, stoji u priopćenju.

Putem hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu zatražene su od institucija BiH cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo.

Veleposlaniku Ivanu Del Vechiu ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Hrvatske koji su uhićeni u Orašju, ističu na Zrinjevcu.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51).

Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine.

Tereti ih se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Najavljeno je kako će nakon policije obrade u SIPA-e svi biti predani Tužiteljstvu BiH, koje će odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor.

Posavska županija i udruge branitelja prosvjeduju zbog uhićenja u Orašju

Vlada Posavske županije i braniteljske udruge Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u BiH ocijenili su u ponedjeljak da državna policijska agencija SIPA zastrašuje mještane Orašja s uhićenjima deset hrvatskih branitelja i to uoči katoličkih blagdana Svih Svetih i Dušnoga dana.
 
U ponedjeljak su pripadnici SIPA-e zbog navodnih zločina nad srpskim civilima i zatočenicima uhitili generala HVO-a Đuru Matuzovića i još devet bivših časnika i pripadnika HVO-a.

Zbog toga je izvanredno zasjedala vlada Posavske županije koja smatra da su Hrvati i HVO vodili obrambeni rat na području te županije.

"Vlada drži neprimjerenim trenutak u kojem su uslijedile aktivnosti SIPA-e i tužiteljstva BiH, uzevši u obzir nadolazeće katoličke blagdane Svi Sveti i Dušni dan", navodi se u priopćenju.

Braniteljske udruge kažu da su "ogorčene" akcijom SIPA-e u ranim jutarnjim satima uoči Svih Svetih i Dušnog dana.

Također smatraju da se radi o zastrašivanju mještana općine Orašje što pridonosi daljnjem raseljavanju ljudi s tog područja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...