Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
324 komentara

Zadarska Hitna će naplatiti sve što po njima nije "hitan slučaj"

Od 1. lipnja Hitna pomoć u Zadru uvela je cjenik za sve pacijente koji dođu u Hitnu, a pomoć im "ipak nije toliko potrebna", tj. nisu hitni slučajevi. Cijene idu do 1800 kn

Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
324 komentara

Polomljeni u prometu, naglo oboljeli, ubodeni, razrezani, oni koji se guše i traumatizirani naprijed, ostali stoj! Točnije, i ostali mogu doći na Hitnu medicinsku pomoć u Zadru, ali će morati platiti. Površinsku ranu previt će vam za 180 kuna, nos možete tamponirati za 150 kuna, a gnojenje možete riješiti po 250 kuna. Nakon svega, reanimirat će vas za 1800 kuna. 

Događalo se da pacijenti ne dopuste timu izlazak na intervenciju koji je zbilja hitan jer u čekaonici ima puno ljudi. A među njima imamo i ‘stalnu klijentelu’ koja dolazi kod nas i za ispiranje ušiju

Naplaćivanje nehitnih intervencija u Zadru je počelo 1. lipnja. Prva je račun dobila Zadranka (18) koja je na Hitnu došla zbog dehidracije, a izišla s računom od 350 kuna. Dosad je pacijentima naplaćeno desetak liječenja. 

- HZZO nam je lani u nadzoru dao primjedbu da imamo puno izlazaka na intervencije i rada za nehitna stanja. Pacijente smo pokušavali vraćati s Hitne i doživljavali smo razne neugodnosti, ali pritisak nije opao. Događalo se da pacijenti ne dopuste timu izlazak na intervenciju koji je zbilja hitan jer u čekaonici ima puno ljudi. A među njima imamo i ‘stalnu klijentelu’ koja dolazi kod nas i za ispiranje ušiju, iako je za njih predviđena županijska ambulanta - rekla nam je ravnateljica zadarskog Zavoda za hitnu medicinu.

Dodala je kako poslije pregleda, a prije liječenja, liječnik obavezno upozori bolesnika da će morati platiti ako je riječ o nehitnom stanju, a pacijent onda odluči želi li izvaditi novčanik ili ići negdje drugdje. Ako vam dakle pozli, morate provjeriti liječi li Hitna pomoć vašu boljku besplatno ili je naplaćuje. Najsigurnije je u džepu imati 1800 kuna, jer nehitna liječenja u Hitnoj pomoći stoje od 50 do 1800 kuna.

Pozovete li ih da iziđu na teren, ostat ćete bez 700 kuna ako procijene da vam pomoć nije bila hitno potrebna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message