Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zadnja snimka penjača: 'Bilo ih je previše, izazvali su lavinu...'

Stručnjaci vjeruju da je penjača jednostavno bilo previše na tom dijelu planine. Svojom težinom su izazvali lavinu koja ih je odvela u smrti. Iza njih ostala je samo GoPro kamera

Foto: Twitter
15 komentara

Četiri Britanca, dva Amerikanca, Australac i njihov vodič hodali su prema vrhu Himalaje i odjednom nestali. Granična policija Tibeta krenula je u potragu za njima. Nažalost, pronašli su sedam tijela i kameru kojom je zadnji u redu snimao uspinjanje. 

Osmi penjač, Britanac i vođa tima Martin Moran je nestao. Profesionalno se bavio penjanjem od 1985. i imao je svoju tvrtku - Moran Mountain, zajedno sa suprugom Joy i dvije odrasle kćeri Hazel i Alex. Bio je to obiteljski posao, javlja Daily Mail. 

Penjači su nestali još krajem svibnja, a njihova tijela našli su krajem lipnja. 

Stručnjaci vjeruju da je penjača jednostavno bilo previše na tom dijelu planine. Svojom težinom su izazvali lavinu koja ih je odvela u smrti. Iza njih ostala je samo GoPro kamera koja je usnimila njihove zadnje trenutke. 

- Pomoći će nam analizirati što je krenulo po zlu tijekom misije. GoPro je poput crne kutije u zrakoplovima, daje nam informacije koje nikad ne bismo mogli saznati - rekao je jedan od pripadnika policije koji je krenuo po tijela stradalih penjača. Dodao je kako potraga za tijelima na tim visinama iznimno komplicirana i zahtjevna. 

- Riskiramo svoje živote kako bismo tijela vratili s poštovanjem. Spavali smo kraj njih danima, a tijekom noći bismo ih zakopali u snijeg izvan naših šatora da usporimo raspadanje - rekao je Ratan Singh Sonal, vođa tima granične policije. 

- Ali nije nas strah, to je dio čovječnosti - rekao je. 

Možda vas zanima i ovo:
Message