Obavijesti

News

Komentari 7

'Zadnji put sam ih vidjela kad su ušli u auto s oznakom JNA'

'Zadnji put sam ih vidjela kad su ušli u auto s oznakom JNA'
5

Fond za humanitarno pravo u beogradskom medijskom centru predstavio je dosje 'Zločini nad Hrvatima u Vojvodini', u kojem se nalazi i priča Mate i Ivice koji su 23. listopada 1991. odvedeni iz svoje kuće u Šidu

VIDEO

Dok je Vesna Abjanović u centru Beograda pričala kako je zadnji put vidjela oca Matu i strica Ivicu, u dvorani Medijskog centra vladao je muk.
Fond za humanitarno pravo u beogradskom medijskom centru predstavio je dosje 'Zločini nad Hrvatima u Vojvodini', u kojem se nalazi i priča Mate i Ivice koji su 23. listopada 1991. odvedeni iz svoje kuće u Šidu. 
- Pred našu obiteljsku kuću došla su četiri naoružana muškarca. Pitali su je li otac kod kuće. Nakon što smo se svi okupili, rekli su da imaju nalog za očevo uhićenje - prijetila se Abjanović.
U jednom trenutku, prisjetila se, jedan od muškaraca rekao je drugome da Mati stavi lisice, a ovaj je na to rekao kako ih nema te mu stavio žicu. 
- Tada smo znali da nešto nije u redu. Muškarci su baki obećali da će joj vratiti sinove, no to nisu učili. Tatu i strica smo posljednji put vidjeli dok je ulazio u vozilo s registracijama JNA - kaže s tugom na licu. Načelnik policije rekao je da nikada nije izdao nalog za njihovo uhićenje. Mate i Ivica viđeni su u SUP-u, ali država Srbija nikad nije pokrenula istragu o nestanku svoja dva državljana u trenutku kad u Srbiji nije bilo rata. 

Beograd: Fond za humanitarno pravo predstavio 11. dosje "Zločini nad Hrvatima u Vojvodini"


- Baka je umrla od tuge u Osijeku i nije saznala njihovu sudbinu. Majka Gordana se mučila sa mnom i bratom nakon cijele tragedije i torture koju smo proživjele. Brat se razbolio. A ja, dok god živim neću odustati od traganja za ocem i stricem - zaključila je hrabra Abjanović. 
Obitelj je 2004. Okružnom javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici podnijela krivičnu prijavu, ali ju je tužiteljstvo odbacilo tvrdeći da je "nastupila relativna zastarjelost krivičnog gonjenja".
- Žalosno je da su neki od izvršitelja zločina danas u vrhu vlasti - rekla je na predstavljanju Ivana Žanić, urednica cijelog niza dosjea o ratnim zločinima.  
- Vojislav Šešelj uspio je u svome naumu da u Vojvodini bude manje Hrvata - ustvrdila je Žanić. Iz Vojvodine se devedesetih iselilo nekoliko desetaka tisuća Hrvata. 
Autorica dosjea Jovana Kolarić istaknula je kako je srbijanska vlast kriva jer je znala da se zločini događaju, a nije reagirala. 
- Dokazi koje smo prikupili pokazuju kako su vlasti znale za zločine, a MUP nam je odbio dostaviti nam dokumente koje smo tražili - istaknula je autorica. 
Hrvatima se, kaže, bacalo bombe po dvorištima, dovodilo ih se na ispitivanja, dio ih je bio u logoru, a neki su i ubijeni.
- I dalje ćemo razotkrivati zločine i potrudit ćemo se da svi budu kažnjeni - zaključila je Kolarić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.