Obavijesti

News

Komentari 57

Zaglavila u Hrvatskoj: 'Pustite me da se vratim svojoj djeci!'

Zaglavila u Hrvatskoj: 'Pustite me da se vratim svojoj djeci!'
1

Rosario (47) iz Ekvadora je u Hrvatsku došla u srpnju. U srijedu je napokon trebala ući u avion kako bi se vratila kući, ali zbog nevažećih dokumenata su je ipak odbili

VIDEO

Nekad pomislim da nikad više neću vidjeti djecu i to mi je noćna mora. Najmlađi mi sin ima 17 godina i čuli smo se telefonom. Stalno je ponavljao: ‘Mama, kad ćeš se vratiti’, rekla je Rosario R. iz Ekvadora.

U srijedu je napokon stigla u Zračnu luku Franjo Tuđman. Sve je bilo pod kontrolom: pratila ju je pravnica Isusovačke službe za pomoć izbjeglicama, a karta joj je bila u ruci. Čekala je u redu s drugim putnicima. Bila je uzbuđena. U Hrvatskoj je, tvrdi, doslovno zarobljena već pet mjeseci. A onda je došla na red. Službenica na šalteru ubrzo joj je skinula osmijeh s lica. Nakon nekoliko telefonskih provjera i konzultacija s kolegama, u Croatia Airlinesu zaključili su da se Rosario ne može ukrcati na avion koji bi je je preko Frankfurta odveo u voljeni Ekvador.

Naime, Rosario je u zračnu luku stigla sa zamjenskim dokumentom koji se izdaje u slučaju izgubljene ili ukradene putovnice jer je po dolasku u Hrvatsku u srpnju ove godine opljačkana i ukradeni su joj dokumenti.

'Nema valjani dokument'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaključili smo da ta njezina emergency putovnica za putovanje iz Hrvatske u Njemačku ne predstavlja valjani putni dokument. Naime, uvidom u vizni režim Republike Njemačke, utvrđeno je da putnik, koji je inače ekvadorski državljanin i tražitelj međunarodne zaštite (azila) u Republici Hrvatskoj, s navedenim dokumentom ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta, odnosno da je za tranzitno putovanje iz non-Schengen države u državu potpisnicu Schengenskog sporazuma nužna tranzitna viza - poručili su iz Croatije. Dodali su da bi Rosario, da su je pustili, u Frankfurtu odmah dobila status neprihvatljivog putnika te bi se morala vratiti u Hrvatsku. Ono što ih također brine je i činjenica da nisu dobili nikakva jamstva da Rosario neće zatražiti azil u Njemačkoj.

- Kad bi se to eventualno dogodilo, tad bi avioprijevoznik bio izložen financijskoj kazni većoj od 10.000 eura - tvrdi Croatia Airlines.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova tvrde da se Rosario na aerodromu nije obratila graničnoj policiji. Ekvadorka se tako, u srijedu, nakon svega, morala vratiti u zagrebački hotel Porin.

- Neutješna sam, zabrinuta, prestrašena... Ne znam što će biti sa mnom. Samo se želim vratiti kući. Sinovi mi imaju 25, 24 i 17 godina. Oni su mi najvažniji na svijetu - rekla je žena plačući. S gorčinom se prisjetila kako je sve počelo. Trebalo je to, kaže, biti, ljeto za pamćenje. Nabavila je turističku vizu i uputila se u Zadar. Tu se trebala sresti s rođacima iz Italije. Posjet je protekao odlično, a onda su otišli. Rosario je namjeravala još malo ostati u Hrvatskoj. U Zadru su je opljačkali i ukrali joj dokumente. Odmah je sve prijavila policiji.

Noćna mora

Dobri ljudi u Zadru pomogli su joj neko vrijeme s hranom i noćenjem, a onda ju je policija prebacila u prihvatilište za strance u zagrebačkom Ježevu. Rosario se našla usred noćne more. Ekvadorski konzulat ne postoji u Hrvatskoj, nego samo u Mađarskoj, gdje ne može ići zbog schengenskog režima. Za to joj je potrebna viza, a ne može je dobiti jer nema nikakve dokumente. Novac joj obitelj pak nije mogla poslati jer preko Western Uniona traže osobni broj, a ona nema nikakav papir kako bi podigla novac. Uz to, ne zna ni jedan jezik osim svojeg, španjolskog. Ipak, uspjela je nabaviti novu putovnicu, a sad je ispalo da s njom ne može na put. Za sedam dana istječe joj i viza.

- Bojim se da ne završi na ulici - rekla je Kristina Bednjanec, pravnica iz Isusovačke službe za izbjeglice, koja trenutačno u Porinu pokušava riješiti Rosarijin slučaj.

Zajedno sa svojim kolegama i ostalima uspjeli su prikupiti 520 eura za kartu do Ekvadora. U srijedu im je propala. Bijesni su na uvjete Croatia Airlinesa.

- Kao prvo, nikakvo ‘jamstvo’ se ne može dati da osoba ne može tražiti zaštitu na koju je po međunarodnom pravu ovlaštena. A što se tiče Rosario, ona je obustavila postupak traženja azila u Republici Hrvatskoj i dobrovoljno se htjela vratiti u zemlju podrijetla. To dokazuje i jednosmjerna avionska karta iz Zagreba za Guayaquil u Ekvadoru - tvrdi pravnica Bednjanec.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina