Obavijesti

News

Komentari 43

Zagorski puran ostao je ponos dvorišta i fine domaće kuhinje

Zagorski puran ostao je ponos dvorišta i fine domaće kuhinje
2

Europska komisija objavila je da je zagorski puran novi hrvatski proizvod sa zaštitom zemljopisnog podrijetla. S obzirom na odluku, njegova cijena bi trebala ipak neznatno rasti

VIDEO

Hrvatima je neizostavan dio božićnog ručka. Slovenci zbog njega puno češće prelaze granicu, a Francuzi ga obožavaju više od svih drugih vrsta peradi. On je zagorski puran i od utorka je zaštićen u Europskoj uniji. 

Dodijelili su mu oznaku zemljopisnog podrijetla, a to znači da njegovo ime smiju nositi samo oni purani koji su uzgojeni na području Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te osam općina koje se graniče s njima.

U opisu odluke stoji da je “zagorski puran” proizvod koji se dobiva klanjem autohtone hrvatske pasmine zagorski puran. Mora biti star između šest i osam mjeseci te uzgojen slobodnom ispašom na otvorenom. 

- Tako su ga uzgajale naše bake, a sad to radimo i mi. Takvi purani imaju maksimalno do tri kile. Sve više bi značilo da su ih tovili - pojasnio nam je Božidar Županić, jedan od najvećih uzgajivača zagorskih purana u Hrvatskoj. Odluka Europske komisije ga je razveselila jer će izravno utjecati na pojačani uzgoj. 

- Broj purana je danas malen. To pokušava poboljšati Krapinsko-zagorska županija kroz poticaje, no i oni su niski pa se nadamo da će ova odluka dobro doći svim uzgajivačima - priznao je Županić.

Danas njegovim livadama trčkara 240 komada te domaće peradi. Zbog zadovoljavajuće potražnje za tom poslasticom vjeruje kako mu neće biti problem prodati ih kupcima. Trenutačno za kilogram očišćenog purana uzgajivači traže između 60 i 70 kuna.

Za cijelog u prosjeku treba izdvojiti oko 200 kuna.

S obzirom na odluku Europske komsije, njegova cijena bi trebala ipak neznatno rasti. No i to je malo za ovakav specijalitet.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...