Obavijesti

News

Komentari 23

Zagreb: Bandić "za dlaku" izgubio pobjedu u 1. krugu

Zagreb: Bandić "za dlaku" izgubio pobjedu u 1. krugu
14

Prema neslužbenim rezultatima DiP-a, a nakon prebrojavanja glasova na svim mjestima, Bandić ima 48,5 posto, a Josip Kregar 23,18 % glasova

VIDEO

Milan Bandić ipak nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača. Prema neslužbenim privremenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak u 4 sata, a nakon prebrojavanja glasova na svih 601 biračkih mjesta Bandić je dobio 48,54 posto glasova. Iza njega je Josip Kregar sa 23,18 posto glasova. Prema tome, Bandić i Kregar idu u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba.
- Ako se ovako nastavi, u drugom smo krugu, a onda idemo oštrije i agresivnije. Idemo na sve ili ništa jer tad imamo samo jednog protukandidata - rekao je u nedjelju Josip Kregar. U njegovom stožeru zavladala je euforija nakon što su objavljeni zadnji rezultati. No, šampanjac se još nije otvorio. Kregar je rekao da će čuvati za drugi krug izbora.
Milana Bandića novinari su tek u 00:50 presreli na Trgu bana Jelačića. Iz SDP-a je izašao na stražnji izlaz i do zadnjeg je bilo neizvjesno hoće li se uopće pojaviti pred novinarima koji su ga čekali pred zagrebačkim SDP-om. On je, podsjetimo, oko 22 sata s Milanovićem otišao na Iblerov trg.
- Nisam razočaran, zapravo razočaran sam kao što može biti kandidat koji je od svojih sugrađana dobio gotovo 50 posto glasova. Očito moramo pobijediti dva puta - rekao je Bandić okupljenim novinarima. Ponovio je da su ovi izbori finale demokracije te da ima tremu više nego prethodna tri puta.
- Ovo je prvi puta da Zagrepčani izravno daju podršku svom gradonačelniku, a čeka me odgovoran posao. Sad idem spavati jer se dižem u šest ujutro, a vidimo se 31. svibnja i tad ćemo proslaviti pobjedu - rekao je Bandić, koji se novinarima dva puta ispričao što im je trenirao živce. Objasnio je da se radi o prevažnoj stvari da bi se izjavama mogao razbacivati bez točnih podataka.
Milanović je komentirao da je zadovoljan prvim rezultatima i da su svi u SDP-u to i očekivali. Na utakmici Dinamo - Slaven Belupo u Maksimiru spiker je objavio da je Milan Bandić ponovno gradonačelnik Zagreba. U stožer je stigla i torta s natpisom: "Milane, viteže Zagreba!", koju će razrezati nakon objave konačnih rezultata.
Jasen Mesić iz HDZ-a dobio je 13,17 posto glasova. Unatoč lošim rezultatima u svoj je stožer doveo tamburaše. Nije htio puno komentirati prve rezultate.
- Zahvaljujem svim biračima jer su pokazali da im je stalo do Zagreba. Zanimljivo će biti vidjeti odnose snaga u Skupštini. Još ide drugi krug, a ovi rezultati su za nas sigurno bolji nego prošlih godina - rekao je Mesić. Darinko Kosor (HSLS) rekao je da je nezadovoljan odazivom građana na lokalnim izborima. U stožer HDZ-a je došao i Miroslav Ćiro Blažević, koji je komentirao da je zadovoljan izbornim rezultatima.
- HDZ je još jednom dokazao da je i dalje vodeća stranka. Iako nisu dobili u četiri veća grada, pobijedili su na puno većoj razini - rekao je Ćiro.
Tatjana Holjevac je dobila tek 5,86 posto glasova. Za Skupštinu grada Zagreba vodi SDP sa 33,34 posto, a slijede ga koalicija HDZ-HSS-HSLS sa 18,43 posto. Vijećnike će imati i HNS, koji je osvojio 8,18 posto glasova birača. Prag je prešla nezavisna lista Velimira Sriće, koja je dobila povjerenje 7,98 posto birača, i nezavisna lista Tatjane Holjevac sa osvojenih 6,39 posto glasova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu