News

Komentari 34

Seizmolog Herak: 'Zagreb će se tresti još barem godinu dana'

Seizmolog Herak: 'Zagreb će se tresti još barem godinu dana'

Otkrio je i kako se ne može predvidjeti hoće li i kada Zagreb pogoditi jači potres poput onog 22. ožujka. Seizmička aktivnost bit će još neko vrijeme jača od uobičajene, ali predvidjeti više od toga je nemoguće

Pojačana seizmička aktivnost na zagrebačkom području sigurno će trajati još godinu dana, rekao je seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu za HRT.

Ipak, Herak je nadodao kako to ne znači nužno da će građani osjetiti te potrese. Sa seizmološkog stajališta ova serija potresa još nije završila.

Otkrio je i kako se ne može predvidjeti hoće li i kada Zagreb pogoditi jači potres poput onog 22. ožujka. Seizmička aktivnost bit će još neko vrijeme jača od uobičajene, ali predvidjeti više od toga je nemoguće:

- Može se pokušati procijeniti koliko će ta jača aktivnost trajati, vrlo vjerojatno će trajati još najmanje godinu dana, ali to ne znači da će potresa biti mnogo jer su potresi u Zagrebu tijekom 'mirnog' razdoblja vrlo rijetki - tada može proći godinu dana ili dvije da nitko ne osjeti potres - rekao je Herak.

Od 22. ožujka locirali su više od dvije tisuće potresa, no većina njih se ne osjeti jer je riječ o slabim magnitudama do 1 - 1,5 stupnjeva po Richteru. Čak je i taj veliki potres u ožujku zapravo bio umjeren, ali je razrušio dio grada jer se o njemu nije vodila briga, objašnjava Herak.

- Problem su stare zgrade gdje je rijetko tko vlasnicima rekao da neće izdržati potres - istaknuo je Herak za HRT, dodajući da bi bilo logično da neko državno tijelo inzistira na periodičnoj provjeri sigurnosti zgrada, kao što se svake godine automobil mora registrirati i provjeriti njegova tehnička ispravnost.

Najčitaniji članci