Obavijesti

News

Komentari 0

Zagreb: Dječji vrtići i prehrana u školama neće poskupjeti, Grad čeka upute Vlade o štednji

Zagreb: Dječji vrtići i prehrana u školama neće poskupjeti, Grad čeka upute Vlade o štednji
1

Ravnatelji u glavnom gradu su prošli tjedan iznijeli bojazan o tome kako će pokrivati troškove grijanja, školskih kuhinja, struje. Zagrebačka vlast troškove zasad ne prebacuje na roditelje

VIDEO

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade priprema postupak javne nabave za nabavu kruha i krušnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa peradi i svježeg mesa za potrebe dječjih vrtića, osnovnih škola i učeničkih domova te, slijedom navedenog, nismo u mogućnosti detaljnije komentirati nabavne cijene namirnica. Ističemo, međutim, da se povećanje cijena školskih obroka, odnosno iznosa koje za obroke plaćaju roditelji, ne planira za predstojeću školsku godinu.

Odgovoreno nam je tako iz Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu na upit hoće li inflacija, poskupljenja energenata, kao i svih mogućih namirnica utjecati na promjene cijena školskih obroka, ali i dječjih vrtića, barem onog subvencioniranog dijela koji plaćaju roditelji. Kao što neće poskupjeti školska kuhinja - a za Zagreb su trenutno važeće cijene 5 kuna za mlječni obrok, 9 kuna za ručak, te 2,5 kune za užinu - u narednoj obrazovnoj godini neće se mijenjati ni cijene dječjih vrtića. U Zagrebu su te cijene subvencionirane ovisno o primanjima roditelja, njihovom socijalnom statusu, kreditnim obvezama itd. 

- Trošak prehrane djece u dječjim vrtićima obuhvaćen je cijenom redovitog programa, a iznosi mjesečne participacije roditelja u cijeni vrtića za pedagošku godinu 2022./2023. nisu se mijenjali u odnosu na proteklu pedagošku godinu - ističu u svome odgovoru, te nastavljaju:

- Nastavno na upit o poskupljenju energenata i izdavanju preporuka za štednju energije, Grad Zagreb razmatra različite opcije, međutim, prije svega, očekujemo izdavanje određenih smjernica, preporuka i modela potpore koji će se primjenjivati na nacionalnoj razini, a temeljem kojih će se donositi i implementirati odluke na razini Grada Zagreba.

Ravnatelji zagrebačkih škola prošli su tjedan upravo školske kuhinje istaknuli kao jednu od većih ekonomskih nepoznanica u ovoj kriznoj sezoni. Namirnice za škole moraju biti vrhunske kvalitete, a takve koštaju. Pritom se cijene prehrane nisu mijenjale već nekoliko godina, kažu nam. Od prošlog tjedna počeli su razgovori s novim pročelnikom za obrazovanje Lukom Jurošem, pa će se konkretniji odgovori znati tijekom ovog i sljedećeg tjedna, naravno, ovisno o odlukama Vlade.

Grad Zagreb i za ovu školsku godinu iz proračuna plaća školske udžbenike za srednjoškolce, te dodatne materijale (radne bilježnice, kutije za pokuse te radne materijale za tehničku kulturu) i za osnovne i za srednje škole. 

- Za novu školsku godinu nabavlja se gotovo 756.000 komada udžbenika i drugih obrazovnih materijala za 100.000 učenika osnovnih i srednjih škola. U proračunu za 2022. godinu za navedenu je namjenu osigurano 42 milijuna kuna, od čega 20 milijuna kuna za nabavu drugih obrazovnih materijala za osnovne škole, te 22 milijuna kuna za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala za srednje škole. U protekloj školskoj godini, 2021./2022., za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala uloženo je nešto više sredstava, 58,3 milijuna kuna, s obzirom na činjenicu da je bilo potrebno nabaviti veći broj novih udžbenika, usklađenih s kurikularnom reformom, koji se ove godine ne nabavljaju, već ih učenici nasljeđuju od prethodne generacije - kazali su nam iz GU za obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.