Obavijesti

News

Komentari 0

Zagreb: Maloljetnik u dijete uperio Airsoft pištolj te mu zaprijetio, postupala i policija

Zagreb: Maloljetnik u dijete uperio Airsoft pištolj te mu zaprijetio, postupala i policija

Policija je prošlog tjedna dobila dojavu da djetetu nepoznata osoba prijeti pištoljem. Kriminalističkim istraživanjem utvrdili su da je riječ o maloljetniku te da je prijetio Airsoft pištoljem

VIDEO

Roditelje dvije osnovne škole na području Zagreba uznemirio je događaj od prošlog tjedna kojom prilikom je maloljetnik, učenik viših razreda osnovne škole zaprijetio drugom maloljetniku, mlađem od njega, koji je, prema našim informacijama, učenik druge osnovne škole. 

Incident se odvio izvan školskog vremena i izvan prostora škole. Kako neslužbeno doznajemo, škola je upoznata s incidentom, no kako događaj nije u njihovoj nadležnosti, vezano uz njega postupale su druge službe. To je, prije svega policija, a u ovakvim i sličnim situacijama, uobičajeno se obavještava i nadležni Centar za socijlnu skrb. Iz zagrebačke policije na naš upit potvrdili su da je u srijedu, 19. svibnja zatražena njihova intervencija na adresi u širem centru grada te da je ona i pružena.

- Naime početnom dojavom obaviješteni smo da djetetu nepoznata osoba prijeti pištoljem te je u službenim prostorijama obavljen razgovor s djetetom i njegovim roditeljem kako bi se utvrdile sve dostupne, u tom trenutku, infomacije i okolnosti samog događaja. Provedenim kriminalističkim istraživanjem, potvrđena je sumnja u kazneno djelo “Prijetnja” koju je počinilo maloljetno dijete tog dana u popodnevnim satima kada je s namjerom zastrašivanja usmjerio u oštećeno dijete “Airsoft” pištolj, a potom mu njime i zaprijetio. Oštećenima je uručena Obavijest o pravima žrtve, dok je o svemu, Posebnim izvješćem obaviješteno državno odvjetništvo - kazali su iz zagrebačke policije.

Mlađim maloljetnicima, onima koji su navršili 14 godina, a još nisu navršili 16 godina, se prema Zakonu o sudovima za mladež u kaznenom postupku mogu izreći odgojne i sigurnosne mjere.

Potaknuti ovim događajem zagrebačka policija podsjeća da prema odredbama “Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana” oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft paintball) spada u oružje D kategorije za koje nije potrebna prijava, međutim u slučaju prelaska državne granice ono se mora prijaviti.

Ističu da se, prema odredbama istog zakona, oružje kategorije B, C i D ne smije učiniti vidljivim drugim građanima na javnom mjestu, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje.

Prošle godine u kolovozu građani su ispred trgovačkog centra City centar East na Slavonskoj aveniji snimili trojicu muškaraca kako drže oružje koje im je izgledalo kao automatska puška. Policija, koja je došla na mjesto događaja, utvrdila je da je riječ o Airsoft opremi, za koju nije potrebna prijava. No, kako je muškarac pušku učinio vidljivom građanima te ih uznemirio "zaradio" je prekršajnu prijavu.

- Policijska uprava zagrebačka u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje u osnovnim školama na području Grada Zagreba već godinama provodi preventivni program pod nazivom "Znam što je, NE DIRAM, opasno je!". Radi se o fakultativnom programu koji je namijenjen učenicima 5-ih razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu, s ciljem zaštite djece i mladih od zaostalog i odbačenog oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih i pirotehničkih sredstava. Uobičajeno se godišnje, na taj način preventivno educira oko 3000 učenika u otprilike polovice od ukupnog broja škola na području grada Zagreba. Cilj navedenog Programa je zaštita djece i mladeži od tjelesnog ozljeđivanja i smrtnog stradavanja uslijed nepažnje, znatiželje i igre s oružjem, minsko-eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima, kao upoznavanje s mjerama samozaštite, odnosno pravilnog i pravovremenog reagiranja u slučaju pronalaska navedenih sredstava što u konačnici dokazuje da je zagrebačka policija prepoznala potrebu da se djeca i u takvim potencijalnim situacijama, osnaženi znanjem, osvijeste u smislu njihovog osnaživanja u društveno prihvatljivom, i samozaštitnom  ponašanju - navode iz zagrebačke policije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao