News

Komentari 124

Zagreb treslo 2,3 po Richteru: 'Zgrada mi se micala. Morao sam popiti pivo da se smirim'

Zagreb treslo 2,3 po Richteru: 'Zgrada mi se micala. Morao sam popiti pivo da se smirim'

U 2:37 sati u utorak novi je potres pogodio Zagreb. Prema prvim informacijama s EMSC-a, potres je bio jačine 2,3 prema Richteru s epicentrom u Kašini sjeveroistočno od glavnoga grada

Nakon niza uzastopnih potresa proteklih dana, hrvatsku metropolu pogodio je još jedan i to u noći s ponedjeljka na utorak u 2:37. 

Europski-mediteranski seizmološki centar (EMSC) na službenim stranicama je objavio da je potres iznosio  2.2 po Richteru te da je epicentar bio na području Kašine sjeveroistočno od Zagreba.

Nešto kasnije došli su podaci i Seizmološke službe geofizičkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Čini se da je potres ipak bio jači od prvotnih podataka. 

- Noćas, 22. rujna 2020. godine seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Zagreba. Potres magnitude M=2.3 prema Richteru dogodio se u 02 sata i 37 minuta. Intenzitet u epicentru bio je III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice - stoji u objavi. 

Stanovnici Zagreba komentirali su kako su i ovaj potres dobro osjetili. 

- Taman sam se probudila podojiti maloga kada je zatreslo!! Dobro se osjetilo. Ne više - komentirala je jedna Zagrepčanka. Drugi su dodali kako se prvo čuo tutanj zatim potres koji je trajao tri do pet sekundi. 

- U centru sam i probudilo me podrhtavanje - drugi je komentar. Građani su osjetili potres i na Ksaveru, Remetama, Maksimiru, Gračanima, Šestinama, Mikulićima...

- Žestok ali kratak potres, pomakao je krevet na trenutak i zatresli su se prozori - napisao je jedan građanin. 

Jak potres tek slijedi? 

- Sam potres je posljedica napetosti koja se dogodila i ta energija se u trenutku potresa oslobodila pa se to polako poravnava i to je ono što i dalje osjećamo kao potres - komentirao je Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe za RTL Direkt. 

Objasnio je kako potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka nije toliko jak koliko je bilo očekivano. 

- Koliko god da su posljedice bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi - objasnio je Fiket te dodao kako jak potres znači za zagrebačko područje 6,3 do 6,5 po Richteru što je tridesetak puta jače od potresa 22. ožujka. Za dubrovačko područje je to oko sedam po Richteru. 

Najčitaniji članci